Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Scrum Wegwijzer

Scrum is wereldwijd de meest toegepaste methode voor Agile productontwikkeling, en kende ook in Nederland een exponentiële groei. Gunther Verheyen stelt vast dat de massale invoering van Scrum niet steeds gepaard gaat met een goed begrip van Scrum. Hij betreurt de gemiste kansen om betere en betrouwbaardere softwareproducten te creëren door een effectievere kennis en gebruik van Scrum. Daarom schreef hij de Scrum Wegwijzer. Een preview.

Gunther Verheyen | 8 april 2016 | 2-3 minuten leestijd

Met mijn boek Scrum wegwijzer creëer ik duidelijkheid. Ik maak inzichtelijk wat wel en wat niet tot de kernregels van Scrum behoort. Ik beschrijf de regels van Scrum met veel aandacht voor het doel en het nut van die spelregels. Mensen zullen Scrum veel effectiever toepassen als ze niet enkel de regels blindelings volgen, maar inzien waarom die regels in het Scrum framework werden ingeschreven. De effectiviteit van Scrum, en dus ook de voordelen die met Scrum gerealiseerd worden, zijn veel groter als de spelers begrijpen welke dysfuncties worden bestreden, of welke problemen aan het licht worden gebracht door een correcte toepassing van de regels.

In die zin is mijn boek een essentiële uitbreiding op de Scrum Guide, de beschrijving van Scrum die werd gemaakt en wordt onderhouden door de twee co-creators van Scrum, Jeff Sutherland en Ken Schwaber. Sinds 2013 werk ik trouwens nauw samen met Ken Schwaber, als Director van de Professional Series van Scrum.org.

Wist je trouwens dat Ken Schwaber deze Scrum Wegwijzer aanprijst als de beste beschrijving van Scrum momenteel beschikbaar? De Professional Scrum Trainers en coaches van Scrum.org raden hun studenten lectuur van mijn boek aan; als naslagwerk, als voorbereiding om de examens van Scrum, als een opfrisser.

Ik vond het niet enkel belangrijk om de regels toe te lichten, maar ook enkele typische misverstanden omtrent de regels van Scrum uit de wereld te helpen. Zo geef ik met enkele voorbeelden aan (‘Daily Stand-up’, ‘User Stories, ‘Planning Poker’, om er enkele te noemen) wat mogelijke technieken zijn om Scrum toe te passen, maar geen verplichte regels van Scrum zelf zijn.

Als inleiding schets ik ook in het kort de historiek van Scrum, en hoe Scrum onderdeel vormt van het Agile paradigma.

Eindigen doe ik tenslotte met enkele observaties rond de toekomst van Scrum, een schets van wat ik zie als de belangrijkste uitdagingen voor organisaties om nog meer voordeel uit Scrum te halen. Deze groeipolen zijn de inrichting van Product Ownerschap en de omarming van Scrum door de hogere regionen van onze organisaties.

Gezien de immense groei van Scrum in Nederland, ben ik er van overtuigd vele mensen een plezier te kunnen doen met deze Nederlandstalige beschrijving van Scrum. Het boek geeft mijn passie en ervaring weer, maar het gaat niet over mij. Het gaat over Scrum. Het is geschreven vanuit mijn ervaring en overtuiging dat Scrum een levend verhaal moet zijn, een unieke reis die elke speler onderneemt. Ik hoop van harte dat deze wegwijzer ook voor jou een kompas mag zijn.

Blijf genieten. Blijf Scrummen.

Gunther Verheyen is een ervaren Scrum professional en verbonden aan Scrum.org. Hij is de auteur van Scrum Wegwijzer. Scrum Wegwijzer is de Nederlandse vertaling van het Engelstalige Scrum – A Pocket Guide van Gunther Verheyen. Dit eerdere werk van Verheyen werd gepubliceerd in 2013, en staat bij publicatie van de Nederlandse vertaling meer dan 190 weken in de top-100 van Managementboek.nl. Recent bereikte het boek zelfs op zijn hoogste notering ooit, namelijk 18. Dit is een uitzonderlijke prestatie voor een Engelstalig boek.

Over Gunther Verheyen

Gunther Verheyen noemt zichzelf independent Scrum Caretaker. Gunther is een ervaren Scrum professional (2003). Na een
lange carrière als consultant, werd hij de partner van Ken Schwaber, mede-uitvinder van Scrum, bij Scrum.org en verantwoordelijk voor het Professional Scrum aanbod (2013-2016).

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden