Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Leefwereld: waar mensen echt leven en werken

De leefwereld is de dagelijkse praktijk waarin mensen leven, werken en direct contact hebben met elkaar. Het is de concrete realiteit van het hier en nu, waar menselijke interactie en directe dienstverlening plaatsvindt. Dit concept staat vaak tegenover de 'systeemwereld' - de wereld van regels, procedures en formele structuren. Het begrijpen van en aansluiten bij de leefwereld is essentieel voor professionals en organisaties die betekenisvol willen bijdragen aan de maatschappij.

Deze spanning tussen leefwereld en systeemwereld is een centraal thema in organisatieontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat systemen dienend zijn aan de dagelijkse praktijk in plaats van belemmerend? Hoe kunnen we organisaties zo inrichten dat ze aansluiten bij wat werkelijk waarde toevoegt in de leefwereld van mensen?

Wouter Hart Marius Buiting
Verdraaide organisaties
Dit baanbrekende boek introduceert een model met drie cirkels: de bedoeling (waarom de organisatie bestaat), de leefwereld (waar de echte waarde wordt toegevoegd) en de systeemwereld (regels en procedures). Hart en Buiting laten zien hoe organisaties 'verdraaid' raken wanneer systemen belangrijker worden dan de leefwereld.

Leefwereld versus systeemwereld

Het begrip 'leefwereld' kent filosofische wortels in het werk van denkers als Jürgen Habermas, maar heeft in de Nederlandse organisatiecontext vooral bekendheid gekregen door het werk van Wouter Hart. In zijn boeken beschrijft hij hoe organisaties vaak zo gefocust raken op hun eigen systemen, regels en procedures dat ze het contact met de dagelijkse realiteit verliezen. Hierdoor ontstaat een kloof tussen wat er in de organisatie gebeurt en wat er in de leefwereld van klanten, cliënten en medewerkers werkelijk nodig is.

SPOTLIGHT: Wouter Hart

Wouter Hart is een toonaangevende stem in het denken over organisaties die de menselijke maat centraal stellen. Met zijn concepten rondom de leefwereld en systeemwereld heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrijpen van organisatieproblemen. Zijn werk helpt professionals en organisaties om terug te keren naar hun oorspronkelijke bedoeling. Meer over Wouter Hart
Wouter Hart
Anders Vasthouden
In 'Anders Vasthouden' bouwt Hart voort op de inzichten uit 'Verdraaide organisaties'. Het boek biedt praktische handvatten om de kloof tussen systeem- en leefwereld te overbruggen, en laat zien hoe professionals een 'wakkere leefwereld' kunnen creëren waarin ze actief verantwoordelijkheid nemen.

De leefwereld in verschillende contexten

Het concept 'leefwereld' wordt in verschillende professionele contexten toegepast, van overheidsorganisaties tot de zorgsector. Telkens gaat het erom hoe professionals weer kunnen aansluiten bij de dagelijkse praktijk en belevingswereld van de mensen voor wie ze werken. Hieronder vind je een selectie van boeken die dit thema in verschillende contexten uitwerken.

Iwan Bean
Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap
Bean onderzoekt hoe inclusief leiderschap verbinding kan maken tussen diverse leefwerelden. Het boek analyseert hoe stereotypen en vooroordelen uit onze leefwereld worden overgedragen naar de systeemwereld van organisaties, waardoor exclusie en discriminatie in stand worden gehouden.
"De tragiek is dat we vaak zo gefocust zijn op de systeemwereld dat we de bijdrage aan de leefwereld uit het oog verliezen. Terwijl juist daar de werkelijke waarde wordt toegevoegd, in de dagelijkse interactie tussen professionals en de mensen voor wie zij werken." Uit: Verdraaide organisaties
Floor Ziegler Teun Gautier
Een wereld van gemeenschappen
Ziegler en Gautier pleiten in dit boek voor een herwaardering van de leefwereld. Ze laten zien hoe gemeenschappen functioneren vanuit de dagelijkse praktijk en hoe de systeemwereld van instituties hier beter op kan aansluiten in plaats van belemmerend te werken.

De kloof tussen burger en overheid

Een belangrijk toepassingsgebied van het leefwereld-concept is de relatie tussen burgers en overheid. De kloof tussen de belevingswereld van burgers en de procedurele wereld van de overheid leidt vaak tot onbegrip en conflicten. Verschillende auteurs onderzoeken hoe deze kloof overbrugd kan worden.

Dick Allewijn
Met de overheid om tafel
Allewijn beschrijft in dit boek hoe conflicten tussen burgers en overheid vaak voortkomen uit de kloof tussen de emotionele, persoonlijke leefwereld van burgers en de formele, procedurele systeemwereld van de overheid. Hij biedt handvatten om deze kloof te overbruggen.
Verdraaide organisaties Het begrijpen van de leefwereld vereist dat we als professionals daadwerkelijk in contact staan met degenen voor wie we werken. Alleen door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen kunnen we zinvolle verbeteringen aanbrengen in onze dienstverlening. De systeemwereld moet dienend zijn aan wat er in de leefwereld nodig is, niet andersom.
Boudewijn Bugter
Social Service Design
Bugter biedt in dit boek een methodiek voor het ontwerpen van publieke dienstverlening die echt aansluit bij de leefwereld van burgers. Een hoofdstuk is specifiek gewijd aan het begrijpen van de leefwereld en levensgebeurtenissen als basis voor effectieve dienstverlening.

De professional in de leefwereld

Voor professionals is het essentieel om verbinding te maken met de leefwereld. Dit geldt niet alleen voor de leefwereld van de mensen voor wie ze werken, maar ook voor hun eigen professionele leefwereld. Hoe kunnen professionals hun werk zo inrichten dat het aansluit bij hun eigen waarden en bij wat in de dagelijkse praktijk werkelijk nodig is?

Mascha Struijk
In 10 stappen professional vanuit je hart
Struijk helpt professionals om vanuit hun hart te werken door focus te leggen op de leefwereld in plaats van de systeemwereld. Ze biedt tien concrete stappen om betekenisvol werk te doen dat echt aansluit bij wat in de dagelijkse praktijk nodig is.
Martine de Jong Has Bakker Fieke Robeerst
Tweebenig samen werken
De auteurs verkennen hoe organisaties 'tweebenig' kunnen worden door zowel de interne systeemwereld als de externe leefwereld serieus te nemen. Ze bouwen voort op het werk van Habermas en bieden handvatten om de verbinding met de dagelijkse sociale praktijk te versterken.

Communicatie en de leefwereld

Effectieve communicatie vereist dat we aansluiten bij de belevingswereld van de mensen voor wie we communiceren. Dit betekent dat we ons moeten kunnen verplaatsen in hun dagelijkse realiteit, taalgebruik en referentiekader. Verschillende auteurs benadrukken het belang hiervan.

Eric Goubin
Communicatie als bindkracht
Goubin beschrijft communicatie als een krachtig bindmiddel tussen verschillende werelden. Een van de zeven uitdagingen die hij bespreekt is het aansluiten bij de leefwereld van de mensen voor wie de communicatie bestemd is.
Theo Janssen Peter Brouwer
50 veranderprincipes
Dit praktijkboek over verandering in organisaties verwijst naar Wouter Hart's concept van de leefwereld tegenover de systeemwereld. Het biedt concrete principes om veranderingen te laten aansluiten bij de feitelijke realiteit waarin mensen werken.
Theo Janssen Peter Brouwer
50 veranderprincipes
Dit praktijkboek over verandering in organisaties verwijst naar Wouter Hart's concept van de leefwereld tegenover de systeemwereld. Het biedt concrete principes om veranderingen te laten aansluiten bij de feitelijke realiteit waarin mensen werken.

Boeken over 'leefwereld' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'leefwereld'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden