Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De economie van goed en kwaad

Zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall Street

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2012 9789055942275
Direct te downloaden

Samenvatting

De meeste mensen onderschatten hoe diep de economie in de cultuur geworteld is. Zo niet Tomáš Sedlácek. Voor Sedlácek is economie geen wiskundige wetenschap, maar neemt deze een plaats in in de literatuur, in mythen en vertellingen. Hij gaat zelfs een stap verder: uiteindelijk draait alles om goed en kwaad.

Tomáš Sedlácek neemt ons mee op een fascinerende reis door de wereld van de economie - van het Gilgamesj-epos via het Oude Testament en Descartes en Adam Smith naar Wall Street en de economische crisis. Economie is geen waardenvrije wetenschap, maar een product van onze beschaving.

Specificaties

ISBN13:9789055942275
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:400
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:4-7-2012
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (4)

De economie van goed en kwaad
Nico Jong | 6 december 2013
Economie als wiskundige efficiencybenadering heeft ons een enorme welvaart gebracht. Maar door jarenlang uitsluitend technocratisch te focussen op cijfers en efficiency zijn we ook in een diepe economische crisis terecht gekomen. Reden voor de Tsjechische econoom Tomáš Sedlácek om een breder kleurenpalet van zijn vakgebied te schetsen dan slechts zwart en wit.
Lees verder
De economie van goed en kwaad
Henk den Uijl | 11 april 2013
Een ogenschijnlijk dik boek, maar voor een historische analyse van economisch denken tot ver voor Christus is het eigenlijk maar een klein boekje. Laat ik, omdat er zoveel recensies over geschreven zijn, inzoomen op het sleutelargument in 'De Economie van Goed en Kwaad'.
Lees verder
De economie van goed en kwaad
Peter de Roode | 25 februari 2013
In dit zeer intrigerende boek legt Tomas Sedlacek, econoom en voormalig adviseur van de Tsjechische president Havel, het verband tussen economie en moraliteit. Hij stelt dat de moraliteit in het gedrang is gekomen. Sedlacek laat op meeslepende wijze zien hoe die moraliteit zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. De huidige economische modellen zijn volgens hem te veel op wiskunde en te weinig op filosofie gebaseerd. Het concept van de homo economicus staat te veel centraal en daarmee jaagt men te veel materialisme na. De vraag die hij in dit boek aan de orde stelt is dan ook: kunnen we ons losmaken van onze materiële veeleisendheid?
Lees verder
Belezen en provocatief
Pierre Spaninks | 13 september 2012
De economie is ontspoord, vindt Tomáš Sedlácek. Niet alleen de reële economie maar ook de economie als wetenschap. Tegenover de bestaande economie van rijk en arm stelt hij De economie van goed en kwaad. De bronnen daarvoor vindt hij niet in de wiskunde en de econometrie maar in de literatuur en de kunst. ‘Economie is geen waardenvrije wetenschap, maar een product van onze beschaving.’
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Tomáš Sedláček: ‘Economie is het dominante geloof van deze tijd’
Pierre Spaninks 3 juli 2012 De financiële crisis heeft aangetoond hoe betrekkelijk de waarde is van onze economische theorieën en modellen. Tijd voor een alternatief, vindt de Tsjechische econoom Tomáš Sedlá?ek. Tegenover de economie van winst en verlies stelt hij De economie van goed en kwaad. Economie, niet als waardevrije wetenschap maar als product van onze beschaving.

Over Tomáš Sedlácek

Tomáš Sedlácek doceert aan de Karelsuniversiteit in Praag, is chef-econoom van de grootste Tsjechische bank en lid van de Nationale Wetenschapsraad in Praag. Gedurende de ambtsperiode van de Tsjechische president Václav Havel was hij diens adviseur.

Andere boeken door Tomáš Sedlácek

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De economie van goed en kwaad