trefwoord
Digitalisering: Transformatie van organisatie en samenleving
Digitalisering is het proces waarbij analoge informatie, processen en systemen worden omgezet naar digitale vorm. Deze fundamentele ontwikkeling raakt alle aspecten van onze samenleving - van hoe we werken en communiceren tot hoe we leren en ontspannen. Voor organisaties betekent digitalisering vaak een ingrijpende transformatie van bedrijfsprocessen, bedrijfsmodellen en de relatie met klanten. Voor de samenleving als geheel verandert digitalisering onze democratie, ons onderwijs en zelfs hoe we ons tot elkaar verhouden.
De impact van digitalisering is zo ingrijpend dat er voortdurend nieuwe perspectieven ontstaan. Van optimistische vergezichten over efficiëntiewinst en nieuwe mogelijkheden tot kritische kanttekeningen over privacy, mentale gezondheid en democratische waarden. Op deze pagina vind je een selectie van de beste managementboeken die je helpen de verschillende aspecten van digitalisering beter te begrijpen.
Hans Hoornstra
Wijnand van Lieshout
Digitale intelligentie
In een wereld die steeds verder digitaliseert, helpt dit boek je begrijpen wat digitale intelligentie inhoudt. Hans Hoornstra en Wijnand van Lieshout leggen in 'Digitale intelligentie' uit wat je moet weten, leren en doen om succesvol te functioneren in een digitaal verbonden samenleving.
Digitalisering en de impact op werk en organisatie
Digitalisering verandert fundamenteel hoe we werken. Traditionele functies verdwijnen, nieuwe rollen ontstaan en van werknemers worden nieuwe vaardigheden verwacht. Voor leiders brengt dit specifieke uitdagingen met zich mee: hoe bereid je je organisatie voor op een digitale toekomst? Welke competenties zijn noodzakelijk? En hoe zorg je dat de menselijke maat niet verloren gaat?
Ralf Knegtmans
Ylva Poelman
Leiderschap in de digitale wereld
Wat betekent leiderschap in het digitale tijdperk? Ralf Knegtmans en Ylva Poelman onderzoeken in dit boek hoe digitale transformatie organisaties, markten en leiderschap verandert. Ze bieden praktisch inzicht in de vaardigheden en mindset die nodig zijn om succesvol leiding te geven in een gedigitaliseerde wereld.
Martijn Aslander
Arjan Broere
Mark Meinema
Ons werk is stuk
De computer en smartphone hadden ons werk leuker en makkelijker moeten maken, maar veel mensen ervaren het tegenovergestelde. In 'Ons werk is stuk' betogen Arjan Broere, Mark Meinema en Martijn Aslander dat we terug naar de tekentafel moeten om digitale technologie echt dienstbaar te maken.
Naast het veranderen van werkprocessen zorgt digitalisering ook voor fundamentele verschuivingen in functieprofielen en vereiste competenties. De vraag die veel werknemers zich stellen is: hoe blijf ik relevant in een snel veranderende, gedigitaliseerde arbeidsmarkt?
Ton van Dongen
Pauline de Vries
Hoelang ben jij nog houdbaar?
In 'Hoelang ben jij nog houdbaar?' beschrijven Pauline de Vries en Ton van Dongen hoe digitalisering, automatisering en robotisering de arbeidsmarkt transformeren. Ze bieden praktisch inzicht in hoe professionals zich kunnen blijven ontwikkelen om relevant te blijven in een digitaal tijdperk.
De maatschappelijke impact van digitalisering
Digitalisering beperkt zich niet tot de werkplek - het transformeert onze hele samenleving. Van hoe we communiceren en consumeren tot hoe we participeren in het democratische proces. Deze fundamentele veranderingen roepen belangrijke vragen op over privacy, machtsverhoudingen en democratische waarden.
Kees Verhoeven
De democratie crasht
Wat doet digitalisering met onze democratie? In 'De democratie crasht' analyseert Kees Verhoeven hoe digitale technologie het politieke proces en de samenleving fundamenteel verandert. Hij beschrijft de complexe invloed van technologie op politieke besluitvorming en waarschuwt voor de risico's van een digitale democratie.
Een ander belangrijk perspectief op digitalisering vinden we in het werk van Farid Tabarki, die beschrijft hoe digitalisering bijdraagt aan het verdwijnen van traditionele middensegmenten en instituten. Zijn concept van de 'vloeibare samenleving' helpt ons begrijpen hoe digitalisering sociale structuren verandert.
Farid Tabarki
Het einde van het midden
In 'Het einde van het midden' beschrijft Farid Tabarki hoe digitalisering alle aspecten van de samenleving transformeert. Van bedrijfsmodellen tot sociale interacties - digitalisering werkt als een fundamentele kracht die traditionele middensegmenten uitdaagt en een 'vloeibare samenleving' creëert.
SPOTLIGHT: Steven Van Belleghem
Steven Van Belleghem is internationaal erkend als autoriteit op het gebied van digitale transformatie en klantrelaties. Als bestsellerauteur, spreker en ondernemer helpt hij organisaties begrijpen hoe digitalisering de relatie met klanten fundamenteel verandert. Van Belleghem heeft een unieke gave om complexe technologische trends te vertalen naar praktische business-inzichten.
Meer over Steven Van Belleghem
Van Belleghem beschrijft in zijn werk hoe digitalisering de relatie tussen bedrijven en klanten ingrijpend verandert. Hij benadrukt dat technologie altijd in dienst moet staan van menselijke ervaringen.
Steven Van Belleghem
Customers the day after tomorrow
In 'Customers the day after tomorrow' neemt Steven Van Belleghem ons mee naar de nieuwste fase van digitalisering waarin artificiële intelligentie en automatisering centraal staan. Dit boek is uitgegroeid tot een klassieker omdat het op toegankelijke wijze uitlegt hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op een AI-gedreven toekomst.
"De interface zal verdwijnen. Het gesprek tussen mens en machine zal meer en meer lijken op een gesprek tussen mensen. De interactie tussen mens en machine zal intuïtiever worden." - Steven Van Belleghem
Uit: Customers the day after tomorrow
Digitalisering in specifieke sectoren
De impact van digitalisering verschilt per sector. In sommige domeinen, zoals retail en media, heeft digitalisering al tot disruptieve veranderingen geleid. Andere sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, staan nog aan het begin van hun digitale transformatie.
Wouter Hoge
Betere zorg met minder doekoe!
Hoe kan digitalisering bijdragen aan betere en betaalbare zorg? In 'Betere zorg met minder doekoe!' beschrijft Wouter Hoge hoe digitale middelen zoals apps, blended behandeling en digitale kennisdeling de zorg kunnen transformeren. Een optimistisch perspectief op de kansen van digitalisering in de zorgsector.
Ook in het onderwijs dringt digitalisering steeds verder door. Maar welke technologie draagt werkelijk bij aan beter onderwijs, en wanneer wordt het vooral een afleiding? Een kritisch perspectief komt van Pieter Uittenbogaard:
Pieter Uittenbogaard
Tussen klas en kamer
In 'Tussen klas en kamer' plaatst Pieter Uittenbogaard kritische kanttekeningen bij de doorgeschoten digitalisering van het onderwijs. Hij analyseert de negatieve effecten van mobieltjes in de klas en pleit voor een kritische evaluatie van digitale leermiddelen en een evenwichtige balans tussen digitaal en fysiek.
In de retail zorgt digitalisering voor een revolutie in consumentengedrag en bedrijfsmodellen. Wijnand Jongen beschrijft deze veranderingen en biedt toekomstperspectieven:
Wijnand Jongen
Het einde van online winkelen
In 'Het einde van online winkelen' laat Wijnand Jongen zien hoe de grens tussen online en offline retail vervaagt. Hij beschrijft een toekomst waarin digitalisering en personalisering samengaan, en persoonlijke benadering weer centrale waarde krijgt, ondersteund door slimme technologie.
Het einde van online winkelen
De toekomst van retail is niet puur online of offline, maar een naadloze integratie van beide werelden. Succesvolle retailers zetten digitalisering in om klantdata te verzamelen, maar gebruiken deze vervolgens om persoonlijkere en menselijkere ervaringen te creëren.
De keerzijde van digitalisering
Naast alle kansen en mogelijkheden die digitalisering biedt, zijn er ook schaduwzijden. Diverse auteurs waarschuwen voor de negatieve impact die digitalisering kan hebben op onze mentale gezondheid, werkdruk en democratische waarden.
Hilde Backus
Wandelcoaching bij stress en onzekerheid
Digitalisering draagt bij aan een cultuur van 'altijd aan staan'. In 'Wandelcoaching bij stress en onzekerheid' beschrijft Hilde Backus hoe digitalisering en constante bereikbaarheid bijdragen aan werkstress en burn-out. Ze biedt praktische methoden om weer verbinding te maken met onszelf en de natuur.
Ook ons denkvermogen staat onder druk door de constante digitale afleiding en informatie-overload. Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten adresseren deze uitdaging:
Kees Kraaijeveld
Suzanne Weusten
Nooit meer de weg kwijt in je brein
In 'Nooit meer de weg kwijt in je brein' bespreken Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten hoe digitalisering leidt tot exponentiële groei van beschikbare informatie, wat ons denkvermogen onder druk zet. Ze bieden praktische strategieën om je brein effectief te gebruiken in een gedigitaliseerde wereld.
Arno Geurtsen en Mark Huijben zijn toonaangevende denkers op het gebied van organisatieverandering in de digitale tijd. Als consultants en auteurs hebben zij pionierswerk verricht in het onderzoeken van hoe digitalisering traditionele organisatiestructuren transformeert. Hun werk over de veranderende rol van overhead en staffuncties in het digitale tijdperk heeft grote invloed gehad op organisatieontwerp en -strategie.
Mark Huijben
Arno Geurtsen
Heeft iemand de overhead nog nodig?
In het baanbrekende 'Heeft iemand de overhead nog nodig?' onderzoeken Arno Geurtsen en Mark Huijben hoe digitalisering leidt tot het verdwijnen van traditionele overheadfuncties. Dit klassieker geworden boek biedt tijdloze inzichten in hoe organisaties hun ondersteunende processen moeten heroverwegen in het digitale tijdperk.
De toekomst van digitalisering
Waar gaat digitalisering heen? Deze vraag houdt strategen, beleidsmakers en futurologen bezig. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op: van blockchain en AI tot het 'Internet of Things' en quantum computing. Diverse auteurs proberen een blik in de toekomst te werpen.
Marinda van Harskamp
Robêrt de Gier
Digital Finance
In 'Digital Finance' beschrijven Marinda van Harskamp en Robêrt de Gier hoe robotica, AI, big data en blockchain de Finance-functie transformeren. Ze bieden inzicht in hoe financieel professionals kunnen navigeren in deze snel veranderende digitale landschap.
Digital Finance
De sleutel tot succesvolle digitale transformatie ligt niet in de technologie zelf, maar in het vermogen van mensen om nieuwe technologieën te omarmen en te integreren in hun werkprocessen. Leiderschap, verandermanagement en het bouwen van digitale competenties zijn minstens zo belangrijk als de technologie zelf.
Digitalisering transformeert niet alleen bedrijven, maar ook hele sectoren en markten. Maurits Kreijveld beschrijft hoe digitale platforms nieuwe machtsverhoudingen creëren:
Maurits Kreijveld
De kracht van platformen
In 'De kracht van platformen' verkent Maurits Kreijveld hoe digitalisering leidt tot nieuwe businessmodellen en machtsverhoudingen. Hij analyseert hoe digitale platforms traditionele waardeketens transformeren en wat dit betekent voor bestaande spelers, nieuwkomers en beleidsmakers.
Maurits Kreijveld
De kracht van platformen
In 'De kracht van platformen' verkent Maurits Kreijveld hoe digitalisering leidt tot nieuwe businessmodellen en machtsverhoudingen. Hij analyseert hoe digitale platforms traditionele waardeketens transformeren en wat dit betekent voor bestaande spelers, nieuwkomers en beleidsmakers.