Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tussen recht en vrede

Mediation in de responsieve rechtsstaat

Paperback Nederlands 2018 9789012402392
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Mediation heeft haar plek gevonden in het juridisch domein. Nu wordt het tijd mediation niet meer door de juridische bril te bekijken, maar haar te beschouwen als een zelfstandige methode om conflicten en geschillen tot een einde te brengen. In welke relatie staan recht en mediation tot elkaar, welke boodschap hebben zij aan elkaar?

Mediation speelt een belangrijke rol in de transformatie van de autonome rechtsstaat naar de responsieve rechtsstaat. In een responsieve rechtsstaat wordt bij de uitoefening van bevoegdheden niet alleen naar de regels gekeken, maar ook naar de belangen die aan de verschillende kanten spelen. De jurist van de toekomst kan van mediators leren om beter om te gaan met de escalerende werking van rechtspraak volgens het zogeheten toernooimodel. Mediators kunnen van juristen leren de rechtsstaatgedachte op waarde te schatten, ook als zij met de juridiserende uitwassen daarvan te maken krijgen. Zo worden conflicten en geschillen afgesloten op een manier die niet alleen rechtmatig is, maar die ook door de betrokkenen als rechtvaardig kan worden aanvaard. Daarmee is niet alleen het recht, maar ook de vrede gediend.

Deze rede werd in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Mediation aan de juridische faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De bijzondere leerstoel Mediation is ingesteld door de Mediators federatie Nederland en het Centrum voor Conflicthantering.

Specificaties

ISBN13:9789012402392
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:32
Uitgever:Sdu
Druk:1
Verschijningsdatum:23-5-2018
Hoofdrubriek:Juridisch
Jongbloed:Mediation / ADR

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Dick Allewijn

Mr. Dick Allewijn was voorzitter van de raad van beroep en ambtenarenrecht te Den Haag en voorzitter van de sectoren bestuursrecht van de Haagse en Amsterdamse rechtbank. Sinds 2000 werkt hij parttime als rechter bij de Rechtbank Den Haag en voert hij daarnaast een eigen praktijk als NMI-gecertificeerd mediator. Hij geeft trainingen bij de mediationopleidingen van het Centrum voor Conflicthantering en werkt als docent aan de master of dispute resolution van het Amsterdams Adr-instituut aan de Universiteit van Amsterdam.

Andere boeken door Dick Allewijn

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tussen recht en vrede