Food therapy
Voeding voor herstel
Gebonden Nederlands 2023 1e druk 9789493282155Samenvatting
“Dit boek gaat over de voeding die ik mezelf mijn familie, naasten, vrienden, collega’s en restaurantgasten lange tijd gegeven heb. In mijn actieve verslaving heb ik mezelf en alle mensen om mij heen gevoed met de leugen dat ik de persoon was zoals ik me voordeed. Ik wilde van alles zijn behalve mezelf.”
Justin van Doorn is een fantastische verslaafde en een fantastische chef. Zijn dieptepunt kwam op de rand van een flatgebouw in Amsterdam. Wat hij als verslaafde en als chef heeft doorgemaakt leidde uiteindelijk tot een totaal nieuw aanvullend concept bij de behandeling van verslaving: Food Therapy.
Bij Food Therapy staat het tafelmoment en het eten centraal. Daarmee verbinden we het verleden met het heden en duiken rechtstreeks de ervaring en emotie in. Dit is een hele nieuwe aanpak bij verslaving terwijl het eigenlijk zo logisch is: iedereen heeft iets met eten.
Goed of slecht: eten blijft onze eerste levensbehoefte.
Voeding vertelt ons veel meer over onszelf dan we vaak beseffen. Met Food Therapy gaan we terug aan tafel. Vanuit die basis gaan we de diepte in over onszelf en onze geschiedenis en leren we vanuit die basis weer goed voor onszelf zorgen.
Trefwoorden
verslaving voeding herstel therapie koken persoonlijke ontwikkeling emoties familie gezondheid herinneringen zelfzorg bewustwording recepten gezonde voeding culinair copingmechanismen verslavingszorg zelfreflectie roots verbinding gezinsdynamiek zintuiglijke beleving terugvalpreventie psychologie levensverhaal voedingspatronen praktijkopdrachten trauma chef-kok
Trefwoorden
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
Inleiding 12
Deel 1 mijn levensverhaal
1 Roots 16
2 De definitie van waanzin 30
3 Come to my island 46
4 Hemel en hel 62
5 Food therapy 80
Deel 2 werkboek
Inleiding 90
1 The roots 93
Tomatensoep
2 De definitie van waanzin 103
Broccoli
3 Het masker 111
Gekaramelliseerde witlof met spek, foie gras en balsamicokaramel
4 Van waanzin naar verandering 115
Gemarineerde zalm met coquille, kaviaar, ingelegde venkel, komkommer en dragonmayonaise
5 Overgave 119
Lepelgerecht van kokos curry crème en zoetzure wortelgel met uitgebakken spekjes, pinda, lenteui, bieslook en Spaanse peper
6 Het anders doen 127
Gepekelde en in ganzenvet gegaarde kalfssukade met gepofte knolselderij, crème van gepofte knolselderij en jus de veau
7 Hoop en toekomst vanuit het nu 135
Vanille-limoenhangop, framboos, rode biet, bittere chocolade en atsina cress
Praktijkopdracht 141
Deel 3 voeding voor herstel
De kracht van lekkere en gezonde voeding 144
Anders leren eten 146
Suikers en koolhydraten 148
Bewustwording 151
Ontbijt 152
Groene smoothie 154
Havermout 156
Lunch 158
Brood 158
Rode linzensoep 160
Salade 162
Dressing 164
Eiergerechten 166
Diner 168
De wokpan! 168
En hoe nu verder? 170
Ervaringen met Food Therapy 172
Dankwoord 180
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan