Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Egostrippen - De kick van je eigen ik

'Au, dat doet zeer!', een bijzonder begin van een recensie van het meesterlijke boek van Rick van Asperen. Als psycholoog kijkend naar jezelf of, als je iets verder gaat, als chirurg helpt Van Asperen jou om jezelf te ontleden en de weg in te slaan naar je oude/eigenlijke 'ik'. Het herstel van je eigen uniciteit en perfectie. 'Egostrippen' deed iets met mij en het doet vast ook iets met u!

Dick Bos | 3 juli 2012

Ik, excuus dat ik met 'ik' begin, weet niet hoe het u zal vergaan als u dit boek gaat lezen, maar gedurende het lezen van 'Egostrippen' heb ik veel van de teksten onderstreept. Ja, er waren er een aantal bekend, maar ook een groot aantal onbekend. Voor mij waren het teksten van bezinning en verdieping. Vaak toverden ze een glimlach op mijn gezicht omdat ze zo herkenbaar waren. Het verschil tussen egotrippen en egostrippen, let op de nuance, wordt haarfijn uit de doeken gedaan. En wel op zo'n manier dat je je realiseert dat je vanaf kinds af aan wordt gevormd en bezig bent met het behagen van, onder andere, je omgeving. Je wilt ergens bij horen, je zoekt bescherming of je wilt niet buiten de boot vallen. Wie je bent, is niet alleen het beeld dat de buitenwereld van jou heeft, maar is vooral ook het beeld dat jij hebt van de buitenwereld. Dat wat je ziet, zijn jouw interpretaties van een werkelijkheid die volledig anders kan zijn. Ik betrapte me er zelf op dat ik na het lezen van 'Egostrippen' zeer voorzichtig werd met het doen van algemene uitspraken. Boeiend was onder andere het gedeelte over leiderschap. Rick van Asperen twijfelt sterk aan leiderschap. Naar zijn mening hoor je echte leiders niet! Wat hem, zo zegt hij, steeds duidelijker wordt, is dat iedere zelfbenoemde leider of authentiek individu hiermee juist zijn of haar eigen trippende ego prostitueert. Egostrippen, zo wordt uitgelegd, is geen pijnlijke exercitie. In feite verleg je het in stand houden van je trippende ego naar het herstellen van de aansluiting met wat er nu in je leeft. Je onderzoekt constant in jezelf wat iets, iemand, je omgeving met je doet. Maar ook wat er in je omgaat - zonder daarbij al je 'vooringenomen' oordelen als bestaande plaatjes in je hersenen als referentiekader te gebruiken. Mijn leermoment zat 'm in de volgende tekst die ik hier integraal overneem. 'Door je ego te strippen van zijn identificaties, hechtingen en projecties in de vorm van je oordelen over jezelf, anderen, dingen en situaties, ontstaat er ruimte om je congruentie te vergroten. Congruentie versterkt je zelfvertrouwen en het onderlinge vertrouwen omdat je woorden en daden identiek zijn. Het onderschrijft de persoonlijke leider van de lijder. Wat een mooi succes als je dat kunt bereiken.' Ik beveel dit boek met meer dan grote enthousiasme bij u aan en wens u een mooie en leerzame ontdekkingstocht toe.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden