In de zomer van 2013 las ik The Next 100 Years van George Friedman en zodoende werd ik niet echt meer verrast door de geopolitieke ontwikkelingen daarna. Vorig jaar genoot ik van De Cirkel van Dave Eggers. Toen ik eenmaal begonnen was, kon ik niet meer stoppen met lezen. En nu gaat er geen week voorbij of ik heb het gevoel dat het allemaal reeds realiteit is geworden…
Vorig jaar kwam ik er eindelijk aan toe om van mijn favoriete schrijver Rutger Bregman het fascinerende De Geschiedenis van de Vooruitgang te lezen. Een historicus die schrijft voor zijn publiek en niet zozeer voor vakgenoten. Bregman liet me tijdens een zonnige vakantie nadenken, de waan van de dag links laten liggend. Tot slot had ik vorige zomer Surplace (De Ziel van Frankrijk) van Ariejan Korteweg mee op vakantie en dat was eveneens een voltreffer. Met rake typeringen werd Frankrijk, een land waar ik graag en vaak kom, omschreven als het land van de stilstand.
Thee leren drinken
Dit alles bracht me op het idee om een lijst (van 5 boeken) samen te stellen met de boeken die ik aanraad om deze zomer te lezen. En om een lijst (nog eens 5) samen te stellen met boeken die ik zelf ga lezen deze zomer. Die ik eindelijk eens ga lezen kan ik beter zeggen. Daarvoor pak ik boeken van de stapel op het bureau in mijn werkkamer, mijn Tower of Guilt, de stapel boeken die ondanks veel lezen nooit echt kleiner wordt…
Het worden dus twee blogs waarvan dit de eerste is. In dit eerste deel volgen nu meteen de vijf boeken die ik het afgelopen jaar las en je echt kan aanraden om te lezen. De criteria? Heel subjectief. Boeken die me inspireren en die het volgens mij verdienen om gelezen te worden, zelfs op vakantie, een uitgelezen moment om te reflecteren op waar je mee bezig bent. De boeken op mijn lijst hebben verder gemeen dat ze allemaal gaan over nieuwe manieren van samenwerken en over nieuwe manieren waarop snelgroeiende organisatie hun ambities realiseren terwijl veel klassieke organisaties stilstaan of zelfs omvallen. Het gevaar kan, tegenwoordig ook voor multinationals, gewoon uit een garage of van een zolder komen, nu start-ups van hun gebrek aan schaal een voordeel hebben gemaakt (snelheid).
Er is trouwens geen ontkomen aan, in elk van de boeken wordt duidelijk hoe belangrijk het hoger doel (Massive Transformative Purpose) is. En als je denkt dat purpose niet jouw kop thee is, dan raad ik je aan om thee te leren drinken… Op de lange termijn zal geen enkele organisatie zonder een duidelijke en inspirerende purpose succesvol kunnen zijn. Lees maar en je zult het met me eens zijn.
Mijn 5 must-read boeken voor deze zomer zijn:
1 Exponentiële Organisaties | Ismail, Van Geest & Malone
2 Peers Inc | Robin Chase
4 Scrum | Jeff Sutherland
5 Unboss | Lars Kolind & Jacob Botter
Een wake-up call
Elk van de vijf boeken heeft het in zich om je een wake-up call te geven. Wanneer je denkt dat jouw team door kan gaan zoals vroeger en niet hoeft te versnellen, of dat ‘disruptions’ jouw sector of organisatie niet zullen raken, dan is het tijd om minimaal één van de vijf boeken te lezen. De volgorde is willekeurig.
• We beginnen met Exponentiële Organisaties, geschreven door de Amerikaan Salim Ismail (ex-Yahoo), onze landgenoot Yuri van Geest & Michael Malone (New York Times). Het drietal beschrijft een transformatie in het bedrijfsleven die zijn weerga niet kent de laatste eeuw. Zij stellen dat de toekomst wordt geregeerd door zogenaamde Exponentiële Organisaties. Bedrijven wiens denken en doen niet langer lineair wordt bepaald maar exponentieel. Voor economen: door inzet van de juiste technieken kun je dan niet alleen verkopen tegen marginale kosten (door je klant in te zetten) maar ook leveren tegen marginale kosten. Dit dankzij de digitalisering en de verschuiving van bezit naar toegang (Airbnb bezit geen stenen, Facebook maakt zelf geen content etc). Het boek fascineert van begin tot eind en is af en toe zelfs overdonderend. Salim, Van Geest en Malone interviewden 70 visionairs, denkers en ondernemers, voerden hun eigen onderzoek uit onder 100 start-ups en lazen zo’n beetje alle relevante boeken over innovatie van de laatste decennia. Indrukwekkend, inspirerend en het roept vragen op.
• Het volgende boek op de lijst is Peers Inc Dat zul je wellicht nog niet kennen. Het is geschreven door Robin Chase, de oprichtster van Zipcar. Chase geeft interessante inzichten in de deeleconomie (collaborative economy) met veel aandacht voor snel groeiende bedrijven uit die deeleconomie, zoals Airbnb, Etsy en Duolingo. Peers Inc gaat over de nieuwe manier van samenwerken tussen organisaties en individuen, ‘combining people power with the best of corporate power’. Net als bij Exponentiële Organisaties wordt uitgelegd dat vernieuwing nooit bij experts vandaan komt en dat we voortaan kunnen denken in overvloed, in plaats van schaarstedenken.
• Ook in het derde boek op de lijst wordt helder uitgelegd dat enkele fundamentele businessregels door recente ontwikkelingen (gebruik van algoritmes, werken in de cloud, het benutten van de crowd via allerlei technieken en tools) volledig achterhaald zijn geworden. Ik heb het over Zero to One van Peter Thiel (PayPal). Thiel beschrijft hoe je een bedrijf opzet en kunt laten groeien, tot een monopolist. Het is scherp geschreven en je leest het in een keer uit. Thiel is niet onomstreden en wie The Internet Is Not The Answer van Andrew Keen, of het eerder genoemde De Cirkel van Dave Eggers, heeft gelezen, die begrijpt waarom.
• Nadat je drie boeken hebt gelezen waarin wordt uitgelegd hoe anderen groeien, nu even aandacht voor een boek dat jou in staat stelt om je mensen te laten versnellen. Dat is nodig omdat de wereld sneller dan ooit tevoren verandert. Scrum van Jeff Sutherland is een boek dat me enorm heeft geïnspireerd. Sutherland ontwikkelde een aanpak voor ICT-projecten waarin vaart wordt gemaakt door een nieuwe manier van samenwerken waarbij vooral wordt gekeken naar waar iemand goed in is en waarbij samenwerken in teams, de verandermotor van organisaties, een nieuwe dimensie krijgt. Ik ben van mening dat iedereen de principes van Scrum in zijn werk zou moeten toepassen. Samen met schrijver Hans van der Loo, mede-oprichter van betterday, hebben we een 90 Dagen Aanpak ontwikkeld die voor organisatie ontwikkeling kan betekenen wat Scrum (Agile) voor ICT heeft gedaan. Meer daarover in Vaart Maken.
• Tot slot een boek met een geweldige titel: Unboss. De Deense auteurs Lars Kolind & Jacob Botter beschrijven een nieuwe manier van denken waarin je wordt uitgedaagd om alles wat je op school geleerd hebt, gauw weer te vergeten.‘Unbossen’ betekent dat je een bedrijf transformeert naar een beweging. Ze beschrijven hoe je een cultuur van vertrouwen creëert waarin autonomie gestimuleerd wordt. Dit boek is niet alleen goed geschreven maar ook mooi vorm gegeven (met onder andere inspirerende tweets die over de pagina’s heen vliegen).
Veel leesplezier met deze aanraders. In Deel II, vanaf volgende week hier te lezen, beschrijf ik welke 5 boeken ik deze zomer sowieso nog wil lezen.
Patrick Davidson
Mede-oprichter van betterday | Veranderen in 90 Dagen met de Spirit van een Start-up. Volg Patrick op @davidsonbetter
Over Justin van Lopik
Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.