Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. De Wereld Draait Door heeft ‘De Cirkel’ als ‘boek van de maand November 2013’ gekozen. ‘De Cirkel’ van Dave Eggers geeft een fictief beeld van hoe de toekomst eruit kan zien met de komst van internet en social media en wat transparantie teweegbrengt in ieders leven. Bij het lezen van het boek denk je in eerste instantie; daar zou ik ook willen werken. Leuke omgeving, genoeg activiteiten en voorzieningen, interessante en leergierige mensen, interessante projecten op het gebied van innovatie, nieuwe technologieën en veiligheid in de samenleving en dat allemaal binnen een campus. Zelfs worden overal ter wereld kleine camera’s geplaatst om overal maar een blik te kunnen werpen wat er gaande is in de wereld.
Later in het boek wordt duidelijk hoe belangrijk transparantie is. Mae Holland, hoofdkarakter in het boek, krijgt haar eerste standje omdat zij niet ‘tingt’ over haar hobby’s en zij niet naar feesten op de campus gaat. Vindt ze dat niet leuk of is het niet interessant om deze informatie met haar collega’s te delen? Mae belooft beterschap en dat leidt tot hoge scores in het liken van berichten, het delen van informatie, etc. Hierdoor komt Mae hoog te staan in diverse scorelijsten waardoor zij steeds populairder wordt en meer volgers krijgt.
Het gaat zelfs zover dat haar zieke vader meeverzekerd kan worden in de collectieve ziekteverzekering van ‘De Cirkel’ zodat haar beide ouders een makkelijker leven krijgen met tijd voor zichzelf. Totdat Mae verzuimt een nachtelijke kanotocht te melden waarbij zij stiekem het terrein van een bekende kanoverhuurster betreedt om met een kano een eiland te bezoeken. Dit werd allemaal geregistreerd met een camera die door De Cirkel was geplaatst.
Opnieuw krijgt Mae een gesprek met één van de drie Wijzen waaruit het gesprek volgt dat geheimen leugens zijn en privacy diefstal. Hierdoor belooft Mae volledige transparantie te bieden en zelfs om haar hals hangt een camera zodat volgers alles kunnen zien en horen van deze populaire dame. Zelfs politici wordt min of meer door ‘De Cirkel’ gedwongen transparant te zijn door alles online te zetten en in de cloud. David Eggers laat je als lezer nadenken over jouw eigen online gedrag. In hoeverre deel je persoonlijke informatie en geheimen met de buitenwereld?
Hoewel dit boek een fictief verhaal weergeeft, komt het wel heel erg dicht bij de werkelijkheid. Het was een worsteling om door het boek heen te komen doordat er te veel details werden besproken, waardoor het lezen wat saai werd. Toch is de schrijver erin geslaagd de gemoederen bezig te houden. Mijn nieuwsgierigheid werd wel gewekt, want hoever zal de Cirkel gaan met het werven van mensen in hun gedachtegang om zo de cirkel weer rond te maken? Wil je daarvan een aanhanger zijn? Wat dat betreft heeft de schrijver zijn doel bereikt. We gaan nadenken over ons internetgedrag en in hoeverre wij transparant zijn als autorisaties dat zouden verplichten.