Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Van Basten on management

Een dezer dagen verschijnt het boek van Hein Vergeer over zijn leven en prestaties. De titel, De wil om te winnen, zal ongetwijfeld ook veel managers aanspreken. Waarom hangen managers toch zo graag aan de lippen van (ex-)sporters?

Ben Kuiken | 17 juni 2008 | 2-3 minuten leestijd

Timing is everything. Je moet als journalist daar soms een beetje geluk mee hebben. Een voorbeeld van ‘jammer, maar helaas’ was een artikel in Intermediair vorige week waarin onder meer volleybalcoach Joop Alberda mocht uitleggen dat het Nederlands voetbalelftal een probleem heeft. In de lead werd dit probleem aldus omschreven: ‘Het Nederlands elftal heeft last van een gebrek aan hiërarchie binnen de groep zelf. Van Basten houdt de touwtjes te strak in handen.’ Het blad verscheen officieel op donderdag 12 juni, aan de vooravond van Nederland-Frankrijk en drie dagen na de historische overwinning op Italië. Heeft u een te dominante Van Basten gezien? De journalist in kwestie zal zich wel voor zijn hoofd hebben kunnen slaan. Natuurlijk na gejuicht te hebben over de 3-0 tegen de Azuri’s.

Dat neemt niet weg dat Alberda zinnige dingen in het artikel zegt. Zo vindt Alberda dat elke coach – ook Van Basten – zich een paar basale vragen moet stellen: 'Geef ik mijn spelers genoeg ruimte om hun eigen beslissingen te nemen? Zitten ze in een lerende omgeving? Voelen ze de steun en het respect van de mensen om zich heen? Hebben we een gezamenlijk beeld van de speelwijze en toekomst? Ervaren mijn spelers dat wat ze doen als zinvol? En zorg ik voor genoeg variatie in werk en omgeving?'

Prachtig, toch? Zo simpel kan het zijn. En het is een op een te vertalen naar de kantooromgeving. Kijk maar: ‘Elke manager zou zich een paar basale vragen moeten stellen: geef ik mijn medewerkers genoeg ruimte om hun eigen beslissingen te nemen? Zitten ze in een lerende omgeving? Voelen ze de steun en het respect van de mensen om zich heen? Hebben we een gezamenlijk beeld van strategie en toekomst? Ervaren mijn spelers dat wat ze doen als zinvol? En zorg ik voor genoeg variatie in werk en omgeving?’

Geen wonder dus dat managers aan de lippen hangen van elke sportcoach, wereldkampioen, bergbeklimmer en andere (ex-)topsporter die zijn verhaal weet te vertalen naar de werkvloer. In de topsport is alles zoveel extremer en telt elk detail. Dat maakt het dus ook zo veel belangrijker dat alles klopt. Dat iedereen zijn taak uitvoert, dat er respect is binnen het team en vriendschap, dat er een gezamenlijk beeld is van de speelwijze en toekomst. Zoals het Nederlands elftal op dit EK onder Van Basten. Of Marco met Alberda heeft gesproken is niet bekend, maar hij had alternatieven genoeg voorhanden, ook in de managementliteratuur. (Lezen voetballers managementboeken?)

Wat te denken van het boek over Foppe de Haan, Hartstikkene Foppe - Een elftal lessen in leiderschap? Of Coachen doe je samen van succescoach (hockey) Marc Lammers? Het voorlopig laatste boek in dit rijtje is dat van Hein Vergeer, De wil om te winnen. Daarin legt de oud-wereldkampioen op de schaats uit dat je juist door tegenslagen te overwinnen succesvol kunt zijn. Daar weet Van Basten natuurlijk alles van.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden