

Marjan van Ravenhorst is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA manager bij diverse bedrijven.
Meer over Marjan van RavenhorstPraktijkgids Allergenen editie 2017
Paperback Nederlands 2017 1e druk 9789012399166Samenvatting
Sinds de invoering van de verplichte allergenenetikettering is er veel veranderd. De consequenties voor allergenenetikettering vanwege Verordening (EU) Nr. 1169/2011 Voedselinformatieverstrekking aan consumenten komt uitgebreid aan bod. Deze praktijkgids geeft inzicht in de verplichte aspecten en good manufacturing practices bij productie en etikettering van voedingsmiddelen.
Ook de eisen aan de omgang met allergenen binnen certificatieschema’s als IFS, BRC, HACCP en ISO 22000, wetgeving buiten Europa en analysemethoden worden behandeld.
Maar vooral biedt het een leidraad bij de toepassing van al deze kennis over allergenen in de praktijk. Het is een praktisch, leesbaar en toegankelijk boekwerk dat kan dienen als naslagwerk of leidraad bij het beoordelen van een allergenenmanagementsysteem.
De auteur is dé specialist op het gebied van allergenenmanagement. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA Manager bij diverse bedrijven. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om bedrijven te adviseren. Zoals het verbeteren van een allergenenmanagementsysteem of analyse van allergenen.
Trefwoorden
voedselveiligheid allergenen wetgeving etikettering voedselindustrie haccp kwaliteitsmanagement managementsysteem certificering gluten kruisbesmetting lactose receptuurbeheer pinda drempelwaarden analysemethoden noten procesbewerkingen ingrediëntendeclaratie sulfiet vital2 eu verordening 1169/2011 voedselovergevoeligheid
Trefwoorden
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
U kunt van deze inhoudsopgave een PDF downloaden
Inleiding / 9
1 Voedselovergevoeligheid / 11
1.1 Inleiding / 11
1.2 Voedselallergie / 12
1.3 Niet-allergische overgevoeligheid (intolerantie) / 13
1.4 Farmacologische reacties / 14
1.5 Kruisallergie / 14
1.6 Prevalentie / 16
1.7 Behandeling / 16
2 Allergenen / 19
2.1 Inleiding / 19
2.2 LeDa-lijst / 20
2.3 Verplicht te vermelden allergene ingrediënten / 22
2.3.1 Glutenbevattende granen / 22
2.3.2 Schaaldieren / 23
2.3.3 Eieren / 24
2.3.4 Vis / 24
2.3.5 Pinda / 25
2.3.6 Soja / 25
2.3.7 Melk, inclusief lactose / 26
2.3.8 Noten / 27
2.3.9 Selderij / 28
2.3.10 Mosterd / 28
2.3.11 Sesam / 29
2.3.12 Sulfiet / 29
2.3.13 Lupine / 30
2.3.14 Weekdieren / 30
2.4 Procesbewerkingen / 31
3 Wetgeving / 33
3.1 Inleiding / 33
3.2 Europese wetgeving / 33
3.2.1 Inleiding / 33
3.2.2 Verordening (EU) nr. 1169/2011 Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten / 34
3.2.2.1 Verplicht te vermelden allergenen / 34
3.2.2.2 Vermelding van de naam van het allergeen / 37
3.2.2.3 Voorverpakte producten / 40
3.2.2.4 Niet-voorverpakte producten / 40
3.2.2.5 Verkoop op afstand / 43
3.2.3 Wijn / 43
3.3 Niet wettelijk geregeld / 44
3.4 Waarschuwing allergische reactie / 46
3.5 Buitenlandse wetgeving / 49
4 Drempelwaarden en claims / 53
4.1 Inleiding / 53
4.2 Sulfiet / 54
4.3 Gluten / 54
4.4 Lactose / 57
4.5 Wijn / 58
4.6 VITAL2 / 58
4.7 NVWA / 62
4.8 Niet Europese wetgeving / 63
4.9 Juist toepassen van drempelwaarden / 64
5 Analyse van allergenen / 67
5.1 Inleiding / 67
5.2 Monstername / 68
5.3 Analysemethoden / 69
5.3.1 Bepalen van allergene stoffen / 69
5.3.2 Bepalen van vervuiling / 72
5.4 Limieten en eenheden / 73
5.5 Keuze van analysemethode / 76
5.6 Methode valideren / 78
6 Allergenenmanagementsysteem / 81
6.1 Inleiding / 81
6.2 Pijlers van een allergenenmanagementsysteem / 81
6.2.1 Pijler 1 – Grondstofinformatie / 82
6.2.1.1 Welke allergenen? / 82
6.2.1.2 Kruisbesmetting / 82
6.2.1.3 Controle en goedkeuring / 84
6.2.1.4 Leveranciersbeoordeling / 86
6.2.2 Pijler 2 – Receptuurbeheer / 86
6.2.2.1 Productontwikkeling / 86
6.2.2.2 Receptuur en rework / 87
6.2.2.3 Receptuurwijziging / 89
6.2.3 Pijler 3 – Etikettering en overige voedselinformatie / 89
6.2.3.1 Ontwerp van etiketten / 89
6.2.3.2 Etiketteren van kruisbesmetting / 92
6.2.3.3 Beheer van etiketten/verpakkingen / 97
6.2.3.4 Overige communicatie van productinformatie / 98
6.2.4 Pijler 4 – Verwisseling voorkomen / 98
6.2.5 Pijler 5 – Kruisbesmetting voorkomen / 100
6.2.5.1 Opslag en transport / 100
6.2.5.2 Lay-out / 101
6.2.5.3 Werkwijze / 103
6.2.5.4 Planning / 105
6.2.5.5 Reiniging / 108
6.3 Aansprakelijkheid / 110
7 Stappenplan / 113
Stap 1 – Stel een team samen / 113
Stap 2 – Allergenentraining team / 114
Stap 3 – Vraag allergeneninformatie op / 114
Stap 4 – Beoordeel of allergenen verwijderd kunnen worden / 114
Stap 5 – Inventariseer allergenen in producten / 115
Stap 6 – Maak allergene producten herkenbaar / 115
Stap 7 – Beoordeel etiketten / 115
Stap 8 – Beoordeel het proces/HACCP-analyse / 116
Stap 9 – Stel een planningssystematiek op / 116
Stap 10 – Valideer werkwijzen en reinigingen / 117
Stap 11 – Leg werkwijzen vast / 118
Stap 12 – Instructie en training / 119
Stap 13 – Voer verificaties uit / 119
Stap 14 – Directiebeoordeling of managementreview / 120
8 Certificering / 121
8.1 Inleiding / 121
8.2 Algemene voedselveiligheidsstandaarden / 121
8.2.1 BRC Global Standard – Food 2015 (uitgave 7) / 122
8.2.2 International Featured Standards – IFS Food (versie 6, 2014) / 124
8.2.3 HACCP (versie 5, juni 2012) / 125
8.2.4 FSSC 22000 (2015) / 125
8.3 Specifieke allergenencertificatie (‘vrij-van’) / 126
8.3.1 Glutenvrij / 126
8.3.2 SimplyOK / 128
8.3.3 Service Allergie Suisse – Aha / 128
8.3.4 Allergen Control Program / 129
Bijlage 1 Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad / 131
Bijlage 2 Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen / 207
Bijlage 3 Koninklijk besluit tot vaststelling van de bepalingen inzake de mededeling van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken voor niet-voorverpakte levensmiddelen / 211
Bijlage 4 Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014 betreffende de voorschriften voor de voorlichting van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen / 215
Bijlage 5 Nuttige adressen en links / 221
Over de auteur / 225
Trefwoordenregister / 227
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan