Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De digitale butler - 'De moeite waard'

Jarno Duursma, de auteur van De digitale butler, is duidelijk een gedreven futurist, met een fascinatie voor de technische ontwikkelingen.

Ger van den Buijs | 20 februari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Dat de ‘Gartner hype cycle for Emerging Technologies 2017’ artificiële intelligentie en machine learning hoog in de hype curve heeft staan, en deze technieken dus eerst nog flink op hun snufferd moeten gaan, vermeldt Duursma op bescheiden manier met een veelgebruikt citaat uit Silicon Valley: ‘Never mistake a clear view for a short distance.’

Duursma geeft in het eerste hoofdstuk een goede uiteenzetting van de gelaagdheid van het begrip artificiële intelligentie. Dat is prettig, want het begrip blijkt heel diffuus te zijn. De simpelste AI-systemen zijn eigenlijk niet meer dan slimme algoritmes, geprogrammeerd voor een bepaalde klus. De toppers zijn zelflerende systemen, ook nog op één taak. Hij legt ook de verschillende manieren waarop systemen kunnen leren uit. Echte Artificial General Intelligence systemen zijn er nog niet, maar Duursma schetst een toekomstbeeld hiervan, doorspekt met voorbeelden van innovatieve investeringen.

Duursma vertelt over een groot aantal praktische toepassingen. Sommige zijn al operationeel, sommige zitten nog in de pilot- of experimentfase. De voorbeelden grijpen in op verschillende aspecten van ons leven en werk, zodat je al een beeld krijgt wat er zoal gaat veranderen. Daarbij is Duursma niet blind voor de risico’s en kanttekeningen. Hij benoemt ze, maar kan nog geen beeld schetsen waar die balans zal komen te liggen tussen gemak versus privacy, excellente taakuitvoering versus verantwoordelijkheid voor onverwachte consequenties en innovatie versus de macht van de innovatieve IT-grootmachten.

Duursma noemt het zelf een ‘boek in progress’ en dat is een mooie beschrijving. Aan het einde van het boek weet je nog steeds niet of je nu blij mag zijn met deze artificiële intelligentie of dat je er bang voor moet zijn. De digitale butler deelt wel een groot aantal mooie citaten over hoe we naar de toekomst kunnen kijken. De mooiste vond ik die van Sidney Harris: ‘Het echte gevaar is niet dat computers gaan denken zoals mensen, maar dat mensen gaan denken als computers’. Dit boek is de moeite waard en krijgt ongetwijfeld een spannende ‘Episode 2’.

Over Ger van den Buijs

Ger van den Buijs is eigenaar van FiveDolphins.com, creatief denker en oplossingsontwerper. Daarnaast is hij spreker en auteur van Forget Reach, Start Selling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden