Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Dit is waardegedreven zorg

Veranderen vanuit een systemisch perspectief

Paperback Nederlands 2019 9789088508943
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Onze samenleving verandert en steeds meer mensen maken gebruiken van zorg. De zorgsector zal zich hieraan moeten aanpassen. Daarvoor is een goed beeld nodig van de zorg, gebaseerd op de waarde voor de patiënt – de ervaren kwaliteit, de effectiviteit en de kosten.

Wat is de waarde van zorg? Dat is de vraag die centraal staat in dit boek. Met het antwoord op deze vraag kunnen zorgorganisaties processen beter inrichten en meer waarde creëren voor de patiënt. Die is immers het uitgangspunt van waardegedreven zorg. De grondlegger van deze visie, Michael Porter, heeft in 2017 een agenda voor Nederland opgesteld. Die agenda wordt in dit boek verder uitgewerkt.

Voor hedendaagse zorgorganisaties is het begrijpen van systemen een sleutelcompetentie. Daarom kijken de auteurs in dit boek vanuit de systeemleer naar de manier waarop zorg tot stand komt. Dit gebeurt op verschillende niveaus: de organisatie die zorg levert, de samenwerking tussen organisaties rond een medische aandoening en het landelijk niveau.

In de praktijk zien de auteurs nog maar zelden een systemische aanpak. Waardegedreven initiatieven richten zich meestal op een afdeling in plaats van op de hele organisatie of samenwerking. Een effectief zorgproces draait echter om de verbinding tussen prestatie en innovatie.

Met het Viable System Model (VSM) heeft Stafford Beer een werkbare vertaling gemaakt van de systeemtheorie naar de praktijk. De auteurs werken verschillende onderdelen van het VSM uit naar de Nederlandse praktijk.

Dit boek is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met het organiseren van zorg. Het boek maakt onderdeel uit van ‘De organisatie van zorg’ - een serie managementboeken die vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden kijkt naar de manier waarop wij zorg vormgeven, nu en in de toekomst.

Specificaties

ISBN13:9789088508943
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:124
Uitgever:SWP
Druk:1
Verschijningsdatum:23-9-2019
Hoofdrubriek:Algemeen management

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Harry Woldendorp

Harry Woldendorp is verbonden aan CC zorgadviseurs als associé. Harry heeft veel ervaring binnen de cure en care als organisatieadviseur in verschillende rollen. Regelmatig treedt hij op als is organisatieadviseur en interim-manager, o.a. voor In voor Zorg!. Zijn expertise gebieden omvatten (keten)samenwerking, beleid- en regelgeving, financiering van de zorg, strategievorming, procesoptimalisatie, innovatie in de zorg, verandermanagement. Naast zijn werkzaamheden als associé is hij bezig met de voorbereiding van een gezamenlijk proefschrift met CC zorgadviseurs partner Arjen Jeninga over het bevorderen van innovatie in zorgorganisaties. Harry heeft een scherp oog voor innovatie. Ondernemerschap en strategische profilering zijn kernwoorden die in zijn aanpak vaak terug komen, zoals bij de ontwikkeling van modellen en concepten. Hij is oplossingsgericht en is goed in het gezond maken en gezond houden van zorginstellingen. Harry studeerde geschiedenis en culturele antropologie in Groningen. Gedurende 25 jaar heeft hij diverse strategische samenwerkingstrajecten begeleid; vaak gericht op nieuwe vormen van samenwerking. Vanaf begin jaren ’90 bestond dit met name uit fusies (bestuurlijk en juridisch) en het opzetten van joint ventures, besloten vennootschap en coöperatieve verenigingen als samenwerkingsvormen.

Andere boeken door Harry Woldendorp

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dit is waardegedreven zorg