Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Veranderdiagnose

De onderstroom van organiseren

Gebonden Nederlands 2013 9789013118865
1
Voormalig Nr. 1Totaal 53 dagen
EvergreenTotaal 495 dagen
Verkooppositie 1460Hoogste positie: 1
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Winnaar van Managementboek van het Jaar 2009

'Veranderdiagnose' is een inleiding tot de organisatiediagnostiek met de nadruk op de lastigste veranderingsprocessen: die van onderop.

Op een visueel aantrekkelijke en ongebruikelijke manier wordt dit specialisme behandeld via kunstvormen. Aan de hand van achtentwintig schilderijen en litho's, twintig films en elf gedichten wordt de lezer wegwijs gemaakt in het stellen van veranderdiagnoses.

Dit mondt uit in een overzichtelijk model dat gebaseerd is op het maken van films en dus termen gebruikt als: inzoomen, uitzoomen, close-up en scenario. Met dit model valt in de praktijk goed te werken: het is ontwikkeld op basis van meer dan vijfhonderd diagnoseprocessen waar de auteur direct of indirect bij betrokken is geweest.

In deze nieuwe editie is het model verder verfijnd en is de overgang van diagnose naar interventie uitgewerkt.

Specificaties

ISBN13:9789013118865
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:240
Uitgever:Boom
Druk:2
Verschijningsdatum:20-12-2013
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (4)

Veranderdiagnose
Jelger Spijkerboer | 12 oktober 2009
Overtuigd van de kracht van het werken met beeld, koos ik voor het lezen van 'Veranderdiagnose' van Rob van Es. Het is een prachtig boek, waarin films, schilderijen en gedichten worden gebruikt ter illustratie van een verhaal over het stellen van een gedegen veranderdiagnose. Waar ik minder enthousiast over ben, is de boodschap van het boek: weinig vernieuwend.
Lees verder
Veranderdiagnose
Gertjan de Groot | 18 juli 2008
'Veranderdiagnose' is mooi vorm gegeven en prachtig uitgevoerd, waardoor de schilderijen, de filmfragmenten en de gedichten die hij bij de diagnose gebruikt goed tot hun recht komen. Bovendien bevat het een paar zinnen die beklijven. Ik noem er twee. 'Want wie anderen in beweging wil krijgen, zal moeten uitgaan van hun beleving van de werkelijkheid.'  'Het maakt het verschil begrijpelijk tussen de fanatieke dertigers die door confronteren en afrekenen willen leidinggeven aan laid-back vijftigers die de relativiteit van de bovenstroom hebben ingezien en de waarde van de onderstroom beter aanvoelen.' 
Lees verder
Gunst, ’t is kunst
Pierre de Winter | 23 juni 2008
Veranderdiagnose van Rob van Es is een mooi boek. En dat niet alleen omdat het er zoveel beter uitziet dan de meeste andere boeken die over dit onderwerp – verandermanagement – worden geschreven.
Lees verder
Veranderdiagnose
Hans van der Loo | 20 juni 2008
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is bij verre het meest verfrissende managementboek dat ik dit jaar, ja misschien in jaren, heb gelezen. Met talloze referenties aan schilderkunst, film en poëzie probeert de organisatiefilosoof Rob van Es de lezer te overtuigen van het nut van een diepgaande en omvattende organisatiediagnose.
Lees verder

Lezersrecensies

3.9 van de 5
63 stemmen
25
23
4
8
3

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (8)

interview
Rob van Es: ‘Als we alleen rationeel zijn, worden we doof voor wat echt wordt gezegd’
Ronald Buitenhuis 25 september 2020 ‘Het begrip integriteit is 2500 jaar oud. Maar we hebben integriteit vermanaged’, zegt Rob van Es, auteur van het boek Emotionele integriteit. We verschuilen ons achter codes en compliance om ons geweten te zuiveren. We vergeten onze emoties te volgen bij het nemen van beslissingen. 
interview
Rob van Es: ‘Ethiek leent zich niet voor fast-foodoplossingen’
Ronald Buitenhuis 2 september 2011 Vandaag wordt het nieuwe boek van Rob van Es, Professionele Ethiek, de waardige opvolger van het gelauwerde Veranderdiagnose, officieel gepresenteerd. Een boek dat met ‘Marikogate’ onbedoeld actueler dan ooit is. Ronald Buitenhuis had al eerder een kort gesprek met de auteur: ‘We moeten als leiders en managers veel eerder na gaan denken, wanneer er ethische vragen in het spel zijn, welke beslissingen we dan moeten nemen.’
interview
De boekenkast van Rob van Es
Eline Crijns 16 juni 2009 Bij het in ontvangst nemen van de prijs voor het winnen van de titel ‘Managementboek van het Jaar’ voor Veranderdiagnose maakte Rob van Es een uitermate bescheiden indruk. Achter deze bescheidenheid blijkt een enorme gedrevenheid en perfectionisme schuil te gaan van een man die uitblinkt in de vele dingen die hij doet.
nieuws
‘Verander- diagnose’ van Rob van Es Managementboek van het Jaar
Pierre Pieterse 27 maart 2009 Het boek Veranderdiagnose van Rob van Es is verkozen tot Managementboek van het Jaar 2009. De jury maakte dit dinsdag 10 maart klokslag 21.20 bekend tijdens het drukbezochte Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam. De runner-ups waren achtereenvolgens (in willekeurige volgorde): De prooi van Jeroen Smit, Gepast en ongepast geld van Hans Ludo van Mierlo, Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties, van Hans Strikwerda, Leiders van vandaag - lessen voor morgen van Harry Sonnenschein en Wouter Hart, en SUMMIT van Buck Jüch.
nieuws
Shortlist managementboek van het jaar
Pierre Pieterse 19 januari 2009 De jury van het Managementboek van het Jaar heeft zojuist bekend gemaakt welke zes boeken voor 2009 genomineerd zijn voor deze prestigieuze titel. Op 10 maart 2009 wordt de prijs uitgereikt tijdens het zesde Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam.
nieuws
Reorganisatie-ellende
Pierre de Winter 20 oktober 2008 De consultants van LogicaCMG publiceerden afgelopen week een onderzoek naar het rendement van veranderingsoperaties in het West-Europese bedrijfsleven. 380 Grote bedrijven werden onderzocht en de uitkomsten waren wederom (dit is niet de eerste keer) bedroevend. Tijd om ermee te stoppen?
podcast
Rob van Es over ‘veranderkunst’
Pierre Pieterse 4 juli 2008 Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, en dat geldt zeker voor het boek Veranderdiagnose van Rob van Es. Van Es laat in dit bijzonder fraai vormgegeven boek namelijk zien hoe kunst inzicht geeft in organisaties.
interview
Organisatiefilosoof Rob van Es: ‘De onderstroom wordt vaak verwaarloosd’
Hans van der Klis 29 april 2008 Bij veranderingen in organisaties bestaat vaak te weinig aandacht voor wat Rob van Es 'de onderstroom' noemt: emoties en associaties die niet snel aan de oppervlakte komen, maar wel een grote invloed hebben op hoe mensen in organisaties reageren op veranderingen. Met behulp van tientallen voorbeelden uit de kunst leert hij zijn lezers in het boek Veranderdiagnose: De onderstroom van het veranderen (Kluwer, 2008) hoe zij die onderstroom beter in beeld kunnen brengen.

Over Rob van Es

Rob van Es is filosoof en gespecialiseerd in de samenhang van cultuur, ethiek en politiek in organisaties en professies. Hij doet daarnaar onderzoek en geeft daarin onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij zelfstandig trainer en adviseur in het stellen van organisatiediagnoses en in het nemen van morele besluiten.

Andere boeken door Rob van Es

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de tweede editie
Inleiding

Deel I: Waarnemen, zin geven en leren
1. Waarnemen
2. Zin geven en leren

Deel II: Zin geven en leren in organisaties
3. De onderstroom van organiseren
4. Diagnosticeren

Deel III: Beeldende kunst als casuïstiek
5. Velazquez' Las Meninas als organisatie
6. De gevalsvariaties van Picasso

Deel IV: Model voor veranderdiagnose
7. Veranderdiagnose als film

Het veranderdiagnosemodel
8. Het Veranderdiagnosemodel: uitwerking en toepassing
9. Veranderdiagnose als interviewmodel

Afrondingen
-De ontvankelijkheid van een lege geest: Filmessay

Verantwoording van gebruikte bronnen
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Veranderdiagnose