Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Met de overheid om tafel

Fair play aan beide kanten

Paperback Nederlands 2024 9789012389976
Verkooppositie 4309Hoogste positie: 541
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Dit boek gaat over mediations waarin de overheid partij is. Dick Allewijn beschrijft de bijzondere aspecten van conflicten met de overheid, en biedt mediators aandachtspunten en strategieën om hun taak zo goed mogelijk te vervullen.

Hij analyseert de verhoudingen en schetst hoe met toepassing van mediation die verhoudingen kunnen verbeteren. In formele procedures gaat het meestal over de rechtmatigheid van het overheidshandelen. Veel burgers die de strijd tegen de overheid aangaan, zijn aanvankelijk niet met rechtmatigheid bezig, maar met eerlijkheid. Op inhoudsniveau heeft de overheid dikwijls niet zoveel bewegingsruimte. Maar zij kan wel laten zien dat zij de burger eerlijk wil behandelen.

De ambtenaren die namens de overheid spreken, vragen in ruil daarvoor vaak terug dat de burger ook eerlijk met hen omgaat, open kaart speelt. In deze tweede druk ligt op de omgangsvormen over en weer meer nadruk dan in de eerste druk. Op het gebied van omgangsvormen kunnen overheid en burger stappen in elkaars richting zetten. Dat past beter bij het karakter van mediation dan een burger die vraagt en een overheid die moet draaien.

Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor mediators die de overheid aan hun mediationtafel ontvangen. Maar ook anderen kunnen er hun voordeel mee doen: ambtenaren, rechtsbijstandsverleners, bestuurders, en verwijzers naar mediation zoals bestuursrechters, voorzitters van bezwaarcommissies en klachtfunctionarissen. En burgers natuurlijk, die zich ergeren aan de bureaucratische handelwijze van de overheid, en de strijd willen aangaan. Hopelijk kunnen ook zij zien dat er wat te winnen valt bij: "Fair play aan beide kanten".

Specificaties

ISBN13:9789012389976
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:184
Uitgever:Sdu
Druk:2
Verschijningsdatum:14-7-2014
Hoofdrubriek:Coaching en trainen
ISSN:
Jongbloed:Mediation / ADR

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Dick Allewijn

Mr. Dick Allewijn was voorzitter van de raad van beroep en ambtenarenrecht te Den Haag en voorzitter van de sectoren bestuursrecht van de Haagse en Amsterdamse rechtbank. Sinds 2000 werkt hij parttime als rechter bij de Rechtbank Den Haag en voert hij daarnaast een eigen praktijk als NMI-gecertificeerd mediator. Hij geeft trainingen bij de mediationopleidingen van het Centrum voor Conflicthantering en werkt als docent aan de master of dispute resolution van het Amsterdams Adr-instituut aan de Universiteit van Amsterdam.

Andere boeken door Dick Allewijn

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. Ouverture: conflicten tussen burger en overheid
2. De mediator en zijn strategie
3. Mediation met de overheid
4. De bestuursrechtelijke driehoeksverhouding
5. Mediation met grote bureaucratieën
6. Rechtspositionele verschillen
7. Enkele juridische aspecten
8. Perspectief

Bijlagen Mediationverslagen
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Met de overheid om tafel