Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Egostrippen - De kick van je eigen ik

Zoals de titel al doet vermoeden, is 'Egostrippen' een vlot geschreven, eigenwijs boek. Volgens Rick van Asperen zouden we wat minder moeten trippen en wat meer moeten strippen. Het strippen helpt je om je eigen zelfbeeld te ontdekken en te bepalen wat je echt wilt. Lukt het Van Asperen om dit waar te maken?

Jan Jacob Bos | 4 april 2012

Rick van Asperen helpt je om jezelf te ontdoen van alle overbodige ballast om je ware 'ik' te ontdekken. In de eerste instantie dacht ik daar al genoeg over geschreven was. Enkele boeken over dit onderwerp die ik zeker kan aanraden zijn: 'De 8ste eigenschap' van Stephen Covey en 'Presence' van Peter Senge. Van Asperen gooit het echter over een heel andere boeg waardoor zijn boek toch vernieuwend is, maar tegelijk ook niet te vergelijken met de boeken die ik hiervoor noemde. 'Egostrippen' is vlot, soms zelfs provocerend, geschreven. Dat betekent echter niet dat het ook oppervlakkig is. Integendeel, de schijnbaar luchtige tekst heeft steeds een diepere betekenis. Als de boodschap op een luchtige manier gebracht wordt, maar eigenlijk ook iets anders wil vertellen, moet dat door je onderbewustzijn opgepikt worden. Om de boodschap nog beter in je onderbewuste te verankeren kun je bij het boek ook nog een gratis e-book downloaden waarin u zelf aan de slag kunt. Je onderbewuste is vele malen sneller en neemt veel meer beslissingen dan we zelf bewust kunnen nemen. Iets wat we automatisch willen doen, moet dus in ons onderbewuste terecht komen. Het is geen gemakkelijke opgave om vast gesleten gewoontes te veranderen. Ik denk dat de slimme combinatie van luchtige tekst met een diepere betekenis en het gratis doe-boek waarmee je zelf aan de slag kunt, wel eens de ideale manier kan zijn om echte verandering in je gewoontes door te voeren. Maar zoals Van Asperen zelf al aangeeft in zijn boek, bereik je dit niet door het boek alleen maar te lezen, je moet er echt mee aan de slag! Bekende woorden van Confucius van meer dan tweeduizend jaar geleden: 'Het goede mag dan nog zo ver van mij verwijderd zijn, als ik er serieus naar streef, kan ik het wel bereiken.' Dit wil zeggen dat grote veranderingen nooit vanzelf gaan. Zo zal je met het lezen alleen van 'Egostrippen' ook niet je ware 'ik' ontdekken. Nog voor Confucius zijn wijze woorden sprak, zei Lao-Tse 'Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap.' Met het lezen van 'Egostrippen' kun je wel de eerste stap zetten. Ik wens je dan ook een goede reis in alle volgende stappen naar de ontdekking van je ware 'ik'.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden