Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Team Genius - De nieuwste kennis over topteams in de praktijk

Rich Karlgaard en Michael S. Malone zijn twee Amerikaanse journalisten en bovendien investeerders in verschillende start-ups. Als investeerder wilden ze weten wat een team succesvol maakt, als journalisten doken ze de literatuur in en zetten de uitkomsten op een rij in hun boek Team Genius. De nieuwste kennis over topteams in de praktijk.

Yolanda van Heese | 3 februari 2017 | 3-5 minuten leestijd

Wat maakt een team succesvol? Een vraag waar menig leidinggevende een antwoord op wil. Zo ook Rich Karlgaard en Michael S. Malone, twee Amerikaanse journalisten, die tevens investeren in verschillende start-ups uit de SIlicon Valley en diverse bestuursfuncties bekleden. Zij wilden weten wat het verschil bepaalt tussen een gewoon en een bijzonder goed team. Daarom lazen ze wetenschappelijke onderzoek en spraken zij met vele managers. De resultaten daarvan zetten ze samen met hun inzichten uit hun eigen praktijk op een rij in hun boek Team Genius. De nieuwste kennis over topteams in de praktijk.

De schrijvers maken in het boek geen onderscheid tussen (tijdelijke) projectteams, afdelingen of volledige bedrijven: voor elke vorm van samenwerking in groepsverband gaan zij op zoek naar de succesfactoren.

De start van het boek is even doorbijten: veel theoretische kennis en nieuwe onderzoeksresultaten. Nuttig materiaal, maar tegelijkertijd vraag je je af: ‘Wat heb ik hier aan in de praktijk?’ Na de theoretische start bieden de auteurs meer praktisch materiaal. In een aantal hoofdstukken lopen Karlgaard en Malone mogelijke teams met je door: van duo’s tot teams van 1500 personen en meer. Als je die hoofdstukken eenmaal hebt gelezen, kijk je met een andere blik naar de teams in je omgeving. De omschrijving die de auteurs geven over mogelijke teams is namelijk zo beeldend, dat je ze direct herkent. Maar ook hier is een deel wat meer theoretisch: een aantal van de mogelijke teams die de heren schetsen, zul je in de praktijk nauwelijks tegenkomen.

De heren staan voor een systematische aanpak van de opbouw en vorming van een team. Maar hoe vaak heb je als leidinggevende nu echt helemaal een vrije keus in de samenstelling van je team? Vaak heb je te maken met medewerkers die al in een team zitten, en kun je maar beperkt variëren. Toch vindt u ook dan nuttige tips waar u op moet letten om de teamresultaten te verbeteren.

De schrijvers identificeren vier belangrijkste succesfactoren voor teams:

1. De omvang van je team:


Maak je team zo klein mogelijk als de taak het toelaat,

2. Diversiteit binnen je team:


Breng in je team zoveel mogelijk diversiteit aan. Daarbij gaat het niet zo zeer om man / vrouw, of jong / oud, maar om diversiteit in denkwijze. Ga op zoek naar verschillen in studie, kennis, en vaardigheden. Hoe meer divers, hoe beter. Met een divers team kun je de oplossingen vinden voor de complexe vragen van vandaag de dag.

3. Een kleine managementlaag:


Managers verhogen de effectiviteit, maar niet perse de productiviteit van een team. Probeer daarom de managementlaag zo beperkt mogelijk te houden.

4. Uitstekende communicatie:


Voor goede resultaten is goede communicatie cruciaal. Zorg dat de teamleden bij elkaar in de buurt zitten, en als dat niet mogelijk is, faciliteer dan de communicatie met uitstekende instrumenten en maak afspraken over de communicatiewijze.

De schrijvers leggen de focus vooral op de vorming en de samenstelling van een team. In mindere mate besteden ze aandacht aan de sturing van een team, wat te doen als er frictie is, de resultaten tegenvallen of de omstandigheden drastisch veranderen.

Je kunt goed merken dat de schrijvers niet alleen journalist, maar ook analist en leden van de raad van bestuur in verschillende ondernemingen zijn geweest: het boek staat vol met voorbeelden uit de praktijk van Silicon Valley. Ook uit de Amerikaanse sportwereld komen veel voorbeelden voorbij. Tegelijkertijd voel je ook de afstand tot de dagelijkse praktijk: dit zijn bestuurders die zelf niet heel vaak met hun voeten in de modder hebben gestaan.

Team Genius is geschikt voor elke leidinggevende die wil weten hoe hij de resultaten van zijn team - of dat nou een tijdelijk projectteam is, of een afdeling is die langdurig blijft bestaan - kan verbeteren. Start u binnenkort een project, of staat u aan het begin van een omvangrijke reorganisatie? Dan vindt u in dit boek nuttige inzichten over de formatie van teams en afdelingen. Maar… leg uw focus vooral op het team zo goed mogelijk te laten draaien onder de gegeven omstandigheden, streef niet naar het ideale team. Want als u dat laatste doet, dan bent u over een jaar waarschijnlijk nog niet begonnen...

Over Yolanda van Heese

Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden