Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Bedrijfsmodel: De blauwdruk voor waardecreatie

Een bedrijfsmodel is de fundamentele blauwdruk van hoe een organisatie waarde creëert, levert en vasthoudt. Het visualiseert de essentiële bedrijfsprocessen, hun onderlinge relaties en hoe ze samen bijdragen aan de realisatie van de organisatiedoelen. In een tijd van snelle verandering en digitale transformatie worden innovatieve bedrijfsmodellen steeds belangrijker voor duurzaam succes. Op deze pagina vind je de meest relevante boeken die je helpen een effectief bedrijfsmodel te ontwikkelen of bestaande modellen te optimaliseren.

Arno Schilders
RASCI-methode
De RASCI-methode van Arno Schilders biedt een praktische aanpak voor het opstellen van een bedrijfsmodel als fundament voor procesoptimalisatie. Het boek leert je hoe je een visuele weergave maakt van alle essentiële bedrijfsprocessen en hun onderlinge samenhang binnen je organisatie.

Bedrijfsmodellen in een veranderende wereld

De manier waarop organisaties waarde creëren evolueert voortdurend. Digitalisering, duurzaamheidsuitdagingen en veranderende maatschappelijke verwachtingen dwingen bedrijven om hun bedrijfsmodellen te heroverwegen. De volgende boeken bieden waardevolle inzichten in hoe je je bedrijfsmodel kunt aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Jason Fried David Heinemeier Hansson
Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk
David Heinemeier Hansson en Jason Fried presenteren in 'Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk' een alternatief bedrijfsmodel dat prioriteit geeft aan duurzaamheid en rust boven oneindige groei. Het boek laat zien hoe Basecamp succesvol is met deze tegendraadse benadering.
Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk Een belangrijk inzicht uit het boek van Hansson en Fried is dat een succesvol bedrijfsmodel niet per se gericht hoeft te zijn op maximale groei. Door bewust te kiezen voor minder hectiek en meer duurzaamheid, kan een organisatie juist winstgevender én aangenamer worden voor iedereen.

Traditionele bedrijfsmodellen worden steeds vaker uitgedaagd door nieuwe, innovatieve benaderingen die niet alleen financiële waarde maar ook maatschappelijke impact centraal stellen. Deze verschuiving weerspiegelt een groeiend bewustzijn dat bedrijven een bredere verantwoordelijkheid hebben dan alleen winstmaximalisatie.

Paul van Ruiten Hanneke Oude Elberink-Schieving Ton Bastein Anouk Brack Annick Schmeddes Jan Selen Elise Vonk …en nog iemand
Impactvol ondernemen in de praktijk
In 'Impactvol ondernemen in de praktijk' wordt beschreven hoe traditionele bedrijfsmodellen verrijkt kunnen worden met impactdenken. De auteurs presenteren concrete methoden om bedrijfsmodellen te verduurzamen en maatschappelijke waarde te integreren in je verdienmodel.

De relatie tussen innovatie en bedrijfsmodellen

Innovatie en bedrijfsmodellen zijn nauw met elkaar verbonden. Een innovatief idee heeft een passend bedrijfsmodel nodig om succesvol te worden, terwijl nieuwe bedrijfsmodellen vaak zelf een vorm van innovatie zijn. De volgende boeken verkennen deze dynamische relatie.

Annelies Huisingh
Impact door innovatie
Annelies Huisingh laat in 'Impact door innovatie' zien hoe je een innovatief idee kunt omzetten naar een werkend businessmodel dat winst genereert. Het boek biedt praktische handvatten voor het ontwikkelen van een effectief businessmodel dat je innovatie ondersteunt.
Omar Mohout Laurence Jacobs
Nooit nog normaal
'Nooit nog normaal' van Laurence Jacobs en Omar Mohout bespreekt hoe digitalisering fundamenteel nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maakt. Het boek geeft verschillende frameworks om innovatief over bedrijfsmodellen na te denken in een snel veranderende digitale omgeving.

SPOTLIGHT: Jim Collins

Jim Collins is een van de meest invloedrijke denkers op het gebied van bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling. In zijn bestseller 'Het vliegwieleffect' introduceert hij het concept van het vliegwiel als metafoor voor hoe succesvolle organisaties momentum opbouwen. Dit concept helpt leiders hun bedrijfsmodel te begrijpen als een zich voortdurend versterkende cyclus van waardecreatie. Meer over Jim Collins

Bedrijfsmodellen voor specifieke sectoren

Verschillende sectoren vragen om specifieke bedrijfsmodellen. Wat werkt voor een technologiebedrijf is niet noodzakelijk effectief voor een culturele instelling of onderwijsorganisatie. De volgende boeken bieden inzichten in sectorspecifieke benaderingen van bedrijfsmodellen.

Ken Veerman
Vertellers, geen verkopers
Ken Veerman beschrijft in 'Vertellers, geen verkopers' hoe culturele organisaties een duurzaam bedrijfsmodel kunnen ontwikkelen dat hun artistieke en maatschappelijke missie ondersteunt. Het boek toont dat missiegedreven organisaties een andere benadering van bedrijfsmodellen nodig hebben.
"Een duurzaam bedrijfsmodel voor culturele organisaties draait niet primair om winstmaximalisatie, maar om het vinden van een economisch fundament dat de artistieke en maatschappelijke doelstellingen mogelijk maakt en versterkt." Uit: Vertellers, geen verkopers
Rens Bod Remco Breuker Ingrid Robeyns
40 stellingen over de wetenschap
In '40 stellingen over de wetenschap' bekritiseren Ingrid Robeyns, Remco Breuker en Rens Bod de toenemende bedrijfsmatige benadering van universiteiten. Ze betogen dat het toepassen van commerciële bedrijfsmodellen op academische instellingen fundamentele problemen veroorzaakt.

Van theorie naar praktijk: bedrijfsmodellen implementeren

Een bedrijfsmodel ontwerpen is één ding, het succesvol implementeren is een andere uitdaging. De volgende boeken bieden praktische methoden en kaders om bedrijfsmodellen effectief in de praktijk te brengen.

Wim Kweekel
Boem! Voort!
Wim Kweekel presenteert in 'Boem! Voort!' zijn 'Kweekel Business Model' als praktisch raamwerk voor organisatieontwikkeling. Het boek biedt concrete handvatten voor de toepassing van dit model voor het verbeteren van organisaties van verschillende groottes.

SPOTLIGHT: Verne Harnish

Verne Harnish, ook bekend als 'The Growth Guy', is een vooraanstaande expert op het gebied van bedrijfsgroei en -strategie. In zijn invloedrijke werk 'Mastering de Rockefeller Habits' deelt hij praktische methoden om bedrijfsmodellen aan te scherpen voor betere cashflow en winstgevendheid, gebaseerd op de principes die John D. Rockefeller gebruikte. Meer over Verne Harnish

Duurzame bedrijfsmodellen: de toekomst van ondernemen

In een wereld die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid, transparantie en maatschappelijke impact, worden bedrijfsmodellen die deze elementen integreren steeds belangrijker. De volgende boeken bieden inzicht in deze ontwikkeling.

Fred Conijn
Aan de slag met CSRD
Fred Conijn legt in 'Aan de slag met CSRD' uit hoe de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vereist dat organisaties rapporteren over hoe duurzaamheid is verweven in hun bedrijfsmodel, een duidelijk teken dat duurzaamheid nu een kernaspect is van bedrijfsvoering.
Kees Klomp Nadine Maarhuis
Pioniers van de nieuwe welvaart
In 'Pioniers van de nieuwe welvaart' beschrijven Kees Klomp en Nadine Maarhuis innovatieve bedrijfsmodellen die maatschappelijke problemen oplossen in plaats van creëren. Het boek presenteert inspirerende voorbeelden van ondernemers die economische en maatschappelijke waarde combineren.
Kees Klomp Nadine Maarhuis
Pioniers van de nieuwe welvaart
In 'Pioniers van de nieuwe welvaart' beschrijven Kees Klomp en Nadine Maarhuis innovatieve bedrijfsmodellen die maatschappelijke problemen oplossen in plaats van creëren. Het boek presenteert inspirerende voorbeelden van ondernemers die economische en maatschappelijke waarde combineren.

Boeken over 'bedrijfsmodel' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'bedrijfsmodel'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden