Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Authentiek leiderschap

Op basis van het zeven-schillenmodel geeft Bas Blekkingh managers in 'Authentiek leiderschap' de mogelijkheid om meer uit zichzelf te halen. Het model werkt als een zelfcoachingconcept, met opdrachten en cases die uitnodigen tot gebruik.

José Otte | 30 juli 2010 | 2-3 minuten leestijd

Bas Blekkingh helpt u om een succesvolle leider te worden met 'Authentiek leiderschap'. Hij presenteert hierin het zeven-schillenmodel, de vaardigheid van het geven van feedforward en benadrukt het belang van authentiek zijn als leider. Aan de hand van het zeven-schillenmodel leren we per hoofdstuk wat de vragen zijn per schil en waar de aandacht zit als u als leider in deze schil blijft hangen.

Zo zien we bij de omgevingsschil dat mensen de neiging hebben om de meeste problemen op de omgevingsschil te plaatsen. Klagende buren, vervelende bazen etcetera. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat de oorzaak of 'schuld' van het probleem in de omgeving ligt. Aan de hand van oefeningen leren we wat selectieve perceptie is en hoe we door onze perceptie niet altijd het gehele beeld krijgen.

Feedforward wordt geïntroduceerd bij de vaardighedenschil in hoofdstuk 3. Feedforward is een vaardigheid die we nodig hebben als we onze gesprekspartner tot ander gedrag willen uitnodigen. Het verschil tussen feedback en feedforward is dat feedback over het verleden gaat terwijl feedforward toekomstgericht is.

Ik vind dit een waarlijke aanvulling in het land van feedback geven, dus alleen hier om is 'Authentiek leiderschap' al een interessant boek. Maar ook om de uitleg van het verschil tussen authenticiteit en ego; bij authenticiteit is de missie leidend, terwijl bij ego de positionering leidend blijkt. Het is het verschil tussen echt en een truc. Het is het verschil tussen actie en reactie. Het is het verschil tussen de intentie dat jij en de omgeving groeien of de intentie dat alleen jij groeit. Het verschil tussen leven en overleven. Prachtige voorbeelden en uitleg geeft Blekkingh hier. En de opdracht bij dit stukje luidt: 'Ga na welke beslissingen je de afgelopen week hebt genomen vanuit je ego en welke vanuit je authenticiteit.'

Ik denk dat we in deze veranderende wereld steeds vaker vanuit authenticiteit moeten leven. Om serieus genomen te worden door de generatie Y. Om serieus genomen te worden door onszelf.

Aan het eind van het boek geeft Blekkingh dan ook aan dat mensen in de omgeving van een authentiek leider nieuwsgierig worden omdat ze zien dat deze leider steeds succesvoller en gelukkiger wordt. Dit boek kan zeker een bijdrage leveren aan het succesvol worden als leider. Ik heb bovendien genoten van de goed doordachte en duidelijke manier waarop 'Authentiek leiderschap' geschreven is!

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden