Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Managers op het matje

Meer impact met Fysiek Leiderschap

Audio-download Mp3 Nederlands 2020 9789462552302
10
Voormalig top 10Totaal 2 dagen
Voormalig top 100Totaal 98 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Weet jij ook zeker dat je nóg meer in je hebt? Je wilt echt goed leidinggeven en bovendien ontspannen blijven onder alle druk? Hoe maak je impact zonder te duwen? Kies je voor steeds harder werken, dan gaat dat ten koste van jezelf. Dan lig je eraf op vrijdagavond: te veel werk, koffie en wijn - te weinig slapen, sporten en lachen. Dat houd je niet vol. En het is ook niet nodig!

Volgens executive coach Esther Teeuw heeft elke succesvolle leidinggevende binnen een paar jaar een yogamat onder de arm. Want de sleutel ligt in je lijf: daar vind je extra energiebronnen die je kunt aanboren. Zodat je leidinggeeft met meer energie, plezier én impact. Dat is Fysiek Leiderschap.

Niet zweverig maar juist praktisch laat Managers op het matje zien wat je kunt doen om mentaal en fysiek in topconditie te zijn. Alleen dan kun je ook anderen laten excelleren in hun werk en je impact blijvend maken. Hoe succesvol je ook bent, nog succesvoller word je als je je blik naar jezelf durft te verleggen. Er is zoveel te winnen, waar wacht je nog op?

Wanneer je duurzaam positieve impact maakt als leidinggevende, is jouw resultaat blijvend. Dan groeit de organisatie en ontwikkelen je mensen zich. In het eerste deel van dit boek zie je dat de fysiek waarneembare schil van impact Performance is. Daarin kun je leiderschap concreet zien aan de juiste lichaamshouding, handgebaren, stemgebruik, oogcontact, gezichtsuitdrukking, aanraking en handdruk. Je hebt geoefend met vertragen en écht contact maken. Je krachtige en ontspannen houding als leider is door een juiste en zorgvuldig gekozen Performance goed zichtbaar.
De middelste ring van impact gaat over inzicht in jouw persoonlijke Psychology. Een succesvolle leidinggevende weet waar hij vandaan komt, waar hij naartoe gaat en wat hij nú écht nodig heeft. Ga je hiermee aan de slag, dan raak je steeds beter in contact met je eigen waardensysteem en met je eigen lichaam waardoor je iedere dag optimaal kan presteren: ontspannen en vol waarde. Je innerlijke stem is dan rustig, ondersteunend en volwassen. Je brein werkt mee.
Over de derde en binnenste cirkel, de Presence van de leider, weet je dat het weliswaar ontastbaar is, maar wel degelijk zicht- baar en vooral voelbaar. Het gaat over jouw ‘zijn’. Echt jezelf en ontspannen zijn vraagt oefening. Hoe beter je dit kunt laten doorschemeren hoe authentieker je bent in je leiderschap. Dit heeft te maken met gravitas, een soort ‘luchtige zwaarte’ waarmee je jezelf als autoriteit neer kunt zetten zonder autoritair te zijn.

Wanneer je naar deze drie cirkels kijkt, dan zie je dat impact van buiten naar binnen te ontwikkelen is. Je kunt beginnen bij de buitenste schil, werken aan je zichtbare houding en zo je Performance boosten. Als je gewerkt hebt aan deze vaardigheden, kun je aan de slag met je Psychology en je brein leren sturen. Wanneer je je Psychology ‘op orde’ hebt, ontstaat vaak vanzelf de behoefte aan verdere verdieping. Dan ga je aandacht besteden aan meer Presence door je ‘zijn’ te vergroten. Leidinggevenden die ik ontmoet in mijn coachpraktijk volgen vaak deze route: van buiten naar binnen dus.
Maar het kan ook andersom: door je Presence aandacht te geven, kalmeert je brein (Psychology) dat helderder wordt en wor- den je zichtbare bewegingen authentieker (Performance). Zo ontstaat er een loop-beweging, waarin je impact steeds verder groeit. Daar is overigens geen einde aan – goed om te weten, voor de strebers onder ons.
De omgeving (en de snelheid waarin die verandert) waarin je als leidinggevende werkt staat bol van de uitdagingen. ‘War on talent’, binden en boeien van mensen, technologische en marketingont- wikkelingen, innovaties. Driekwart van de banen die vandaag bestaan, bestaan in de volgende eeuw al niet meer. Aanpassingsvermogen, flexibiliteit en leervermogen worden steeds belangrijker. Een aanvullend bewustzijn van je eigen lijf is nodig om je te kunnen handhaven te midden van die snelle veranderingen. Om ontspannen het maximale uit jezelf te kunnen halen.

Om een gezonde uitgebalanceerde impact te kunnen maken, zul je moeten voelen wat er gebeurt in je lijf. Lichaamsbewustzijn betekent ook: goed voor jezelf zorgen. Duurzaam succesvol werkgedrag als lei- dinggevende kent een fundament. Dat fundament ben je eerst zelf.

1. Voeding
2. Lichaamsbeweging
3. Meditatie en concentratie
4. Ademhaling
5. Ontspanning

Zorg goed voor jezelf door deze vijf elementen dagelijks in je routine in te bouwen. Heel bewust, iedere dag. Start je dag met mediteren en/of lichaamsbeweging. Blok tijd in je agenda voor yoga en een rustige lunch. Ga rustig zitten voor wat ademoefeningen voor je gaat slapen. Deze ik-zorg-voor-mijzelf-routine is de belangrijkste basis die je kunt hebben als je leidinggeeft. Heb je consequent goede voeding tot je genomen en je lichaam de juiste lichaamsbeweging voorgeschoteld, heb je ‘gezeten’, jezelf geoefend in meditatie en concentratie, heb je tijd en aandacht besteed aan ademen en ontspannen? Dan heb je het. Je hebt de basis voor duurzaam leidinggeven. Je hebt de basis om vanuit jouw persoonlijk leiderschap blijvend iets achter te laten bij de organisatie en de mensen aan wie je leidinggeeft. Je gedrag als leidinggevende is daarmee eerst geworteld in goed zorgen voor jezelf. Van daaruit kun je duurzaam effect bereiken.

In afzonderlijke hoofdstukken nemen we in dit boek vervolgens zeven energiebronnen onder de loep, die je absoluut niet los van elkaar kunt zien. Net als het recept voor een appeltaart: eet je alleen de rozijnen, dan eet je nog geen appeltaart. Deze energiebronnen
stimuleren elkaar, wanneer je ze afzonderlijk aandacht geeft en in balans brengt.
Houd voor ogen dat je werk energie moet opleveren. Dat is de bedoeling. Wat je nodig hebt om een leider te zijn is de energie om te zijn, te genieten, te willen, te voelen, te zeggen, te weten. En om te dromen. Die zeven energieën wil je steeds zo goed mogelijk in balans hebben. Word je bewust van je eigen gedrag, onderneem gepaste actie en oefen veel. Zo gaat je energie weer stromen.
Waarom moet je je als leidinggevende zo bijzonder bewust zijn van je eigen energiehuishouding? Niet alleen omdat leidinggeven een vak is dat energie kost maar ook omdat je iets wilt bereiken. Je hebt je eigen maximum nog niet bereikt. Om duurzaam impact te hebben, moet de energie die je meeneemt in je werk, zuiver zijn. Alleen op die manier lukt het je om ook anderen in beweging te krij- gen en een bijdrage te leveren aan een veel groter systeem, zoals jouw organisatie. Of breder nog, een heel ecosysteem zoals onze maatschappij. Optimale, zuivere energie maakt dat leidinggeven een interessant vak blijft, waar je energie van kríjgt. Zo kun je jouw energie weer doorgeven.

Geef je alle zeven energiebronnen aandacht, dan kom je als leidinggevende steeds weer in balans. Lijf, brein en zijn. Je zult een onuitputtelijke bron van energie ervaren wanneer je goed voor jezelf zorgt en als je oefent in het energetisch in balans zijn als leidinggevende. Dat blijft een voortdurende oefening; het is nooit af. Tenslotte verandert de omgeving voortdurend en ben jij ook continu in ontwikkeling. Juist het afstemmen van je eigen groei op de omgeving bij het bereiken van je doelen en je dromen, is wat je enorm succesvol kan maken als leidinggevende. Dan is iedereen aangehaakt. Dan kun jij voluit jezelf zijn, volle bak genieten en inspireer je anderen dat ook t

Specificaties

ISBN13:9789462552302
Taal:Nederlands
Bindwijze:audio-download
Beveiliging:none
Bestandsformaat:mp3
Uitgever:Bookora
Druk:1
Verschijningsdatum:1-5-2020
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Managers op het matje - 'Praktische handvatten voor leiderschap'
Niels van Gorp | 6 juli 2020
Wat een leuke titel; Managers op het matje. Een mooie vondst. Esther Teeuw laat zien hoe je als leidinggevende met lichamelijke oefening en met aandacht een betere leidinggevende kunt zijn; meer in balans en meer in contact.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

preview
Managers op het matje - Meer impact met Fysiek Leiderschap
Esther Teeuw 24 januari 2020 De oude leiderschapsstijl van ‘command and control' kan echt niet meer. Over een paar jaar heeft iedere leidinggevende naast laptop en iPhone ook een yogamat onder de arm.

Over Esther Teeuw

Drs. Esther Teeuw [1971] is psychologe en executive coach met 25 jaar ervaring als leidinggevende. Ze staat zelf inmiddels bijna 20 jaar op de mat en is sinds 10 jaar yogadocente. Managers op het matje combineert haar liefde voor yoga met haar passie voor leidinggeven. Zie ook www.fysiekleiderschap.nl

Andere boeken door Esther Teeuw

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Managers op het matje