Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De strijd om energie

Hoe de groeiende honger naar olie en gas de wereld in een crisis stort

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2008 9789047001348
10
Voormalig top 10Totaal 28 dagen
Voormalig top 100Totaal 98 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

De wereld loopt langzaam maar zeker vast in een sluipende energiecrisis. Door de snelle en aanhoudende economische groei van China en India stijgt de vraag naar energie. Tegelijkertijd ziet het Westen zijn eigen olie- en gasreserves snel teruglopen. Daardoor wordt het steeds afhankelijker van het Midden-Oosten en landen als Rusland en Venezuela. De eens zo dominante oliereuzen als Shell en ExxonMobil verliezen terrein aan staatsenergiemaatschappijen als Saudi Aramco en Gazprom.

Zo langzamerhand krijgen wij in het Westen het ongemakkelijke gevoel dat we de controle verliezen over de achilleshiel van onze economie: de energievoorziening. Op het Veld analyseert al deze ontwikkelingen mede op basis van tientallen gesprekken met diverse deskundigen uit het bedrijfsleven en overheid in binnen en buitenland. Hij stelt dat de enige oplossing voor het energievraagstuk én het klimaatprobleem de ontwikkeling is van alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Maar dit zal vooralsnog niet voldoende zijn om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. 'De strijd om energie' schetst uiteindelijk een weinig rooskleurig perspectief; dat van een crisis en een toenemende internationale concurrentiestrijd om energie.

'De strijd om energie' is een helder en toegankelijk geschreven boek. Iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie zal dit boek met groeiende onrust lezen en de volle omvang van het probleem inzien.

Specificaties

ISBN13:9789047001348
Trefwoorden:toekomst, olie, energie, peak oil
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:29-11-2011
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

4.3 van de 5
8 stemmen
4
2
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

achtergrond
Realpolitik
Pierre de Winter 17 december 2008 De klimaattop in Poznan dreigde gigantisch te mislukken. De bedoeling was dat ‘Poznan’ de basis zou leggen voor een nieuw wereldwijd klimaatverdrag voor de periode tot 2030 – de opvolger van het Kyoto-protocol - dat volgend jaar in Kopenhagen geratificeerd moet worden. Maar het was allemaal even te duur, leek de teneur. De kredietcrisis speelde parten en de timing was hoogst ongelukkig.
nieuws
Energietransitie verzandt in bestuurlijke onmacht
Pierre de Winter 28 mei 2008 In een recent rapport wordt een lastige paradox geconstateerd: Naarmate het maatschappelijk bewustzijn met betrekking tot het broeikaseffect en de noodzaak om de uitstoot van CO2 te verminderen is toegenomen, lijkt het vermogen van politiek en openbaar bestuur om dat besef om te zetten in krachtig beleid en daarbij passende resultaten, alleen maar afgenomen.

Over Roy op het Veld

Roy op het Veld (1970) is journalist bij Het Financieele Dagblad. Na jarenlang de energiesector te hebben gevolgd is hij ervan overtuigd dat het energievraagstuk de maatschappelijke agenda van de komende decennia zal domineren.

Andere boeken door Roy op het Veld

Inhoudsopgave

Inleiding

1. De sluipende energiecrisis
2. Opkomst en ondergang van de oliemultinationals
3. Staatsbedrijven grijpen de macht
4. De nieuwe spelregels
5. De zon is de bron
6. De strijd om energie

Epiloog
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De strijd om energie