Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden

Strategie uit chaos

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2003 9789047001669
10
Voormalig top 10Totaal 2 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Strategie is niets meer of minder dan achteraf het genie erin naaien.' Het vernuft van de strategie zit in het 'toeval', een spontaan antwoord op een domme vraag van een slimme klant en krijgt achteraf de juiste betekenis door herkadering van de feiten. Strategiesessies zijn vaak niet meer dan goedbedoelde jaarlijkse rituelen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, om vervolgens als een kudde het ravijn in te lopen en de illusie te suggereren van 'we are in control'.

Niets is minder waar. De cd-industrie heeft Internet (MP3) niet onder controle, politiek Den Haag heeft even geen antwoorden op wat er in het land precies aan de hand is, een papiervernietiger is in staat het imago van de complete accountantsbranche te grabbel te gooien. De Nederlandse Spoorwegen zien helaas geen kans de treinen op tijd te laten rijden, de winst van KLM staat door een dag staken onder druk.

De wereld staat op zijn kop en met 'mainstream' benaderingen over strategie komen we niet meer weg.
'Terug naar de core business', 'beter je best doen' en de zoveelste fusie zijn UIT.
Twijfels? De Titanic werd gemaakt door professionals, de Ark van Noach door amateurs.

Zie ook www.nietsnieuwsonderdezon.nl.

Specificaties

ISBN13:9789047001669
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Druk:1
Verschijningsdatum:29-11-2011

Expertrecensies (2)

Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden
Michiel Soeters | 8 februari 2004
'Wie wat vindt heeft slecht gezocht.' Dat is een van de vele leuke en tot nadenken stemmende zinsneden, waarmee dit boek overgoten is. Het typeert de wijze waarop de auteurs de beperkingen van het traditionele 'McDonaldiserende' strategievormingsproces in kaart brengen. Jaap Peters en Rob Wetzels plaatsen vraagtekens bij alom onderwezen en gepraktiseerde strategievormingsmodellen aan de hand van recente en treffende voorbeelden die zowel leken als experts over de gehele wereld verbaasd hebben doen staan.
Lees verder
Niets nieuws onder de zon
Kees Visser | 18 mei 1998

Lezersrecensies

4.7 van de 5
7 stemmen
5
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

column
De toekomst is niet kenbaar
Jaap Peters 26 oktober 2009 Hoe meer we ons focussen op primaire effecten voor de korte termijn, hoe meer we gelijktijdig ook secundaire, bij- en verborgen effecten buíten ons gezichtsveld creëren. De toekomst is niet kenbaar en we organiseren die onzekerheid zelf door alsmaar strakker te plannen en ons te focussen. Het zou verboden moeten worden.
interview
Strategie is meer dan lijnen uit het verleden doortrekken
Annegreet van Bergen 3 november 2003 Toen ik 'Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden' van Jaap Peters en Rob Wetzels las, was ik net terug van vakantie in de Elzas.

Over Jaap Peters

Organisatieadviseur Jaap Peters studeerde Bedrijfskunde in Delft. Jaap is vooral bekend van zijn boeken ‘Intensieve Menshouderij’, ‘Bij welke reorganisatie werk jij?’, de Rijnlandboekjes die hij met Mathieu Weggeman schreef en het recente e-book ‘Nieuwe tijden, anders organiseren’. De verhalen van Jaap worden steevast beoordeeld als herkenbaar en inspirerend. Niet gek voor iemand die put uit een rijke adviespraktijk met opdrachten in het onderwijs, de zorg, bij de nationale politie, gemeentes en in het bedrijfsleven. Kennis gedijt het beste als je het van het ene naar het andere domein brengt. Zoals hij zelf zegt: ‘De praktijk van alle dag houdt je nederig en praktisch’. Jaap vindt dat managers en stafdiensten vooral de vakmensen in een organisatie moeten ondersteunen in plaats van voor de voeten lopen. Het is een rode draad in zijn lezingen. Jaap Peters werkt bij DeLimes nieuw organiseren. Hij is initiatiefnemer van het kwartaalmagazine Slow Management.

Andere boeken door Jaap Peters

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
2. Traag draaiende hoofden
3. Wie wat vindt heeft slecht gezocht
4. De toekomst is in het heden verborgen
5. Grote monden of grote oren
6. Het organiseren van toeval
7. Meten met twee maten?

Bijlage
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden