Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Betekeniseconomie: Van winst naar waarde

De betekeniseconomie vertegenwoordigt een fundamentele verschuiving in ons economisch denken. Waar traditionele economische modellen vooral gericht zijn op financiële winst, stelt de betekeniseconomie maatschappelijke waarde, zingeving en welzijn centraal. Deze economische evolutie ontstaat als antwoord op groeiende uitdagingen op ecologisch en sociaal vlak, en uit een diepere behoefte aan zingeving in ons werk en consumptiepatronen.

In een betekeniseconomie zijn ondernemers niet alleen bezig met winstmaximalisatie, maar vragen ze zich af: welke positieve impact hebben wij op de maatschappij? Hoe dragen we bij aan het welzijn van mensen en planeet? Deze transitie heeft verregaande implicaties voor hoe we ondernemen, werken, consumeren en samenleven.

Kees Klomp Nadine Maarhuis
Pioniers van de nieuwe welvaart
In 'Pioniers van de nieuwe welvaart' verkennen Kees Klomp en Nadine Maarhuis de opkomst en kenmerken van de betekeniseconomie. Ze laten zien hoe deze nieuwe economische beweging functioneert als alternatief voor het huidige neoliberale systeem en welke pioniers hieraan bouwen.
Pioniers van de nieuwe welvaart - Drijfveren en dilemma's van ondernemers in de betekeniseconomie
Nadine Maarhuis
Dit artikel biedt een kijkje in de wereld van missiegedreven ondernemers die de auteurs Klomp en Maarhuis interviewden voor hun boek 'Pioniers van de nieuwe welvaart'. Het belicht zowel de inspirerende momenten als de uitdagingen die deze ondernemers tegenkomen.

De vierde economische evolutie

De betekeniseconomie wordt vaak gezien als de vierde economische evolutie, na de agrarische economie, de industriële economie en de kennis- of beleveniseconomie. In deze nieuwe fase staan niet langer bezit, productie of ervaringen centraal, maar het creëren van betekenisvolle impact.

Kees Klomp, een vooraanstaand denker op dit gebied, beschrijft deze transitie als een noodzakelijke reactie op wat hij een 'existentiële crisis' noemt in ons huidige economische systeem. Steeds meer mensen en organisaties zoeken naar manieren om economische activiteit te verbinden met een hoger doel.

Kees Klomp
Betekeniseconomie
In zijn boek 'Betekeniseconomie' betoogt Kees Klomp dat we voor een existentiële crisis staan die vraagt om een volledig nieuw economisch narratief. Hij schetst hoe de betekeniseconomie dit alternatieve pad kan vormen voor een duurzamere en zinvollere toekomst.
Tijd voor de Betekeniseconomie
Kaj Morel
Dit artikel onderzoekt waarom het tijd is voor de betekeniseconomie. Het daagt de conventionele economische wijsheid uit en roept op tot een bewustere kijk op onze economische systemen en de waarden die we daarmee in stand houden.

SPOTLIGHT: Kees Klomp

Kees Klomp geldt als één van de belangrijkste denkers en aanjagers van de betekeniseconomie in Nederland. Als auteur, spreker en ondernemer heeft hij baanbrekend werk verricht om dit concept op de kaart te zetten. Zijn boeken, waaronder 'Pioniers van de nieuwe welvaart' en 'Handboek betekenisvol ondernemen', bieden zowel theoretische onderbouwing als praktische handvatten voor de transitie naar een economie waarin betekenis centraal staat. Meer over Kees Klomp

Betekenisvol ondernemen in de praktijk

De transitie naar een betekeniseconomie vraagt om nieuwe vormen van ondernemerschap. Betekenisvolle ondernemers combineren commerciële activiteiten met een duidelijke missie die bijdraagt aan maatschappelijke vooruitgang. Ze streven naar meervoudige waardecreatie: economisch, sociaal én ecologisch.

Deze ondernemers staan voor uitdagingen: hoe houd je je missie zuiver terwijl je ook financieel gezond moet blijven? Hoe meet je je impact? Hoe betrek je alle stakeholders bij je bedrijf? De volgende boeken bieden hier praktische inzichten voor.

Kees Klomp Stefan Wobben Jesse Kleijer
Handboek betekenisvol ondernemen
Het 'Handboek betekenisvol ondernemen' van Jesse Kleijer, Kees Klomp en Stefan Wobben biedt een praktische gids voor ondernemers die willen bijdragen aan de betekeniseconomie. Het geeft concrete handvatten om bedrijven te transformeren naar organisaties die maatschappelijke vooruitgang nastreven.
Else Boutkan
Groen en gevangen
In 'Groen en gevangen' beschrijft Else Boutkan hoe The Cookie Connection-project de betekeniseconomie belichaamt door verschillende vormen van 'goed' na te streven - voor het bedrijf, de wereld én de medewerkers, wat een prachtig praktijkvoorbeeld biedt van betekeniseconomie in actie.
In de betekeniseconomie is het verhaal dat jouw organisatie vertelt niet langer een marketinginstrument, maar de essentie van waar je het voor doet. Het is geen bullshit, maar betekenis. Uit: Betekenis & bullshit

Leiderschap en organisatie in de betekeniseconomie

De opkomst van de betekeniseconomie stelt nieuwe eisen aan leiderschap en organisatieontwikkeling. Leidinggevenden worden uitgedaagd om niet alleen bedrijfsresultaten te optimaliseren, maar ook zingeving en maatschappelijke impact te faciliteren voor hun medewerkers en stakeholders.

De 'vibe' of cultuur van organisaties speelt hierbij een cruciale rol. In een betekenisvolle organisatie vinden medewerkers niet alleen een baan, maar een plek waar ze kunnen bijdragen aan iets groters dan zichzelf. Dit vraagt om een andere benadering van organiseren en leidinggeven.

Arjen Banach
Organisatievibe
In 'Organisatievibe' laat Arjen Banach zien hoe de evolutie naar een betekeniseconomie vraagt om een andere benadering van werk en organiseren. Hij toont hoe organisaties kunnen floreren door betekenisvol werk centraal te stellen in hun cultuur en strategie.
Pieter van der Haak Monique Lueb
Leidinggeven in de nieuwe werkelijkheid
Monique Lueb en Pieter van der Haak beschrijven in 'Leidinggeven in de nieuwe werkelijkheid' de transitie van de beleveniseconomie naar de betekeniseconomie. Ze bieden praktische handvatten voor leidinggevenden die willen navigeren in deze nieuwe context.
Betekenis & bullshit Stephan Ummelen leert ons in 'Betekenis & bullshit' dat organisaties die oprecht betekenisvol willen zijn, moeten kiezen voor authenticiteit boven marketing. Betekenis kan niet worden gefabriceerd als een marketingstrategie - het moet voortkomen uit een oprechte intentie om positieve impact te creëren.

De betekeniseconomie en duurzaamheid

De betekeniseconomie en duurzaamheid zijn nauw met elkaar verbonden. Waar de klassieke economie vaak leidt tot uitputting van grondstoffen en mensen, streeft de betekeniseconomie naar regeneratie en welzijn. Concepten als circulaire economie en de betekeniseconomie vullen elkaar aan in de zoektocht naar een economisch systeem dat binnen planetaire grenzen blijft en menselijk welzijn bevordert.

Steeds meer ondernemers en organisaties zoeken naar manieren om deze principes te integreren in hun bedrijfsvoering. Ze stellen zichzelf de vraag: hoe kunnen we economische activiteit inzetten als kracht voor positieve verandering?

Jan Willem Wensink
Eerste circulaire stappen voor mkb'ers
In 'Eerste circulaire stappen voor mkb'ers' verbindt Jan Willem Wensink de circulaire economie met de betekeniseconomie. Hij laat zien hoe deze filosofieën samenkomen in een streven naar een economisch model dat regeneratief is en betekenisvolle impact creëert.
Tim van Hattum
Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw
Tim van Hattum beschrijft in 'Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw' hoe de betekeniseconomie een essentieel onderdeel vormt van de route naar een circulaire en duurzame economie voor onze planeet.
Hans van der Loo
We hebben er zin in!
In het baanbrekende boek 'We hebben er zin in!' introduceerde Hans van der Loo al vroeg het concept 'zineconomie' om de verschuiving te duiden naar een economie waarin mensen steeds meer betekenis zoeken in hun werk en consumptie - een voorloper van wat we nu de betekeniseconomie noemen.

Betekeniseconomie en persoonlijke ontwikkeling

De betekeniseconomie raakt niet alleen aan grote maatschappelijke vraagstukken, maar ook aan onze persoonlijke zoektocht naar zingeving en doel. In een wereld die steeds meer betekenis zoekt, vragen velen zich af: hoe kan ik bijdragen? Wat is mijn purpose? Hoe kan ik mijn werk, leven en consumptie meer in lijn brengen met wat ik waardevol vind?

Deze vragen staan centraal in de persoonlijke dimensie van de betekeniseconomie. Het gaat niet alleen om nieuwe economische structuren, maar ook om een nieuwe mindset en nieuwe vaardigheden om succesvol te zijn in deze veranderende context.

Maike van Meulen
In 10 stappen evolutionair je doelen bereiken
In '10 stappen evolutionair je doelen bereiken' positioneert Maike van Meulen haar methode in de context van de opkomende betekeniseconomie. Ze laat zien hoe persoonlijke doelen kunnen bijdragen aan een economie waarin zingeving centraal staat.
Claim it! - 'Een goed overzicht van de betekeniseconomie'
Elly Stroo Cloeck
Dit artikel stelt kritische vragen over onze zoektocht naar purpose en betekenis. Het verkent hoe zowel individuen als organisaties worstelen met fundamentele vragen over waarde en zingeving in de context van de betekeniseconomie.

Spotlight: Aaron Hurst

Aaron Hurst is internationaal erkend als een belangrijke stem in het discours over de betekeniseconomie. In zijn boek 'De betekeniseconomie' laat hij zien hoe mensen en organisaties in deze nieuwe economische context succesvol kunnen zijn en tegelijkertijd positieve verandering kunnen bewerkstelligen. Zijn werk biedt een belangrijke internationale dimensie aan het overwegend Nederlandse gesprek over dit onderwerp.

De toekomst van de betekeniseconomie

Waar staat de betekeniseconomie over tien jaar? Zal dit een mainstream beweging worden of een niche blijven? Experts als Kees Klomp betogen dat de transitie naar een betekeniseconomie niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk is om de grote uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden.

De betekeniseconomie vraagt om systeemverandering op meerdere niveaus: van individuele keuzes tot bedrijfsstrategieën en overheidsbeleid. De pioniers van nu leggen de basis voor wat mogelijk de dominante economische realiteit van morgen wordt.

Wat duidelijk is: de zoektocht naar een economie die echt werkt voor mens, maatschappij en milieu is in volle gang. De betekeniseconomie biedt hiervoor een inspirerend en praktisch kader dat steeds meer weerklank vindt.

Bob de Wit Roel Wolfert
Regio 4.0
In 'Regio 4.0' verkennen Bob de Wit en Roel Wolfert de betekeniseconomie als alternatief voor het huidige aandeelhouderskapitalisme. Ze laten zien hoe dit concept op regionaal niveau kan worden toegepast, specifiek in domeinen als Regionale Economie en Betalen en Bankieren.
Pioniers van de nieuwe welvaart - 'Afwisselend, interessant en inspirerend'
Elly Stroo Cloeck
Dit artikel trekt een interessante parallel met Bhutan, dat welvaart meet via het Bruto Binnenlands Geluk in plaats van het BBP. Het laat zien hoe Nederlandse pioniers experimenteren met vergelijkbare concepten van 'nieuwe welvaart' die verder gaan dan economische groei alleen.
Sander Tideman
Triple Value Leadership
Sander Tideman introduceert in 'Triple Value Leadership' een nieuw perspectief op waardecreatie waarin de betekeniseconomie een centrale rol speelt. Hij laat zien hoe leiders meervoudige waarde kunnen creëren die verder gaat dan louter financiële resultaten.

Boeken over 'betekeniseconomie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'betekeniseconomie'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden