Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

FLOW - ‘Mooi leesbaar boek, met praktische toelichting en tips’

Hoe kun je nou een levensstijl ontwikkelen waarbij je in een flow komt? Mark Tuitert beschrijft in zijn boek ‘FLOW’ de stoïcijnse mindset. Of zoals de ondertitel zegt: ‘de stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven’. Aan de hand van 10 lessen legt hij deze mindset uit. 

Jan Hoogstra | 4 juli 2023 | 2-3 minuten leestijd

Mark Tuitert, de ex-schaatser en winnaar van olympisch goud, beschrijft in de inleiding van zijn boek FLOW hoe de stoïcijnse mindset hem heeft geholpen om effectiever te trainen, beter te presteren onder druk en betere relaties met de mensen om hem heen te krijgen. Hij gaat zelfs zover dat deze mindset hem heeft geholpen om op de 1500 meter goud te winnen. Dat klinkt interessant, dat willen we toch allemaal? Maar dan komt het verwachtingsmanagement om de hoek. Een leven met stoïcijnse mindset in een flow betekent niet dat je altijd een makkelijk leven hebt. Het gaat erom dat je er zelf voor kiest hoe je je leven leidt. 

10 lessen

In Flow, de stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven beschrijft Tuitert 10 lessen met behulp waarvan je in de flow kan komen. Hij verwijst daarbij regelmatig naar de mythologie/klassieke stoïcijnse filosofen (onder andere Seneca, Marcus Aurelius en Epictetus) en haalt voorbeelden uit de dagelijkse praktijk aan. 
Het gaat daarbij om de volgende lessen:
- Tegenslagen. Kies je eigen houding. Je kunt rustig en kalm blijven onder alle omstandigheden omdat je weet dat je overal (alle tegenslagen) op voorbereid bent;
- Oordelen. Blijf de juiste vragen stellen;
- Winnen. Focus op het proces, richt je op dat waar je invloed op hebt;
- Teambelang. Maak je wereld groter;
- Het lot. Speel je rol met verve. Accepteer alles wat je niet wenst en waar je geen invloed op hebt. Omarm wat je wel wenst en geniet daar bewust van;
- De dood. Leef met het einde in zicht. Leg de angst voor de dood naast je neer. Wees dankbaar voor elke dag dat je leeft;
- Geluk. Plaats geluk in het nu, niet in de toekomst. It’s better to burn out than to fade away;
- Kompas. Ontdek de missie die bij je past;
- Karakter. Laat je niet leiden door je ego. Als je ego de leiding neemt, doet je karakter een stapje terug;
-Daden. Laat je leven stromen. 

Onafhankelijke houding

Zijn dit nu hele bijzondere lessen? Nee, volgens mij niet! Maar wel raak, in de zin dat de wereld er een stuk mooier uit zou zien als iedereen deze lessen zou toepassen. Dan ben je als mens echt vrij, heb je een onafhankelijke innerlijke houding, je kunt jezelf zijn. 

Flow is een mooi leesbaar boek, met praktische toelichting en tips. Met aan het eind van elk hoofdstuk/les vind je een oefening die je inzicht geeft in je levensstijl. De referenties naar de mythologische figuren zijn prettig te lezen en is een toegevoegde waarde van het boek. De voorbeelden uit het hedendaagse zijn, voor zover niet bekend, interessant. Een aantal waren wat mij betreft een beetje te voor de hand liggend, zoals Boyan Slat. Maar de onbekendere verhalen maakten dat weer meer dan goed. Nog belangrijker, de voorbeelden passen goed bij de onderwerpen. Binnenkort ga ik maar eens de oefeningen maken! Eens kijken of ik in een stoïcijnse mindset kan komen!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden