Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De ironie van gelijkheid

Over etnische diversiteit op de werkvloer

Paperback Nederlands 2012 9789053351888
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

In de beoordeling van werkprestaties maakt het uit of je Najib of Peter heet. Dit blijkt uit een experimenteel onderzoek dat onderdeel is van de uitgebreide casestudie naar inter-etnische samenwerking op de werkvloer.

In tien praktijkcases uit heel verschillende organisaties (profit en non profit) is de onderlinge interetnische samenwerking bestudeerd en gedetailleerd beschreven. In de studie komt naar voren dat hoewel in organisaties gelijke behandeling op grond van etniciteit wordt nagestreefd en medewerkers in het algemeen menen dat er geen discriminatie plaats vindt er desondanks sprake is van etnische ongelijke behandeling in de alledaagse samenwerking. De casestudie beschrijft hoe aan de ene kant het idee dat er sprake is van gelijke behandeling kan bestaan naast een dagelijkse praktijk van ongelijkheid.

Ironisch genoeg blijkt ongelijke behandeling juist vaak op te treden in een organisatie waar gelijkheid wordt nagestreefd.

Dit boek maakt de mechanismen zichtbaar waar de vinger vaak zo moeilijk op gelegd kan worden. Beschreven wordt hoe alledaagse ongelijkheid onzichtbaar wordt gemaakt en hoe dat vervolgens mensen in staat stelt te geloven dat ongelijkheid niet plaats vindt. Niet alleen autochtone Nederlanders doen daaraan mee, ook allochtone Nederlanders dragen daar ongewild aan bij.

Specificaties

ISBN13:9789053351888
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:191
Uitgever:Kantharos
Druk:3
Verschijningsdatum:1-3-2012
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Lida van den Broek

Lida M. van den Broek is organisatieantropoloog en promoveerde op onderzoek naar etnische diversiteit op de werkvloer. Ze is eigenaar van trainings- en adviesbureau Kantharos, gespecialiseerd in etnische diversiteit. Ze publiceerde over racisme, diversiteitsbeleid, de positie van vrouwen en over pesten, intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Eerder publiceerde zij 'Hoe zit ’t nou met wit' (1987).

Andere boeken door Lida van den Broek

Inhoudsopgave

Aanleiding
Dankwoord

1. Nederland en de multiculturele samenleving
2. Ik zie ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is…
3. We kunnen niet zonder, maar het lukt ons ook niet met
4. De jigsaw van de interetnische communicatie
5. Overige casussen
6. Etniciteit, doet het er toe?
7. Zo subtiel is het, twee experimentele demonstraties
8. Samenvatting en conclusies
9. Praktische inplicaties

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De ironie van gelijkheid