Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Genadeloos

Mocht je ooit in handen van de Noorse mental trainer Erik Bertrand Larssen terechtkomen, dan ben je gewaarschuwd: je leven zal genadeloos op zijn kop worden gezet. Je zult jezelf afpeigeren en pijn doen tot het zwart voor je ogen ziet. Met als beloning dat je na 7 zware dagen – een helweek – een ander mens bent geworden. Om zo’n helweek met succes te doorstaan, moet je over heel wat mentale bagage beschikken. Waaruit die bagage bestaat en wat je ermee kunt doen, beschrijft Larssen in zijn onlangs verschenen boek ‘Genadeloos’.

Hans van der Loo | 1 juli 2015 | 4-5 minuten leestijd

Als militair kwam Larssen erachter dat de mensen veel meer kunnen dan ze voor mogelijk houden. De reden dat ze zich inhouden heeft te maken met pure gemakzucht. De kennis om meer uit het leven te halen is er doorgaans wel, maar de daadkracht om de comfortzone ook écht te verlaten, is er niet.

Hoe anders is dat in het leger. Als rekruut maakte Larssen een ervaring mee die zijn verdere leven zou tekenen. Om te bepalen of ze geschikt waren om officier te worden, werden hij en zijn kompanen volledig afgebeuld. In het leger sprak men van een ‘helweek’. Deze aanpak beviel hem zo goed, dat Larssen de pijnbank als methode hanteert om zijn clientèle, variërend van topsporters tot zakenmensen, tot nieuwe hoogten te inspireren. In zijn vorige boek beschreef de mental trainer hoe je zo’n helweek het beste kunt inrichten.

In ‘Genadeloos’ geeft hij aan wat je te doen staat om je op zo’n week voor te bereiden en hoe je de vruchten ervan zo goed mogelijk kunt plukken. Zelfverandering – waar daarover heeft Larssen het – begint altijd met het vage gevoel dat je je potentieel beter wilt benutten en dat je iets bijzonders wilt presteren. Maar wat dan? Het antwoord op deze vraag krijg je wanneer je in staat bent om je leven in perspectief te plaatsen. Stap uit de dagelijkse sleur en denk na hoe waardevol het leven is dat je leidt. Is dit wat je wilt of zou je liever andere dingen willen doen? Als je doorgaat met je gewone leven, waar sta je dan over pakweg tien jaar? Wat vind je écht belangrijk? Wat wil je achterlaten? Waarover wil je dat mensen tijdens je begrafenis spreken?

Wanneer je het antwoord op deze vragen hebt gevonden, is het cruciaal om je richting te bepalen. Ambities en doelen zorgen ervoor dat je je energie op de juiste manier kanaliseert, dat je motivatie toeneemt en je beter gefocust bent, waardoor de kans groter wordt dat je je doel ook daadwerkelijk bereikt. Een belangrijke tip: kies niet alleen voor haalbare doelen. Probeer de lat altijd hoger te leggen. Doe niet als sporters die aangeven dat ze als doel hebben om in de top 100 te komen.

Larssen stelt hen steevast de vraag wat die andere 99 sporters in hun ogen beter maakt dan zijzelf? Wat weerhoudt hen ervan om voor de eerste plaats te kiezen? Om je ambities waar te maken, moet je over een flinke dosis optimisme beschikken. Ga niet zitten piekeren en laat je ook niet door angst verlammen. Ga er anderzijds ook niet vanuit dat het realiseren van je doelen een ‘makkie’ wordt. Probeer je altijd op het slechtste voor te bereiden, dan valt het in de praktijk alleen maar mee.

Larssen spreekt in dit verband van visualiseren. Dit is een techniek om jezelf denkbeeldige situaties voor ogen te houden. Visualiseren betekent dat je toekomstige prestaties zo beeldend mogelijk probeert te beschrijven. Het voordeel ervan is dat je je brein op toekomstige handelingen voorbereidt. In de sport is het heel gebruikelijk om te visualiseren.

In de wereld van bedrijven en organisaties wordt er wat vreemd tegenaan gekeken. Daar beperkt men zich meestal tot gortdroge rapporten en zielloze presentaties. Dom, dom, dom! Visualisering is niet alleen een perfecte oefening om je brein te trainen, maar maakt het ook mogelijk om gedeelde betekenis te creëren. Beelden scheppen verbinding. Gedeelde beelden zijn een belangrijke energiebron.

Behalve het hoofdstuk over visualisering weet Larssen eigenlijk weinig toe te voegen aan wat zijn collega’s de afgelopen decennia al duizenden keren hebben verteld. Betekent dit dat je het boek maar beter links kunt laten liggen? Zeker niet! Het is niet alleen zozeer de inhoud als wel de toonzetting die het tot een prikkelend boek maken. Larssen streeft niet naar serene stilte, maar naar harde actie. Hij probeert mensen niet te ‘ont-wikkelen’, maart geeft ze gewoon een schop onder hun kont.

Wie – net als ik – jeuk krijgt van trainers die mensen in hun kracht willen zetten of tot hun kern laten komen, kan zijn hart ophalen bij de Noorse bikkel. De taal die hij hanteert is niet zalvend en zweverig, maar bikkelhard en genadeloos. ‘Wie genadeloos is, gaat door tot het pijn doet’. Dat is andere koek dan met dichte ogen overgeven aan meditatieve gedachten en wachten totdat de toekomst door het sleutelgat naar binnen komt (echt gehoord tijdens zo’n sessie!). Of wat te denken van de volgende: ‘De dood is waarschijnlijk de beste uitvinding van het leven. Je tijd is beperkt, dus verspil die niet door iemands anders leven te leven’. Now we’re doing business!

Over Hans van der Loo

Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals het in 2020 verschenen boek 'Psychologische veiligheid' met de bijbehorende veldgids. Zijn nieuwste boek 'Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' schreef hij samen met Patrick Davidson. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden