Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Filosofie en leiderschap - herziene en uitgebreide editie

Paperback Nederlands 2011 9789054875420
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De eerste editie van 'Filosofie en leiderschap' werd door pers én publiek bijzonder positief onthaald. In recensies stond dat dit boek, geschreven vanuit het geloof in de regeneratieve kracht van filosofie en poëzie, verplichte kost zou moeten zijn in alle managementopleidingen en nascholingen voor leiderschap, en dat politici van dit boek kunnen leren hoe men een samenleving in stand kan houden, ook als er geen breed gedragen publieke wil is om tot een gemeenschap te behoren.

Dit boek gaat over de vraag wat leiderschap is en hoe men leiderschap kan ontwikkelen door na te denken over cultuur. Er zijn grofweg vier groepen teksten te onderscheiden. De eerste groep richt zich tot architecten en stedenbouwers en gaat over ontwerpen in de ruimste zin van het woord. Het denken over architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen wordt verruimd en verrijkt tot een denken over het menselijk bestaan als ontwerp.

Een tweede groep essays richt zich tot managers en laat zien hoe filosofische reflectie kan helpen bij het begrijpen van onze cultuur en bij het veranderen van organisaties. De derde groep essays gaat over de leider als stichter van (een) gemeenschap, terwijl de vierde groep laat zien hoe poëzie leiderschap kan inspireren. De dichter is de ware leider omdat hij ons het verhaal over onszelf kan vertellen en omdat hij leven kan scheppen uit taal.

Deze tweede editie is geheel herzien en uitgebreid met vijf nieuwe essays over de dichter als leider. Telkens gaat het erom leiderschap en het leiding geven aan organisaties te begrijpen als een oorspronkelijke culturele daad. De leider is iemand die begrijpt wat cultuur is en die weet hoe hij op basis van dat inzicht veranderingen tot stand kan brengen.

"Bolle geeft hier prachtige aanzetten om het denken over leiderschap een nieuwe kleur te geven. (...) In alle managementopleidingen en nascholingscursussen voor leiderschap zou dit boek verplichte literatuur moeten zijn." - Willy Deckers in De Leeswolf

"Een bijna onwaarschijnlijk en zeer romantisch aandoend vertrouwen in de regeneratieve kracht van poëzie en filosofie. Een heroïsche poging om voor de filosofie een nieuw maatschappelijk belang te ontwerpen." - Arnold Heumakers in NRC Handelsblad

Specificaties

ISBN13:9789054875420
Trefwoorden:leiderschap, filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:ASP
Druk:2
Verschijningsdatum:15-3-2009
Hoofdrubriek:Leiderschap

Expertrecensies (1)

recensie
Filosofie en leiderschap - herziene en uitgebreide editie
Anne Marth Kuilder | 8 november 2012
Als je aan deze recensie begonnen bent om snel iets over de inhoud van 'Filosofie en leiderschap' van Eric Bolle te weten te komen, zonder dat je van plan bent het boek echt te lezen, dan spreek Bolle je al in de inleiding vermanend toe: 'Lezen kost geen tijd, lezen spaart tijd.'
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Eric Bolle

Eric Bolle (1954) studeerde filosofie en Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1981 over Nietzsche. Hij doceerde filosofie en was actief als onderwijs- en overheidsmanager. Tegenwoordig doceert Bolle Duits aan het Stedelijk Gymnasium Breda en de Pleinschool Helder Eindhoven. Hij geeft veelvuldig lezingen en publiceerde diverse boeken bij ASP/VUBPRESS.

Andere boeken door Eric Bolle

Inhoudsopgave

Inleiding
Bij de tweede druk

Hoofdstuk I
-Een passie voor leiderschap
-Boek of plek. Legitimatieproblemen in architectuur en stedenbouw
-Heimwee naar de ziel. Het boek, de stad en de woestijn bij Edmond Jabès

Hoofdstuk II
-Heidegger en existentieel management
-Melancholie en management. Over de schaduwkanten van leiderschap en leiding geven
-Urgentie, stress, deregulering. Het leiderschap van de apostel Paulus

Hoofdstuk III
-Globalisering en gemeenschapsvorming
-De bibliotheek en de gemeenschap van het boek

Hoofdstuk IV
-Politiek en poëzie, filosofie en leiderschap
-Leven scheppen uit taal. Poëzie volgens Giorgio Agamben
-Het leiderschap van de dichter. Over José Angel Valente
-Het leiderschap van René Char
-De dichtende, denkende leider. Hoe staan managers in het nu? Vijf filosofische stellingen
-Klassiek humanistisch leiderschap
-'Wortelen in je eigen voetstappen'. Inleiding tot de poëzie van Adonis
-Filosofie en poëzie bij María Zambrano

Verantwoording
Bibliografie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Filosofie en leiderschap - herziene en uitgebreide editie