Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789047006473. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

Ons feilbare denken

Thinking, fast and slow

Gebonden Nederlands 2019 9789047013044
10
Voormalig top 10Totaal 26 dagen
EvergreenTotaal 513 dagen
Verkooppositie 1333Hoogste positie: 4
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Daniel Kahneman toont in ‘Ons feilbare denken’ aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken.

Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we – zonder dat we het doorhebben – de verkeerde manier van denken gebruiken.

In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

‘Kahneman neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis door de krochten van ons brein in dit zeer toegankelijke boek, dat leest als een trein. Hij presenteert theorieën, lepelt verrukkelijke anekdotes op, onderwerpt de lezer aan testjes.’ – de Volkskrant

‘Op bijna elke bladzijde getuigt het van een jaloersmakende hoeveelheid kennis, inzichten en ervaring. Geen wonder dat Thinking, Fast and Slow in de Amerikaanse pers met veel gejuich en sterren werd begroet.’ – Trouw

‘Verplicht huiswerk voor het kabinet. Lees het boek van
Kahneman van a tot z.’ – nrc Handelsblad

‘In ons denken gaat van alles fout, en er is geen auteur die deze ontnuchterende constatering op zo’n diepgravende, heldere en veelomvattende manier heeft uitgelegd [...] Zijn boek mag met recht een monument heten.’ – Intermediair

‘Voor wie zijn luie hersenen eens goed wil laten kraken is Ons feilbare denken een waar genot. Met veel interessante, weldoorwrochte onderzoeken ontmaskert hij de mens als rationeel wezen.’ – Psychologie Magazine

‘Kahnemans meesterwerk.’ – Vrij Nederland

‘Een verbazingwekkend rijk boek: helder, diepgravend, vol verrassende inzichten en waardevolle zelfhulptips. […] Iedereen moet dit kopen en lezen.’ – The New York Times Book Review

Specificaties

ISBN13:9789047013044
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:528
Druk:37
Verschijningsdatum:10-9-2019
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (4)

Ons feilbare denken
Han van der Pool | 3 juli 2017
‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ is een bekende uitspraak van Johan Cruijff. De werkelijkheid is immers complex. De Israëlisch-Amerikaanse psycholoog gedragseconoom en nobelprijs winnaar, Daniel Kahneman onderscheidt in zijn boek twee verschillende manieren van denken, die hij systeem 1 en systeem 2 denken noemt.
Lees verder
Ons feilbare denken
Sonja de Bruin | 8 mei 2013
Soms koop ik boeken die dan een hele tijd op de plank liggen voordat ik ze ga lezen. Af en toe heb ik dan spijt dat ik er niet eerder in ben begonnen. 'Ons feilbare denken' van Daniel Kahneman is zo'n boek.
Lees verder
Ons feilbare denken
Nico Jong | 25 april 2012
Daniel Kahneman en Amos Tversky constateerden dat zij als onderzoekers veel te snel bereid waren om onderzoeksgegevens op grond van ontoereikend bewijs te accepteren. Bovendien waren zij geneigd in hun eigen onderzoek te weinig waarnemingen te verzamelen. Zij begonnen een zoektocht om na te gaan of dat bij anderen ook zo was. De resultaten van die zoektocht zijn vastgelegd in 'Ons feilbare denken'. Kahneman presenteert in dit boek zijn inzichten in oordeelsvorming en besluitvorming die hij de afgelopen veertig jaar opdeed. Zijn algemene conclusie is dat ons denken vatbaar is voor stelselmatige fouten.
Lees verder
Ons feilbare denken
Aart G. Broek | 20 februari 2012
Daniel Kahneman verwijst in 'Ons feilbare denken' nergens naar de bancaire crisis van enkele jaren terug noch naar de teloorgang van Enron en Eastman Kodak. Ook de huidige financieel-economische rampspoed blijft ongenoemd. Tóch krijgen we zicht op datgene wat aan deze en tientallen andere bedrijfs- en beleidsfiasco's ten grondslag ligt: ons feilbare denken.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
8 stemmen
5
2
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (15)

achtergrond
Waarom het beter is om geen managementboeken te lezen
Elly Stroo Cloeck 10 september 2020 Of ik een stukje wilde schrijven over ‘Waarom iedereen managementboeken zou moeten lezen’ , zo vroeg Justin van Managementboek mij. Eh, nee. Ik vind namelijk dat het beter is om géén managementboeken te lezen. Die mening baseer ik op wetenschappelijke theorie èn eigen ervaring. 
column
Ons feilbare denken herzien IV
Ger Post 9 oktober 2018  Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. Na verliesaversie, sociaal primen en momentum nu het slotakkoord: systeem 1 en 2 denken
column
Ons feilbare denken herzien III
Ger Post 8 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. De vorige keer verliesaversie en sociaal primen, nu momentum.
column
Ons feilbare denken herzien II
Ger Post 4 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. Vorige keer verliesaversie, nu sociaal primen.
column
Ons feilbare denken herzien I
Ger Post 3 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns van de vier belangrijke onderwerpen in het boek van Kahneman: verliesaversie, sociaal primen, momentum, en systeem 1 en 2-denken.
column
Tuimelt verlies aversie in een replicatiecrisis?
Ger Post 1 mei 2018 Verlies aversie (loss aversion), de eerste wet uit de gedragseconomie, betreedt de reproduceerbaarheidscrisis, twitterde de Duitse auteur Rolf Degen. Bij het statement voegde hij twee links naar wetenschappelijke artikelen die vlak na elkaar waren gepubliceerd en die beide vraagtekens zetten bij het idee dat mensen liever een verlies vermijden dan een even grote winst behalen.
column
Met deze heuristieken kan iedereen denken als een filosoof
Ger Post 25 april 2017 Het heldere denken heeft het zwaar in tijden van fake news en big data. Een lijstje filosofieheuristieken van een Australische professor biedt uitkomst. ‘Begin bij extremiteiten als je tegenvoorbeelden zoekt van een claim.’
column
De publicatiebias van Kahneman
Ger Post 9 maart 2017 Juist in het jaar dat Daniel Kahneman met Thinking, Fast and Slow een monument schreef voor de sociale psychologie, kwam het veld in een crisis terecht. Ook het boek van Kahneman bleef niet gespaard. ‘Het was simpelweg een fout: ik wist alles wat ik moest weten om mijn enthousiasme te temperen.’
column
Redactioneel - Kwestie van perspectief
Pierre Pieterse 31 januari 2017 Benader de wereld vanuit een ander perspectief en je krijgt een totaal andere geschiedenis. De zijderoutes van Peter Frankopan is daarvan een recent voorbeeld.
column
Overtuigen via onzekerheid
Ger Post 10 november 2016 Een onderzoek suggereert dat niet-experts en experts op verschillende manieren overtuigen. Terwijl niet-experts het meeste overtuigen als ze vertellen hoe zeker ze zijn van hun zaak, kunnen experts juist beter hun onzekerheden tonen.
nieuws
Wanneer nieuwsgierigheid een vloek is
Ger Post 18 juli 2016 Nieuwsgierigheid leidt niet alleen tot mooie ontdekkingen maar ook tot pijnlijke vondsten. Zelfs als we van tevoren weten dat de uitkomst negatief zal zijn, dan nog willen we onze honger naar nieuws stillen, suggereert recent onderzoek.
opinie
De wijsheid van de grote massa
Ernst ten Heuvelhof 29 september 2014 We hebben vaak de neiging onze kennis te overschatten. Dit geldt ook voor experts, zoals beursgoeroes, politieke analisten en bedrijfsgoeroes. Zij vergissen zich vaak in hun vermogens, waardoor ze tot actie overgaan of tot actie door anderen aansporen. Vergissingen kunnen natuurlijk ook schadelijk zijn. Gelukkig is er hiervoor een oplossing, omdat groepen vaak realistischer zijn dan individuen.
nieuws
De ‘politieke lafheid’ van Nudge
Ger Post 10 juni 2014 Van de Duitse psycholoog Gerd Gigerenzer is onlangs het boek Risk Savvy uitgekomen. Het boek is een volgend hoofdstuk in de vete met de vermaarde psycholoog Daniel Kahneman en consorten. Inzet: hoe komt een mens tot de beste beslissing?
nieuws
Nieuwe boeken (1): de breinmode duurt voort
Hans van der Klis 1 maart 2013 Aangejaagd door het succes van Ons feilbare denken van Daniel Kahneman en Wij zijn ons brein van Dick Swaab verschijnt er dit voorjaar ook weer een stapel managementboeken die de werking van het brein en het onbewuste als onderwerp heeft. De kunst van het verleiden van klanten én medewerkers: de neurowetenschap is er nog lang niet klaar mee.
interview
Daniel Kahneman: ‘We zijn blind voor onze blindheid’
Jeroen Ansink 30 januari 2012 Mensen zijn vatbaar voor talloze cognitieve illusies, zegt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman in Ons feilbare denken. Een beter begrip van het proces daarachter kan het besluitvormingsproces binnen organisaties verbeteren. ‘Ik wil de kwaliteit van onze kritiek op elkaar verbeteren.’

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell (Het beslissende moment), Nassim Taleb (De zwarte zwaan) en Steven Levitt (Freakonomics).

Andere boeken door Daniel Kahneman

Inhoudsopgave

Inleiding 11
Hoe het begon 12
Waar staan we nu? 19
Wat volgt hierna? 22

Deel I: Twee systemen 25
1 De hoofdpersonages 27
Twee systemen 28
Een korte samenvatting van het verhaal 32
Conflict 33
Illusies 34
Een nuttige personificatie 36
Over Systeem 1 en 2 38

2 Aandacht en inspanning 39
Mentale inspanning 39
Over aandacht en inspanning 46

3 De luie controleur 47
Het drukke en uitgeputte Systeem 2 49
Het luie Systeem 2 52
Intelligentie, controle, rationaliteit 54
Over controle 57

4 De associatieve machine 58
Het wonder van priming 60
Priming als richtlijn 62
Over priming 66

5 Cognitief gemak 67
De illusie van herinneringen 68
De illusie van waarheid 69
Een overtuigende boodschap schrijven 70
Spanning en inspanning 72
Het plezier van cognitief gemak 73
Gemak, stemming en intuïtie 75
Over cognitief gemak 78

6 Normen, verrassingen en oorzaken 79
Normaliteit inschatten 79
Oorzaken en intenties 82
Over normen en oorzaken 85

7 Snel conclusies trekken 87
Dubbelzinnigheden negeren en twijfels onderdrukken 87
Een bias voor geloven en bevestigen 88
Overdreven emotionele samenhang (halo-effect) 89
What You See Is All There Is (wysiati) 93
Over conclusies trekken 96

8 Hoe oordelen zich vormen 97
Basisevaluaties 97
Sets en prototypen 100
Afstemming van intensiteit 101
Het mentale hagelschot 103
Over oordelen 104

9 Een eenvoudigere vraag graag 105
Vervangingsvragen 105
Heuristiek in drie dimensies 107
De stemmingsheuristiek voor geluk 109
Affectheuristiek 110
Over substitutie en heuristiek 111

Deel II: Heuristieken en biases 115
10 De wet van de kleine getallen 117
De wet van de kleine getallen 120
Liever vertrouwen dan twijfel 121
Oorzaak en verandering 123
Over de wet van kleine getallen 126

11 Referentieniveaus 127
Referentie als aanpassing 128
Referentieniveaus als priming-effect 130
De referentie-index 131
Referentieniveaus gebruiken en misbruiken 134
Referentieniveaus en de twee systemen 135
Over referentie 136

12 Beschikbaarheid 137
De psychologie van beschikbaarheid 140
Over beschikbaarheid 144

13 Beschikbaarheid, emotie en risico 145
Beschikbaarheid en affect 145
De gewone man en de expert 148
Over beschikbaarheidscascades 153

14 Tom W.’s studierichting 154
Voorspellen met representativiteit 156
De zondes van representativiteit 159
Uw intuïtie onder de duim krijgen 161
Over representativiteit 162

15 Linda: minder is méér 164
Minder is méér, soms zelfs bij vergelijkingsevaluaties 168
Over minder is méér 174

16 Oorzaken gaan vóór statistiek 175
Causale stereotypen 175
Causale situaties 178
Kan psychologie worden aangeleerd? 179
Over causaliteit en statistiek 183

17 Regressie naar het gemiddelde 184
Talent en geluk 185
Regressie nader bekeken 188
Over regressie naar het gemiddelde 193

18 Intuïtieve voorspellingen corrigeren 194
Niet-regressieve intuïtie 194
Intuïtieve voorspellingen gecorrigeerd 198
Ter verdediging van extreme voorspellingen? 200
Regressie bekeken vanuit twee systemen 203
Over intuïtieve voorspellingen 204

Deel III: Overmatig vertrouwen 205
19 De illusie van begrip 207
De maatschappelijke kosten van achterafkennis 210
Recepten voor succes 213
Over achterafkennis 217

20 De illusie van validiteit 218
De illusie van validiteit 218
De illusie van slim beleggen 222
Waardoor worden de illusies van vaardigheid en validiteit ondersteund? 226
De illusies van experts 227
Het is niet de schuld van de experts; de wereld is moeilijk 230
Over illusoire vaardigheid 231

21 Intuïties of formules 233
De vijandigheid tegenover algoritmen 239
Leren van Meehl 241
Doe het zelf 244
Over de afweging tussen beoordeling door experts of formules 245

22 Wanneer kunnen we ons verlaten op intuïties van experts? 246
Wonderen en tekorten 247
Intuïtie als herkenning 248
Het verwerven van vaardigheid 249
De omgeving van vaardigheid 251
Feedback en oefening 254
Validiteit beoordelen 256
Over intuïties van experts 257

23 Het externe gezichtspunt 259
Aangetrokken tot het interne gezichtspunt 261
De planningsfout 264
De planningsfout verzachten 265
Besluiten en fouten 267
Falen voor een test 267
Over het externe gezichtspunt 268

24 De machinerie van het kapitalisme 270
Optimisten 270
Waanideeën van ondernemers 271
Verwaarlozing van concurrentie 274
Overmatig zelfvertrouwen 276
Het premortem: een gedeeltelijke remedie 279
Over optimisme 281

Deel IV: Keuzen 283
25 De fouten van Bernoulli 285
De fout van Bernoulli 288
Over de fouten van Bernoulli 294

26 De prospecttheorie 295
Afkeer van verlies 300
Blinde vlekken van de prospecttheorie 304
Over de prospecttheorie 306

27 Het bezitseffect 307
Het bezitseffect 310
Denken als een handelaar 315
Over het bezitseffect 317
Kahneman_38edruk.indd 8 07-08-19 16:24

28 Slecht nieuws 319
Doelen zijn referentiepunten 322
De status-quo verdedigen 323
Afkeer van verlies in verband met rechten en plichten 324
Over verliezen 328

29 Het viervoudige patroon 330
Verandering van kansen 330
De paradox van Allais 333
Beslissingsgewichten 335
Het viervoudige patroon 337
Gokken in de schaduw van de wet 340
Over het viervoudige patroon 342

30 Zeldzame gebeurtenissen 343
Overschatten en te zwaar laten wegen 344
Levendige uitkomsten 347
Levendige waarschijnlijkheden 350
Beslissingen op grond van globale indrukken 353
Over zeldzame gebeurtenissen 356

31 Riskante beleidsbeslissingen 357
Breed of smal? 358
Het probleem van Samuelson 359
Risicobeleid 363
Over risicobeleid 364

32 De stand bijhouden 366
Mentale rekeningen 366
Spijt 370
Verantwoordelijkheid 374
Over het bijhouden van de stand 377

33 Het kan verkeren 378
Een uitdaging aan de economie 379
Categorieën 382
Onrechtvaardige omslagen 385
Over het omslaan van oordelen en voorkeuren 388

34 Kaders en de werkelijkheid 389
Emotionele kaders 389
Lege intuïties 394
Goede kaders 397
Over kaders en de werkelijkheid 401

Deel V: Twee zelven 403
35 Twee zelven 405
Ervaren utiliteit 405
Ervaring en geheugen 406
Welk zelf moet de toon aangeven? 410
Biologie versus rationaliteit 413
Over de twee zelven 414

36 Het leven als een verhaal 415
Vakanties met geheugenverlies 418
Over het leven als een verhaal 420

37 Ervaren welzijn 421
Ervaren welzijn 422
Over ervaren welzijn 428

38 Denken over het leven 429
De kokerillusie 433
Steeds opnieuw 438
Over denken over het leven 439
Conclusies 441
Twee zelven 441
Econs en Humans 444
Twee systemen 448

Dankwoord 453
Appendix A Besluitvorming in onzekerheid:
heuristiek en biases 455
Appendix B Keuzen, waarden en kaders 469
Noten 487
Register 521

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ons feilbare denken