Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Eten of gegeten worden!

En weer is een Nederlands bedrijf aan de sprinkhanen overgeleverd. Ondanks hevig verzet van werknemers en management, wordt het industriële concern Stork overgenomen door de Britse investeerder Candover. Na de overname wordt Storks divisie Food Systems verkocht aan de IJslandse grootaandeelhouder Marel.

Ben Kuiken | 7 april 2008

In zijn boek Help! We worden overgenomen beschrijft NRC-journalist Jeroen Wester de werkwijze van deze buitenlandse investeringsmaatschappijen en hoe managers en werknemers zich hiertegen kunnen wapenen. Het beeld dat hij daarin schetst stemt allesbehalve vrolijk. Met zinnen als ‘de buitenlandse investeringsmaatschappijen die grote Nederlandse concerns opkopen bevinden zich met hun gedrag constant aan de uiterste flanken van wat in het bedrijfsleven als fatsoenlijk wordt gezien’ en ‘vindt u het moreel verantwoord dat een onderneming met schulden wordt beladen om haar eigen overname te betalen?’ kiest Wester duidelijk positie. Veel hoop heeft hij niet dat het op korte termijn beter wordt. ‘Misschien is het inderdaad, zoals Wellink zegt, alleen de markt zelf die een eind kan maken aan de uitwassen van moderne investeerders.’ Voor Stork is het helaas te laat.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden