Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Werkplekleren: van theorie naar praktijk

Werkplekleren is het leren dat plaatsvindt tijdens de dagelijkse werkzaamheden, in de authentieke werkomgeving. Het vormt een krachtig alternatief voor formele trainingen en cursussen. De afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving zichtbaar van traditioneel, klassikaal leren naar meer informeel leren op de werkplek. Deze trend sluit aan bij het bekende 70:20:10-model, waarin 70% van het leren plaatsvindt door ervaringen op te doen in de praktijk.

Werkplekleren heeft verschillende voordelen: het is direct toepasbaar, sluit aan bij de dagelijkse realiteit en bevordert continu leren. Bovendien is de transfer van het geleerde naar de praktijk veel directer dan bij formele leerinterventies. Op deze pagina vind je boeken en inzichten die je helpen werkplekleren effectief vorm te geven en te stimuleren binnen jouw organisatie.

Guus van Deelen
Leren organiseren
In 'Leren organiseren' laat Guus van Deelen zien hoe werkplekleren een cruciale aanvulling is op formele leerinterventies. Hij biedt praktische handvatten voor het faciliteren van leerprocessen in de werkcontext en introduceert performance improvement-methodieken die helpen om leren en werken te integreren.

De verschuiving naar werkplekleren

De traditionele aanpak waarbij medewerkers periodiek een training volgen en daarna weer aan het werk gaan, maakt steeds meer plaats voor geïntegreerde leervormen. Deze transitie wordt door verschillende experts onderkend, en is goed zichtbaar in de literatuur over leren en ontwikkelen in organisaties.

Isolde Kolkhuis Tanke
In de leerstand
Isolde Kolkhuis Tanke pleit in 'In de leerstand' voor een fundamentele verschuiving van formeel leren (cursussen) naar meer leren op de werkplek. Ze biedt concrete handvatten om werkplekleren te stimuleren en laat zien hoe je een leercultuur creëert waarin dagelijks leren vanzelfsprekend wordt.
In de leerstand Een belangrijke les uit 'In de leerstand' is dat werkplekleren niet vanzelf gebeurt. Het vereist bewuste aandacht voor het creëren van een leerklimaat waarin mensen zich veilig voelen om te experimenteren, fouten te maken en reflectie tot onderdeel van hun dagelijks werk te maken.

Coaching als vorm van werkplekleren

Een krachtige manier om werkplekleren te faciliteren is coaching. Door coaching direct in de werkcontext te plaatsen, kunnen medewerkers zich ontwikkelen terwijl ze met reële uitdagingen aan de slag zijn. Het stelt hen in staat om directe feedback te krijgen en nieuwe inzichten meteen toe te passen.

Erik de Haan Yvonne Burger
Coachen met collega's
'Coachen met collega's' van Erik de Haan en Yvonne Burger positioneert coaching als een effectieve vorm van werkplekleren. Het boek toont hoe coaching bijdraagt aan ontwikkelen op de werkplek en biedt praktische handvatten voor het implementeren van coachingsvaardigheden in het dagelijks werk.

SPOTLIGHT: Erik de Haan

Erik de Haan is een toonaangevende autoriteit op het gebied van coaching en werkplekleren. Als directeur van het Ashridge Centre for Coaching en professor Leadership Development heeft hij baanbrekend onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende vormen van coaching en werkplekleren. Zijn inzichten helpen organisaties het leren te integreren in de dagelijkse werkpraktijk. Meer over Erik de Haan

De integratie van leren in het dagelijks werk vraagt om een andere kijk op leren en ontwikkelen. Het is niet langer iets dat 'erbij' komt, maar wordt onderdeel van hoe we werken. Deze visie op leren als geïntegreerd onderdeel van werk komt sterk naar voren in de Canon van leren & ontwikkelen.

Manon Ruijters Robert-Jan Simons Rika Schut
Canon van leren & ontwikkelen
De 'Canon van leren & ontwikkelen' van Ruijters, Schut en Simons bevat een waardevol hoofdstuk over werkleren (Stephen Billett) en behandelt gerelateerde concepten zoals informeel leren en kenniscreatie. Het boek biedt een grondig wetenschappelijk fundament voor moderne benaderingen van werkplekleren.

Spotlight: Manon Ruijters

Manon Ruijters is een invloedrijke stem in het domein van professionele ontwikkeling en werkplekleren. Als hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering verbindt zij wetenschappelijk onderzoek met de praktijk. Haar werk over professionele identiteit en lerende organisaties heeft grote impact op hoe organisaties werkplekleren vormgeven.

Brein en werkplekleren

Inzichten uit de neurowetenschap bieden waardevolle aanknopingspunten voor het effectiever maken van werkplekleren. Door te begrijpen hoe ons brein informatie verwerkt en vaardigheden ontwikkelt, kunnen we leerinterventies beter ontwerpen.

Ria van Dinteren
Breinopeners
In 'Breinopeners' laat Ria van Dinteren zien hoe hersenkennis kan bijdragen aan effectiever werkplekleren. Ze biedt praktische handvatten om leerprocessen in de dagelijkse werkomgeving te optimaliseren zodat ze beter aansluiten bij hoe ons brein natuurlijk leert en informatie verwerkt.
"Om werkplekleren effectief te maken, moeten we af van het idee dat leren iets is dat voornamelijk in een klaslokaal gebeurt. Het brein leert het meest effectief in authentieke situaties waar nieuwe kennis direct toepasbaar is en betekenis krijgt." Uit: Breinopeners

Werkplekleren en organisatieontwikkeling

Wanneer werkplekleren goed wordt geïmplementeerd, draagt het niet alleen bij aan individuele ontwikkeling maar ook aan organisatieontwikkeling. Het verbinden van individueel en collectief leren creëert een dynamiek waarin innovatie en continue verbetering worden gestimuleerd.

Janneke Schenning Robert-Jan Simons Tijs Besieux
Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep
'Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep' van Schenning, Simons en Besieux beschrijft de cruciale verschuiving van formeel opleiden naar leren op de werkplek. Het boek verkent hoe deze evolutie bijdraagt aan duurzame organisatieontwikkeling en hoe je leren kunt verweven met dagelijkse werkprocessen.

Praktische implementatie van werkplekleren

De theorie klinkt vaak veelbelovend, maar hoe implementeer je werkplekleren in de praktijk? Welke stappen kun je zetten om een werkomgeving te creëren die leren stimuleert en faciliteert? Verschillende auteurs bieden hiervoor concrete handvatten.

Gertjan Schuiling Hans Vermaak Heleen Tours
Leren in organisaties
'Leren in organisaties' van Schuiling, Vermaak en Tours pleit voor het vervlechten van leren met het primaire werkproces. Dit omvangrijke handboek biedt diverse methodieken om werkplekleren effectief vorm te geven en illustreert deze met rijke praktijkvoorbeelden uit verschillende sectoren.
Leren in organisaties Een cruciale les uit 'Leren in organisaties' is dat werkplekleren niet vrijblijvend is. Het vraagt om bewuste ontwerpdiscipline en een systemische kijk op de wisselwerking tussen individueel leren, teamleren en organisatieleren. Pas wanneer deze niveaus verbonden zijn, ontstaat duurzame ontwikkeling.

Identiteitsontwikkeling door werkplekleren

Werkplekleren draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar ook aan de professionele identiteit. Door betekenisvolle ervaringen in de werkcontext kunnen professionals een dieper begrip ontwikkelen van wie ze zijn en willen worden als professional.

Manon Ruijters Gerritjan van Luin Niek van Benthum Désirée Bierlaagh
Stevig (leren) staan
In 'Stevig (leren) staan' verkennen Ruijters, Bierlaagh, Van Luin en Van Benthum hoe identiteitsontwikkeling plaatsvindt in de werkpraktijk. Ze laten zien hoe werkplekleren bijdraagt aan het vormen van een professionele identiteit en hoe dit het fundament vormt voor duurzame ontwikkeling.

Werkplekleren en prestatieverbetering

Het ultieme doel van werkplekleren is niet alleen persoonlijke ontwikkeling, maar ook prestatieverbetering. Door leren direct te koppelen aan werkprestaties wordt het effect van leerinterventies direct zichtbaar en meetbaar.

Jan-Dirk den Breejen MA, MSc Drs. Nathalie Hazenberg MA Ir. Anthony Meyer zu Schlochtern Drs. Harriet Kuipers
De High Performance Organisatie, deel 2 - Mens, motivatie, talent en gedrag
'De High Performance Organisatie, deel 2' beschrijft hoe de werkomgeving als krachtige leeromgeving kan dienen. Het boek laat zien hoe werkplekleren bijdraagt aan betere prestaties, hogere motivatie en het benutten van talent in organisaties die continu streven naar excellentie.

De toekomst van werkplekleren

Met de toenemende digitalisering, het hybride werken en de snelle veranderingen in bijna alle sectoren, evolueert ook werkplekleren. De uitdaging is om werkplekleren effectief vorm te geven in deze nieuwe contexten, waarbij technologie zowel een uitdaging als een kans biedt.

Werkplekleren zal in de toekomst nog belangrijker worden als antwoord op de behoefte aan 'just-in-time' leren en continue ontwikkeling. Organisaties die erin slagen om van hun werkomgeving een rijke leeromgeving te maken, hebben een belangrijk concurrentievoordeel in een kenniseconomie die steeds sneller verandert.

Door werkplekleren centraal te stellen in je L&D-strategie en de inzichten uit de besproken boeken toe te passen, kun je bijdragen aan een organisatie waarin leren en werken naadloos in elkaar overvloeien. Zo creëer je niet alleen betere leerresultaten, maar ook meer werkplezier en betere prestaties.

Boeken over 'werkplekleren' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'werkplekleren'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden