Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Uit het harnas!

De titel 'Uit het harnas!' sprak mij direct aan. De eerste gedachte die bij mij opkwam was: weg van de gebaande paden, actie! Indien het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Hoe worstel ik me uit allerlei regelgeving en kaders. Ik had het compleet mis, het boek gaat eigenlijk over jou. Hoe zit je zelf in elkaar en hoe reageer je op een ander. De werkelijke betekenis van de ondertitel van het boek 'Vier wegen naar authentiek en verantwoord leiderschap' viel voor mij pas op het laatst op zijn plaats. In het boek wordt meer gesproken over vier dimensies die uiteindelijk een weg aangeven. Paulien Assink weet op een boeiende wijze deze dimensies weer te geven. In de bijlage tref je haar persoonlijke verhaal aan. Ik raad u aan om deze als eerste te lezen. Het is een prachtige samenvatting van waar het boek feitelijk over gaat. De weg naar authentiek en verantwoord leiderschap. En dit gaat uiteindelijk verder dan je eigen persoon. Ook het team, de organisatie en zelfs de wereld komen aan bod.

Eric van Arendonk | 17 november 2005

In het eerste deel van 'Uit het harnas!' wordt kort de basis van de vier dimensies uiteengezet. In deel twee komt het lijderschap aan de orde (inderdaad met een IJ) hier wordt verwoord wat het harnas waarin je zit precies is en waar toe het kan leiden. In deel drie worden de vier dimensies waaraan het boek is opgehangen uiteengezet. De vier dimensies zijn; spiritueel, mentaal, fysiek en emotioneel. De eerste die aan bod komt is het spirituele. Even was ik bang dat we gingen zweven, maar niets bleek minder waar. Het wordt op een gestructureerde wijze uiteengezet. De kernbegrippen die bij iedere dimensie horen, geven gelijk een goed beeld waarover we het hebben. Naast een gedegen uitleg volgt een uiteenzetting hoe het harnas van deze dimensie eruit ziet. Tevens is bij iedere dimensie een zelfdiagnose opgenomen. Deze bestaat uit een twintigtal stellingen waarin je aangeeft in welke mate de stelling betrekking op je heeft. De eerste dimensie was bij mij meteen raak. Op het spirituele vlak scoorde ik niet bijster hoog. Gelukkig wordt ook aangegeven welke mogelijkheden er zijn om deze dimensie verder te ontwikkelen. En gelukkig er is nog hoop. Ook voor mij. Iedere dimensie wordt afgesloten met een verhaal van een zogenaamde reiziger. Dit betreft een weergave van een persoon die in staat is geweest om uit het harnas te komen van de betreffende dimensie. Het vierde deel van het boek gaat over de praktijk. Hoe zijn de vier dimensies te vertalen in een team en een organisatie. Om een goed beeld te schetsen geef ik aan wat hierin de mentale dimensie in is: ga in dialoog in plaats van een debat om meerwaarde te creëren. De basis van de mentale dimensie in een team is oprecht naar elkaar luisteren en voelen dat men gehoord wordt. Geen onderhandeling, debat, meditatie of mediation. 'Uit het harnas!' vormt een prima methode om voor jezelf als manager maar ook als persoon een spiegel voor te houden. Het geeft op een prettige wijze weer waarin je jezelf verder kunt verbeteren en waarin je je collega of medemens kunt helpen. Naast een zelfanalyse geeft het praktische tips die je direct kunt toe passen. Het boek zal voor mij de komende tijd onder handbereik komen te liggen. Met een aantal tips ga ik al meteen aan de slag. Een aantal andere zal ik later zeker nodig hebben. Het boek is zo ingedeeld dat ik in staat zal zijn deze tips snel te vinden. Hierdoor vormt het voor mij de komende maanden een welkome inspiratiebron.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden