Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Écht HEMA

De top van de Hema zal de komende tijd op de koopjes moeten letten, want voor het eerst in haar geschiedenis maakt Hollands bekendste winkelketen verlies. Met dank aan de opkopers. Hebben die jongens dan nooit economie op school gehad?

Ben Kuiken | 7 augustus 2008 | 2-3 minuten leestijd

Hoeveel worsten moet je verkopen om een schuld van 1 miljard euro terug te kunnen betalen? Het lijkt zo maar een flauwe vraag, maar wie een beetje heeft opgelet op de middelbare school weet dat deze vraag aan de basis staat van elk goed ondernemerschap. Als een ondernemer een lening neemt, weet hij namelijk twee dingen zeker:
1. Hij zal hem ooit terug moeten betalen, en
2. Hij zal er rente over moeten betalen.

En dus zal hij het geld dat hij geleend heeft zo goed moeten laten renderen dat hij aan die twee zekerheden kan voldoen. Bijvoorbeeld door heel veel worsten te verkopen met een vette marge.

Blijkbaar hebben de jongens (en misschien een enkel meisje) die werkzaam zijn bij bedrijvenopkoper Lion Capital nooit economie op school gehad. Of ze hebben niet opgelet. Want dan hadden ze een bedrijf als Hema, een retailer nota bene die altijd veel moeten verkopen om een klein beetje te verdienen, nooit zo in de schulden gestoken. Volgens een artikel in het FD (6/8/2008) hebben ze de Hema opgezadeld met een schuld van ruim 1 miljard euro. Dat is, zo schrijven de journalisten er fijntjes bij, 91 procent van de totale balanswaarde. 91 procent! Over deze schuld heeft het bedrijf in het afgelopen (gebroken) boekjaar 63 miljoen euro aan rente betaald. En daardoor leed de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam voor het eerst in haar meer dan tachtigjarige geschiedenis een verlies van 18,8 miljoen euro.

Volgens de financiële man van Hema, Joost Sliepenbeek, is er niets aan de hand en is de financiering van het bedrijf robuust, maar laten we er eens een paar economische begrippen uit de economieboekjes op loslaten. Allereerst natuurlijk de solvabiliteit, die, zo lezen we, aangeeft in welke mate de onderneming in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. De solvabiliteit = eigen vermogen/totaal vermogen x 100 procent. Bij Hema is die dus 0,1 miljard/1,1 miljard x 100 % = 9 procent. Volgens de boekjes ligt een gezonde solvabiliteit rond de 20 procent, een beetje afhankelijk van het type bedrijf.

Een andere ratio dan: de interest-coverage ratio = winst voor belasting en rentelasten/rentelasten. Dit is een maatstaf voor de mate waarin de winst kan terugvallen zonder dat de onderneming in de financiële problemen komt. Die is bij de Hema 44,2 miljoen euro/62 miljoen = 0,7. Een waarde van drie wordt als normaal gezien.

Maar hé, er is niks aan de hand. Hema heeft namelijk een groeistrategie (waar hebben we dat eerder gehoord) en streeft er de komende jaren naar elk jaar vijftig winkels te openen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Frankrijk? Eten ze daar ook Hema-worsten? Het is maar te hopen voor de Eenheidsprijzen Maatschappij, want ik kom, bij een geschatte (maar waarschijnlijk veel te hoge) marge van 5 procent, al snel op zo’n 10 miljard worsten. Dat zijn wel hel veel worsten.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden