Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tegeltjeswijsheid

Het boek De wil om te winnen van Hein Vergeer is hooguit interessant voor sportfanaten, niet voor managers. Helaas ontstijgen de lessen van deze voormalige topschaatser zelden het niveau van tegeltjeswijsheden.

Ben Kuiken | 4 juli 2008 | 1-2 minuten leestijd

Hein Vergeer is een sympathieke vent, een groot sportman en dankzij het tv-programma ‘Sterren Dansen op het IJs’ een Bekende Nederlander. Die man moet wel het nodige hebben meegemaakt, denk je dan. Een boek over zijn leven en levenslessen onder de titel De wil om te winnen lijkt daarom het ideale boek om de zomer mee in te gaan, ook voor de manager.

Maar wat mij betreft zakt de oud-schaatser flink door het ijs en zou ik liever een ander boek in mijn koffer stoppen. De wil om te winnen vertelt inderdaad vanuit persoonlijk perspectief het verhaal van Vergeers leven en carrière, maar is dusdanig slecht geschreven (door een ‘ghostwriter’ nota bene!) dat je tenen er krom van gaan staan. Het wordt zelfs uitermate pijnlijk als Vergeer afrekent met sommige mensen, zoals trainer Henk Boer die genadeloos wordt neergezet als een alcoholist en een machtswellusteling. Pijnlijk omdat Boer inmiddels overleden is en zich niet meer kan verdedigen.

Uit zijn ervaringen trekt Vergeer vervolgens in totaal zeventig lessen, maar die ontstijgen bijna nooit het niveau van de tegeltjeswijsheden. Een paar voorbeelden. Nummer 57: ‘Ondernemen is vooruitzien.’ Nummer 24: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.’ Nummer 44: ‘Zoek mensen die je kunt vertrouwen en werk daar mee samen.’ Veel nieuws valt er in elk geval niet in te ontdekken, ook niet voor de manager.

Nogmaals: Hein Vergeer is een sympathieke vent en een groot sportman, maar hij heeft zich bij de samenstelling van dit boek laten adviseren door de verkeerde mensen. Of, om maar even een les van Vergeer zelf aan te halen: ‘Slimme lieden met dikke praatjes: daar moet je alert op zijn.’ Een waarheid als een koe.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden