Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ignatius van Loyola als crisismanager

We leven in onzekere en verwarrende tijden. Maar elke crisis levert ook de beste kansen voor vernieuwing, meent Paul de Blot. In zijn nieuwste boek Ignatius van Loyola als crisismanager voert de hoogleraar Business Spiritualiteit een tweegesprek met een crisismanager uit vervlogen tijden, Ignatius van Loyola, de oprichter van de Jezuïetenorde.

Ben Kuiken | 28 juli 2009 | 1-2 minuten leestijd

Paul de Chauvigny de Blot S.J. hielp na de Tweede Wereldoorlog in Japan mee aan de wederopbouw van dat land. Dat is een intrigerend detail in De Blots cv, want in dezelfde persoonsbeschrijving staat dat hij vijf jaar doorbracht in de concentratiekampen van de Japanners in Indonesië. Hoe valt dit te rijmen? Hoewel het in het boek nergens wordt vermeld, zal het ongetwijfeld te maken hebben met zijn toetreding tot de orde van de Jezuïeten direct na de oorlog. Een belangrijk principe van die orde is namelijk gehoorzaamheid, als ‘spirituele kracht voor de eenheid en saamhorigheid van de organisatie’ . Een ander uitgangspunt van de orde is de zorg voor de naaste, met name zieken. Het zou dus heel goed kunnen zijn dat De Blot het als zijn taak en missie zag om als Jezuïtisch pater zijn voormalige vijanden te helpen bij de wederopbouw van zijn land.

In die zin gelooft Paul de Blot dat het moderne bedrijfsleven veel kan leren van een organisatie als de Jezuïetenorde en van haar oprichter, Ignatius van Loyola. Is de huidige economische en geestelijke crisis namelijk niet juist veroorzaakt door hebzucht, door het ontbreken van gemeenschappelijke waarden en zoiets als zelfopoffering? Als dat zo is, dan kan het heel leerzaam zijn om ons te verdiepen in de manier waarop Ignatius zijn orde heeft opgezet en wat zijn ideeën daarbij waren.

Jammer is alleen dat pater De Blot zijn boek heeft opgezet in de vorm van een tweegesprek met Ignatius. Met een man dus, die al bijna vijfhonderd jaar dood is. Hij laat hem bovendien antwoorden op een manier alsof hij nog onder ons is, dat wil zeggen alsof hij weet wat een naamloze vennootschap is, wat aandeelhouderswaarde is en zelfs wat de VN zijn. Dat geeft een nogal verwrongen beeld en is eigenlijk jammer, want helemaal niet nodig. Veel sterker was het geweest als De Blot gewoon zijn eigen verhaal vertelde. Dan waren we waarschijnlijk ook veel meer te weten gekomen over Ignatius, over de Jezuïetenorde en wat we daarvan kunnen leren. Want een interessante vergelijking is het zeker.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden