Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Onze rechtsstaat

Strijdbaarder en weerbaarder

Paperback Nederlands 2023 9789044653014
Verkooppositie 1206Hoogste positie: 502
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het woord 'rechtsstaat' is niet weg te denken uit het publieke debat. En terecht. Het is de basis voor ons goed samenleven, te vergelijken met de basaltblokken die voor een deel onzichtbaar de dijk en daarmee het achterliggend land beschermen tegen stormen. In dit boek worden de begrippen 'recht' en 'rechtsstaat' uitgelegd en in verband gebracht met de ontwikkelingen in Oost-Europa, met de betekenis van de rechtsstaat voor een goed functionerende economie en met het fascisme in verleden én heden.

Geert Corstens illustreert deze ontwikkelingen met hoofdstukken over Mussolini en over het thatcherisme. Hij verheldert het begrip ‘onpartijdigheid’ aan de hand van het bekende boek van Ian McEwan over de kinderwet. De auteur, die zich als hoogleraar in het strafrecht en als strafrechter veel met vergelding heeft beziggehouden, gaat in het voorlaatste hoofdstuk een stap verder: daarin komt vergeving aan de orde.

Het slothoofdstuk bevat enkele autobiografische notities over zijn loopbaan als jurist, onder andere als hoogleraar en president van de Hoge Raad.

Specificaties

ISBN13:9789044653014
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:8-5-2023
ISSN:
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Geert Corstens

Geert Corstens is tot 1 november 2014 president van de Hoge Raad der Nederlanden. Daarvoor was hij onder meer officier van justitie in Arnhem, hoogleraar straf(proces)recht en raadsheer in de strafkamer van de Hoge Raad.

Andere boeken door Geert Corstens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onze rechtsstaat