Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Helweek - 7 dagen die je leven veranderen

Doe jij nog weleens dingen buiten je comfortzone? Iets wat je niet makkelijk vindt om te doen of iets waar je je onrustig of ongemakkelijk bij voelt?

Mariska Fennema | 30 oktober 2014 | 2-3 minuten leestijd

Als kind ondernemen we veel nieuwe dingen en leren we vaak iets nieuws. Als we ouder worden raakt dat bij veel mensen steeds meer naar de achtergrond en op een gegeven moment gaat het leven gewoon z'n gangetje. En voor je het weet ben je oud en vraag je je af waar al die jaren zijn gebleven… Is er in je leven een week die je je nog goed herinnert?

Voor Erik Bertrand Larssen is dat de ‘helweek’ die hij volgde tijdens zijn militaire opleiding tot officier en waarin hij tot het uiterste moest gaan. Vaak dacht hij die week dat hij het niet zou redden en stond hij op het punt om het op te geven, maar toch vond hij steeds weer de kracht om nog even door te gaan, net zolang totdat hij uiteindelijk de week volbracht had.

Als hij terugdenkt aan die week vol ontberingen is hij verbaasd over hoeveel kracht hij bleek te beschikken. Die week maakte hem sterker en leerde hem ook om meer van de kleine dingen te genieten. En de helweek staat nog steeds in zijn geheugen gegrift.

Erik Bertrand Larssen is inmiddels mental coach en heeft voor zijn coaching praktijk een niet-militaire variant van de helweek ontwikkeld: Bertrands Helweek. Deze week begint op maandagochtend om 5.00 uur en eindigt zondagavond om 22.00 uur. Dat geeft al een beetje aan wat er te gebeuren staat. Iedere dag om 5.00 uur opstaan en om 22.00 uur naar bed. Iedere dag sporten en gezond eten.

Televisie en social media zijn niet toegestaan. Hierdoor is de kans al groot dat de normale dagelijkse routine doorbroken wordt. De week moet overigens goed worden voorbereid. Per weekdag staat een thema centraal, waarmee je aan de slag gaat.

Het is niet de bedoeling dat je een zware uitputtingsslag moet ondergaan. Wel is het zo dat je iets moet doen met dingen die je moeilijk of lastig vindt, of die je uitgesteld hebt. Ook wordt er tegelijkertijd gewerkt aan het stellen van doelen en het verhogen van de efficiency. Je leeft immers maar een keer en de tijd vliegt… In die week doe je veel dingen die je hebt uitgesteld.

Het uiteindelijke doel van Bertrands Helweek is dat je zelf ervaart dat het niet zo moeilijk is om dingen te doen waar je anders tegenop ziet. 'In een week tijd zul je de beste versie van jezelf worden’, aldus de auteur. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en leest makkelijk weg. Ook al zou je geen helweek gaan doen, dan is de kans toch groot dat je door het lezen van dit boek al aan het denken wordt gezet.

Ik betrapte mezelf erop dat ik mij bewuster werd van de dingen die ik het liefst uitstel of vermijd en de dingen die ik meteen ging doen. Het boek geeft de thema’s aan van iedere dag van Bertrands Helweek. Het invullen van de week staat verder niet concreet beschreven en zul je zelf moeten uitwerken. Maar het belangrijkste is: Durf je het aan om uit een week je comfortzone te stappen?

Over Mariska Fennema

Mariska G.A. Fennema MBA Werkzaam als manager marketing & communicatie bij RTV Utrecht en behaalde haar Executive MBA bij Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden