Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Spelen met talenten

Peter de Roode | 29 augustus 2018

strong>De auteurs bieden een spelvorm aan die gespeeld kan worden in tien ronden, dat een tot vier spelers kent en waarbij een spelleider aanwezig is en dat ongeveer twee uur in beslag kan nemen.

Spelen met talenten is een spel waarin loopbaanvragen centraal staan. Het spel bestaat uit een set kaarten waarin vragen gaan over talenten (‘Stel dat je in de Middeleeuwen zou leven. Wat voor werk zou je dan kunnen doen?’), over waarden (‘Beschrijf de organisatiecultuur van het bedrijf waar je werkt en de omgangsvormen die hier gelden. Voel je prettig in deze cultuur en omgangsvormen? Wat waardeer je en wat mis je?’) over doelen (‘Welke carrière droom stel je uit?’), over actie (‘Een voornemen komt alleen uit als je binnen 72 uur de eerste stap zet. Wat is jouw eerste stap?’) en over feedback (‘Stel ik ga solliciteren en vraag jou om een aanbeveling. Wat zou je in je aanbeveling zeggen of schrijven?’).

Als extra gadgets zijn er zogenaamde  ‘diamantkaarten’ (een kaart die je aan een ander geeft wanneer je de indruk hebt dat die persoon zijn verhaal gepassioneerd vertelt) en zogenaamde ‘magische kaarten’ (kaarten met vragen die je kunt stellen aan de ander om door te vragen op de antwoorden van de andere spelers). Het zijn juist die gadgets die bij mij enig wenkbrauw-gefrons oproepen. Het idee van de diamantkaart kan ook in zijn tegendeel gaan verkeren, dat we het ongemakkelijk vinden voor anderen die deze kaart niet krijgen en daarom heel snel deze kaart aan iedereen overhandigen. De magische kaarten vind ik niet zo heel erg magisch: er zijn slechts vier vragen op te vinden (Wat zegt dit antwoord over jouw 1. Talenten 2. Interesses en 3. Waarden en 4. Hoe verhoudt dit antwoord zich tot je startvraag?). Daar hoef je geen kaarten aan te wijden en volstaat het om de deelnemers er op te attenderen door te vragen daar waar gewenst.

Het spelelement zit erin in het stellen van vragen aan jezelf en elkaar en daarover met elkaar in gesprek. Voor die trainers en begeleiders die loopbaanaspecten willen combineren met talenten een nuttig spel.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Axelle de Roy, Madeleine Lomans
Spelen met talenten

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden