Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Klein binnen Groot

Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 9789059729384
Verkooppositie 2466Hoogste positie: 282
Direct te downloaden

Samenvatting

Het ebook 'Klein binnen Groot, Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties' gaat over onderwerpen als 'zelfsturende teams', 'klein binnen groot', 'klein buiten groot', 'netwerken en netwerkregie', 'omgaan met complexiteit' en 'up front acteren'.

Het lijkt alsof we een nieuwe wereld zijn binnen getreden, maar in werkelijkheid zijn dit onderwerpen waar al eeuwenlang en met name in militaire organisaties mee wordt geworsteld. Daarom heeft zelfs Philip de Stoutmoedige (15de eeuw) een (kleine) rol in het boek, naast een selectie aan filosofen en managementgoeroes en de lessen van met name het Pruisisch-Duitse leger. Waar het op neer komt is dat een aantal goede Rijnlandse waarden van vakmanschap, vertrouwen en verbinding de basis vormt voor het wendbaar en effectief functioneren van teams. Hoe beter zij functioneren des te effectiever de netwerken waarbinnen ze actief zijn. Dat gaat natuurlijk niet zomaar: er is een aantal randvoorwaarden waaraan de organisatie, het management en de medewerkers moeten voldoen wil men wendbaar zijn en blijven in complexe situaties.

Het is geen modieuze 'quick fix', maar de revenuen zijn de moeite waard: aantoonbaar betere teamprestaties en een hoger rendement voor de organisatie. En een organisatie die 'fit voor de toekomst' is, welke toekomst dan ook.

Specificaties

ISBN13:9789059729384
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:52
Druk:1
Verschijningsdatum:28-10-2014
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Jaap Jan Brouwer

Jaap Jan Brouwer studeerde medicijnen en rechten in Groningen en is al meer dan twintig jaar actief als organisatieadviseur. Hij werkte o.a. bij Het Ministerie van VWS en de Stuurgroep Toekomstscenario's Gezondheidszorg en schreef meerdere boeken, waaronder 'Angelsaksen versus Rijnlanders', 'Organiseren in een veranderende wereld' en 'Nieuw Europees organiseren'. Hij is mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.

Andere boeken door Jaap Jan Brouwer

Inhoudsopgave

1. Waar hebben we dat eerder gezien?
Deze tijd stelt uitdagende eisen aan de organiserende mens. Maar was dat in de tijd dat de grote legers opkwamen dan zo anders?

2. Bentham versus Kant
Door deze twee filosofen tegenover elkaar te plaatsen wordt duidelijk hoe gescheiden de denkwerelden zijn geraakt aan weerszijden van het Kanaal.

3. Kadaverdiscipline versus Auftragstaktik
De moderne professionele organisatie begint bij onze Prins Maurits. Maar de Pruisen zetten na de Slag bij Jena een beslissende stap.

4. Von Molke versus Taylor
Twee zo verschillende besturingsconcepten leiden tot twee diametraal verschillende inrichtingen van organisaties.

5. Uitdagingen voor de komende periode
De participatiesamenleving stelt nieuwe eisen aan organisaties. Over de grenzen heen organiseren wordt meer en meer de kern.

6. Zelfstandigheid en teams
Als het gaat om het oplossen van de schijnbare paradox tussen zelfstandig functioneren en samenwerken, zijn vele lessen te leren van de Pruisen.

7. Leidinggeven
De direct leidinggevenden, zij die aan het front het voorbeeld zijn voor anderen, vormden de belangrijkste laag in de organisatie.

8. Samenwerking
Verbundene Waffen; samenwerking als doctrine. Voor halfslachtigheid is geen plaats en ook de organisatiestructuur moet wijken als dat nodig is.

9. Harde lessen
Getest onder de extreme omstandigheden tijdens oorlogen, blijkt dat het hier niet gaat om een quick fix. Je gaat ervoor of niet.

10. Epiloog
Onze huidige organisaties kunnen de problemen van onze tijd niet oplossen. Hoe dan wel? De richting is in elk geval wel duidelijk.

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Klein binnen Groot