Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Veranderversneller

Eindelijk iemand die kennis rondom veranderingen bundelt! Een boek vol met praktische en theoretische kennis rondom verandering en veranderen. De Veranderversneller helpt je om vanuit vijf vragen (Waarom? Waartoe? Wat? Hoe? En Wie?) te komen met een veranderverhaal middels het steeds populairder wordende ‘storytelling’.

Sebastiaan van der Valk | 17 april 2015

Kilian Bennebroek Gravenhorst maakt in De Veranderversneller rijkelijk gebruik van bestaande kennis en wetenschappen rondom deze thema’s. Zijn boek is opgebouwd vanuit drie redeneerlijnen en vijf vragen die je jezelf of de organisatie stelt: Inhoud Waar (naar) toe veranderen we? (Doel / richting / toegevoegde waarde) Wat veranderen we? (Verander agenda / aanpassingen in de organisatie) Waarom veranderen we? (Aanleiding / noodzaak / kans) Proces Hoe veranderen we? (Veranderstrategie / interventies / tijdpad en fasering) Persoon Wie veranderen? (Eigenaarschap / rolverdeling / betrokkenheid) In de eerste vier hoofdstukken staat Bennebroek Gravenhorst uitgebreid stil bij bovenstaande vragen. Vervolgens geeft hij vanaf hoofdstuk 5 aandacht aan het ‘veranderverhaal’. Waarbij eerst de vier basisprincipes van storytelling (het vertellen van een (verander)verhaal) worden uitgelegd: voorbereiding, waarheid, vertelstijl en presentatie. Vervolgens wordt in hoofdstuk vijf, zes en zeven verder in gegaan op het creëren en vertellen van een goed veranderverhaal. Dit boek kan gelezen worden als een blauwdruk-achtige tool om een verandering mee ‘aan te pakken’. Dat is gevaarlijk denk ik en volgens mij ook zeker niet de intentie van de auteur. Elke verandering is (inhoudelijk) anders en elke organisatie vraagt om een andere veranderaanpak. Zet het boek in als een check zou mijn advies zijn: heb ik iets over het hoofd gezien? Mis ik iets? Waar moet ik nog meer aan denken? Conclusies: het feit dat dit boek een goed overzicht biedt van allerlei theorieën en modellen rondom veranderingen is erg fijn. Het boek wordt hierdoor voor mij een soort van naslagwerk dat je er bij elke nieuwe veranderopgave even bij pakt. Om zo te kijken of je niks over het hoofd hebt gezien. Leest het boek makkelijk weg? Nee, niet echt. Door de vele theorieën en modellen gaat de leesbaarheid van het boek achteruit. Maar dit maakt de diepgang weer goed! Dus, wil je snel kennis opdoen rondom organisatieverandering en storytelling of wil je voor jezelf een overzicht rondom thema’s die er toe doen aangaande verandering? Dan is dit boek een absolute aanrader!

Over Sebastiaan van der Valk

Sebastiaan van der Valk is zelfstandig coach en oprichter van 'Bureau voor Ontwikkeling & Groei'. Zijn passie is om individuen en teams te helpen bij het vinden en formuleren van antwoorden op drie kernvragen: (1)Wie ben ik? / Wie zijn wij? (2) Wat wil ik? / Wat willen wij? (3) Hoe kom ik daar? / Hoe komen wij daar? Hierdoor leid je zeer waarschijnlijk een succesvoller, prettiger en gelukkiger (werk)leven! Gedrevendoorpassie.nl is één van zijn laatste initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden