Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Regels voor robots

Ethiek in tijden van AI

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789057180842
Direct te downloaden

Samenvatting

De zoekmachine van Google, de tijdslijn van Facebook en Alexa van Amazon Echo: veel van onze dagelijkse technologie bevat kunstmatige of artificiële intelligentie. Stofzuiger- en grasmaairobots helpen ons in en om het huis, robotchirurgen voeren precisieoperaties uit en online voeren chatbots zoals Woebot therapeutische gesprekken. We kunnen zelfs morele beslissingen aan algoritmen uitbesteden. De combinatie van robots en AI leidt, samen met big data, tot eindeloos veel mogelijkheden.

Ondertussen praten media ons angsten aan. Van zelfbewuste en uit vrije wil handelende robots is nog lang geen sprake - en wie weet wel nooit - maar er zijn reële ethische problemen die we niet mogen negeren. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet? En van 'wie' leren zelflerende systemen eigenlijk?

Ethische vragen over ontwerp moeten gesteld worden vóór en tijdens het ontwerpproces: elk product dat door mensen gemaakt is, is immers made with morality. Daarom dit pleidooi voor ethische regels voor robots en AI-systemen, maar ook voor ingenieurs en andere ontwerpers. Innovatie gaat immers niet alleen om technologische vooruitgang, maar ook om het (h)erkennen van de morele keuzes die de technologie in zich draagt en daar bewust mee omspringen.

Specificaties

ISBN13:9789057180842
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:172
Druk:1
Verschijningsdatum:14-11-2019

Expertrecensies (1)

Regels voor Robots - 'Toegankelijk geschreven en inhoudelijk sterk'
Niels van Gorp | 18 maart 2020
Wat een leesplezier biedt Regels voor robots - Ethiek in tijden van AI - Katleen Gabriels! Schijnbaar moeiteloos snijdt Gabriels in dit boek een belangrijk en actueel thema aan.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Katleen Gabriels

Katleen Gabriels is doctor in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen. Momenteel is ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en aan de onderzoekscentra ETHU (Centrum voor Ethiek en Humanisme) en CEMESO (Culture, Emancipation, Media & Society). Ze bestudeert de ethische gevolgen van computertechnologie. Katleen is gespecialiseerd in media­ethiek en computerethiek. Ze schrijft regelmatig opiniestukken en wordt vaak als experte geraadpleegd in de media.

Andere boeken door Katleen Gabriels

Inhoudsopgave

- Ethiek voor techniek. Waarom ook robots niet aan ethiek ontsnappen
- Humane technologie. Hoe maken we de machine ‘menselijker’?
- Gekleurde technologie. Macht van het ontwerp
- Transparantie. Het probleem van de vele handen
- Superintelligentie. Maakbaar of utopie?
- Morele machines. Tussen killer robot en moral agent
- De robot en de filosoof. Tools voor de toekomst

Dankwoord
Leessuggesties
Eindnoten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Regels voor robots