Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Boeken over discriminatie

Discriminatie - het onrechtvaardig behandelen van mensen op basis van kenmerken zoals afkomst, gender, leeftijd, religie of beperking - is een hardnekkig maatschappelijk probleem. Het manifesteert zich op verschillende terreinen: van de werkvloer tot overheidsbeleid, van sociale media tot in de alledaagse omgang tussen mensen. De onderstaande boeken bieden inzicht in de vele vormen van discriminatie, de gevolgen ervan en wat we kunnen doen om het te bestrijden.

Caroline Koetsenruijter Hans van der Loo
Giftig gedoe op de werkplek
In 'Giftig gedoe op de werkplek' identificeren Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo discriminatie als een van de 'Destructieve Vijf' die bijdragen aan een giftige werkcultuur. Ze tonen hoe ongelijke behandeling op basis van persoonlijke kenmerken de werksfeer vergiftigt en wat je ertegen kunt doen.

Discriminatie op de werkvloer

Discriminatie manifesteert zich op vele manieren in werkomgevingen. Van subtiele vooroordelen bij werving en selectie tot openlijke uitsluiting en pesterijen - het effect is altijd schadelijk. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de organisatiecultuur als geheel. Verschillende auteurs belichten dit probleem vanuit verschillende invalshoeken.

Steven de Jong
Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer
Een vaak onzichtbare vorm van discriminatie wordt belicht in 'Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer'. Steven de Jong documenteert hoe mensen die stotteren systematisch worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, ondanks de schijn van inclusiviteit die veel organisaties ophouden.
Een recruiter zei letterlijk: 'We willen geen mensen aannemen met een spraakgebrek, omdat onze klanten dat vervelend vinden.' Dit terwijl de vacature inclusiviteit en diversiteit benadrukte. Dit is precies die hypocrisie die ik aan de kaak wil stellen. Uit: Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer
Christien Smit
Kan dit wel?
Christien Smit biedt met 'Kan dit wel?' een praktisch instrument om discriminerende situaties bespreekbaar te maken. Het boek bevat diverse kaarten over situaties zoals ongelijke beloning voor vrouwen of discriminatie op basis van afkomst, en helpt teams om deze gevoelige thema's te bespreken.

Institutionele discriminatie

Een bijzonder verontrustende vorm van discriminatie is die welke plaatsvindt binnen overheidsinstellingen en andere machtige instituties. Wanneer discriminatie is ingebakken in de systemen en processen van deze organisaties, kan het systematische en verreikende gevolgen hebben voor hele bevolkingsgroepen.

Kustaw Bessems
Stuurloos
In 'Stuurloos' laat Kustaw Bessems zien hoe overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst systematisch discrimineerden op basis van etniciteit en afkomst. Hij verbindt dit aan een fundamenteel probleem: het gebrek aan rechtsbescherming voor burgers tegenover een steeds machtiger overheid.

Spotlight: Kustaw Bessems

Kustaw Bessems is een vooraanstaand journalist bij de Volkskrant die zich specialiseert in onderzoek naar overheidsbeleid en -handelen. Met zijn scherpe analyses heeft hij bijgedragen aan het blootleggen van structurele discriminatie binnen Nederlandse overheidsinstellingen, waaronder de beruchte toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.
Leen Schaap
Brand in Amsterdam
Leen Schaap beschrijft in 'Brand in Amsterdam' uit eigen ervaring hoe discriminatie en uitsluiting diepgeworteld zijn binnen sommige overheidsinstellingen. Als brandweercommandant probeerde hij deze cultuur te doorbreken, maar stuitte op enorme weerstand van binnenuit.

Discriminatie in de samenleving

Naast de werkvloer en instituties, is discriminatie ook diep verankerd in onze dagelijkse samenleving. Van alledaagse interacties tot taalgebruik - vooroordelen en ongelijke behandeling zijn vaak subtiel aanwezig en daardoor des te hardnekkiger.

Naeeda Aurangzeb
365 dagen Nederlander
'365 dagen Nederlander' van Naeeda Aurangzeb is een indringend document waarin systematisch wordt getoond hoe mensen met een migratieachtergrond dagelijks worden geconfronteerd met discriminatie. Aurangzeb laat zien hoe deze ervaringen het gevoel van thuishoren ondermijnen.
365 dagen Nederlander Wat we van Aurangzeb leren is dat discriminatie geen incidentele gebeurtenis is, maar een dagelijkse realiteit voor velen. Om het te bestrijden moeten we niet alleen naar de grote schendingen kijken, maar ook naar de 'kleine' momenten van uitsluiting die samen een verstikkend patroon vormen.
Ewoud Sanders
Het n-woord
In 'Het n-woord' toont Ewoud Sanders hoe taal werd gebruikt als instrument van uitsluiting en ongelijke behandeling. Hij bespreekt de geschiedenis van dit beladen woord en hoe verschillende gemeenschappen hebben gereageerd op dit discriminerende taalgebruik.

De rol van technologie

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en algoritmes ontstaan nieuwe vormen van discriminatie. Technologische ontwikkelingen kunnen bestaande vooroordelen en ongelijkheden versterken, vaak buiten het zicht van het publiek.

Madhumita Murgia
In de schaduw van AI
Madhumita Murgia beschrijft in 'In de schaduw van AI' hoe kunstmatige intelligentie discriminerende patronen kan reproduceren en versterken. Ze laat zien hoe AI-systemen, die getraind worden op bestaande data, de vooroordelen en ongelijkheden uit de samenleving overnemen.

Naar inclusieve organisaties

Hoe kunnen we discriminatie bestrijden en werken aan meer inclusieve en rechtvaardige organisaties en samenlevingen? Verschillende auteurs bieden praktische handvatten en strategieën.

Kauthar Bouchallikht Zoë Papaikonomou
De inclusiemarathon
In 'De inclusiemarathon' bespreken Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou hoe discriminatie zich manifesteert op de werkvloer en wat organisaties concreet kunnen doen om dit tegen te gaan. Ze benadrukken dat inclusie geen sprint is maar een marathon die volharding vereist.

Spotlight: Kauthar Bouchallikht

Kauthar Bouchallikht (politica en columnist) en Zoë Papaikonomou (journalist) vormen een krachtig duo dat zich inzet voor meer inclusie in organisaties. Met hun praktische aanpak en concrete voorbeelden hebben ze een toegankelijk maar diepgaand boek geschreven dat veel organisaties helpt bij het creëren van eerlijkere werkomgevingen.
Iwan Bean
Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap
Iwan Bean biedt in 'Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap' strategieën om discriminatie op de werkvloer te herkennen en aan te pakken. Hij stelt dat echte verandering begint bij leiders die niet alleen inclusief denken, maar dit ook consequent in de praktijk brengen.

Discriminatie en politiek

In het politieke domein speelt discriminatie vaak een centrale rol, zowel als onderwerp van beleid als binnen politieke instituties zelf. Verschillende stemmen in het debat belichten verschillende aspecten.

Sylvana Simons Glenn Helberg Ian van der Kooye Anja Meulenbelt Simon(e) van Saarloos Anne-Ruth Wertheim
Artikel 1- Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid
'Artikel 1- Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid' bespreekt verschillende vormen van discriminatie in de Nederlandse samenleving en biedt oplossingen om deze tegen te gaan. De diverse auteurs, waaronder Sylvana Simons, plaatsen discriminatie in een breder politiek en maatschappelijk kader.
Discriminatie is niet alleen een persoonlijke ervaring, maar een structureel probleem dat vraagt om structurele oplossingen. Om vooruitgang te boeken, moeten we erkennen dat gelijkwaardigheid niet vanzelfsprekend is maar actief bevochten moet worden op alle niveaus van de samenleving. Uit: Artikel 1- Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid
Discriminatie is niet alleen een persoonlijke ervaring, maar een structureel probleem dat vraagt om structurele oplossingen. Om vooruitgang te boeken, moeten we erkennen dat gelijkwaardigheid niet vanzelfsprekend is maar actief bevochten moet worden op alle niveaus van de samenleving. Uit: Artikel 1- Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid

Boeken over 'discriminatie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'discriminatie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden