Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Van weerstand naar veranderbereidheid

Paperback Nederlands 2016 9789090296036
EvergreenMeer dan 1000x verkocht
Verkooppositie 501512 dagen in de top 100
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Nadat de tweede editie meer dan 1000 dagen in de top 100 heeft gestaan, publiceren Metselaar, Cozijnsen en Van Delft nu de derde editie van de bestseller 'Van weerstand naar veranderbereidheid'. Van het daarin gepresenteerde diagnose-instrument, de DINAMO voor veranderbereidheid, wordt intensief gebruik gemaakt in de praktijk van verandermanagement.

De DINAMO-methode is inmiddels uitgegroeid tot de Nr 1 Veranderaanpak van Nederland. Een grote groep verandermanagers (adviseurs, hr-managers, lijnmanagers, trainers, coaches etc.) heeft met dit krachtige instrument kunnen werken. De ervaringen en inzichten die hiermee de afgelopen jaren zijn opgedaan, zijn gebundeld in deze geactualiseerde derde editie van ‘Van weerstand naar veranderbereidheid’.

De derde editie plaatst de DINAMO-methode nog nadrukkelijker in de planned-change traditie. In heldere stappen laten de auteurs zien hoe bij de ontwikkeling en toepassing van de DINAMO gebruik wordt gemaakt van de belangrijkste bevindingen uit deze stroming in de veranderkunde. Beschreven wordt hoe het vakgebied van Evidence Based Verandermanagement (EBV) zich verder kan ontwikkelen, met de DINAMO als startpunt.

De auteurs kijken vanuit een helicopterview naar de meest actuele inzichten uit de literatuur over weerstand en veranderbereidheid en bouwen zo verder aan een krachtige methode voor organisatieverandering. Uitgebreider dan in de vorige edities gaat het boek in op het praktisch gebruik van de DINAMO. Theorie en praktijk zijn in dit boek zo gecombineerd tot een resultaatgerichte aanpak van organisatieverandering.

Specificaties

ISBN13:9789090296036
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:180
Druk:3
Verschijningsdatum:1-9-2016

Expertrecensies (1)

Gids voor het creëren van veranderbereidheid
Bert Peene | 20 april 2011
Een verandermanager moet een professional zijn die aan de buitenwereld kan duidelijk maken waarom hij bepaalde keuzes maakt, wat het verwachte rendement ervan is en hoe het beter of anders had gekund. Aldus Erwin Metselaar, Anton Cozijnsen en Peter van Delft in de volledig herziene editie van hun boek Van weerstand naar veranderbereidheid.Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
15 stemmen
12
2
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Erwin Metselaar: ‘Weerstand zit vaak op plekken waar je het niet verwacht’
Ronald Buitenhuis 11 mei 2018 Veranderbereidheid is bij medewerkers best groot. De nut en noodzaak van veranderen wordt vaak wel gezien. Maar het is niet alleen moeten veranderen, het is ook kunnen en willen. En daar gaat het nog vaak mis. Er zijn te weinig resources en onduidelijk is waar de weerstand vandaan komt.
interview
Anton Cozijnsen: ‘Verandermanagers gaan te vaak als alchemist te werk’
Bert Peene 22 februari 2011 Als verandermanagers hun energie minder richten op het reduceren van weerstand dan op het overwinnen ervan, is de kans veel groter dat zij complexe veranderingsprocessen in organisaties succesvol kunnen doorvoeren, schrijven Erwin Metselaar en Anton Cozijnsen in hun boek Van weerstand naar veranderingsbereidheid dat voor het eerst in 1997 verscheen. Veertien jaar later is het boek nog steeds leverbaar, ondanks de hausse aan titels die sindsdien over verandermanagement is gepubliceerd. De gebruikswaarde ervan is blijkbaar nog steeds onomstreden. Toch verschijnt binnenkort een volledig herziene editie, waarin de auteurs, aangevuld met Peter van Delft, hun inzichten ook een wetenschappelijke basis hebben gegeven. Deze editie ‘Van weerstand naar veranderingsbereidheid’ die begin april op de schappen ligt, moet het begin worden van ‘Evidence Based Verandermanagement’.
Alle interviews en artikelen (2)

Over Erwin Metselaar

Erwin studeerde van 1988 tot 1992 Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met als specialisatie Verandermanagement. Aansluitend op zijn studie promoveerde Erwin eveneens op het gebied van Verandermanagement, waarvan zijn proefschrift ‘ Assessing the willingness to change’ uit 1997 getuigt. De praktijkversie van zijn proefschrift ‘Van weerstand naar veranderbereidheid’ geldt nog altijd als een klassieker in de verandermanagementliteratuur. Vanaf de publicatie van de eerste druk in 1997 vormt het boek een stabiele factor in de literatuur over verandermanagement. Van het daarin gepresenteerde diagnose-instrument, de DINAMO voor veranderbereidheid, wordt intensief gebruik gemaakt in de praktijk van verandermanagement. De DINAMO-methode is anno 2018 uitgegroeid tot de Nr 1 Veranderaanpak van Nederland. Een grote groep verandermanagers heeft met dit krachtige instrument kunnen werken. In 2016 publiceerde Erwin de volledig herziene derde editie van het boek. Erwin is directeur-eigenaar van Changemanager.nl. Vanuit deze onderneming traint, adviseert en begeleidt Erwin organisaties in profit en non-profit die voor uitdagende veranderingen staan. Binnen diverse MD-programma’s en opleidingen verzorgt Erwin gastcolleges en workshops. Hierbij fungeert zijn boek meestal als startpunt voor een (maatwerk)programma. In zijn adviespraktijk koppelt hij zijn analytische aanpak aan praktische (verander)management vaardigheden. Theorie en praktijk combineert hij graag, in de overtuiging dat het vak van ‘de verandermanager’ verdere professionalisering behoeft.

Andere boeken door Erwin Metselaar

Over Anton Cozijnsen

Prof. dr. Anton J. Cozijnsen is sinds 1982 zelfstandig organisatieadviseur. Hij heeft verschillende adviesbureaus geadviseerd, zoals BMC (Leusden) en Turner Advies Groep, en is hij ruim zes jaar verbonden geweest aan Holland Consulting Group. Sinds 2010 is hij verbonden aan NCOI Opleidingsgroep als Directeur Onderzoek. Vanaf 1985 is hij verbonden aan de vakgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie van de Vrije Universiteit. In 2000 is hij benoemd tot hoogleraar Verandermanagement aan de Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. De rede die hij hield tijdens zijn inauguratie had als titel 'Anders veranderen; een balans tussen mens en technologie'. Hij is promotor van verschillende promovendi die bezig zijn met thema's binnen de gebieden leiderschap en veranderkunde. Cozijnsen heeft inmiddels als (co)auteur twintig boeken geschreven op de gebieden veranderen en adviseren. Verder voerde hij de redactie en presenteerde hij een Teleac tv-programma op het gebied van verandermanagement.

Andere boeken door Anton Cozijnsen

Over Peter van Delft

Peter van Delft studeerde Nederlands recht en psychologie. Sinds 2005 is hij werkzaam in de gezondheidszorg. Daarvoor was hij werkzaam bij de overheid in uiteenlopende functies. Tevens geeft hij incidenteel masterclasses en colleges op het terrein van verandermanagement en coacht hij bij gelegenheid individuen, teams en directies bij de implementatie van hun verandertrajecten en of hun persoonlijke ontwikkeling.

Andere boeken door Peter van Delft

Inhoudsopgave

1. Naar Evidence Based Verandermanagement
1.1. Vakmanschap is meesterschap
1.2. Veranderen volgens de planned-change traditie
1.3. Brug tussen theorie en praktijk
1.4. Een multilevel benadering van Evidence Based Verandermanagement

2. Weerstand tegen organisatieverandering
2.1. Weerstand vanuit vier invalshoeken bekeken
2.2. Van symptomen tot gevolgen van weerstand
2.3. Evidence based inzichten over weerstand

3. Van weerstand naar veranderbereidheid
3.1. Positieve kanten van weerstand
3.2. Over veranderbereidheid gesproken
3.3. Veranderbereidheid volgens het model van Ajzen
3.4. Een Evidence Based diagnosemodel voor veranderbereidheid

4. De DINAMO voor veranderbereidheid
4.1. De DINAMO-methode
4.2. De DINAMO-vragenlijst
4.3. Bronnen van veranderbereidheid
4.4. De veertiende factor: vertrouwen

5. Intermezzo: Vier DINAMO praktijkcases
5.1. Case ‘De Wadden’
5.2. Case ‘Energon’
5.3. Case ‘Cash’
5.4. Case ‘Zijlmeer’

6. Rollen en stijlen van de verandermanager
6.1. Waar management verandermanagement wordt
6.2. Verandermanagement volgens het DINAMO-model
6.3. De veranderbereidheid van de verandermanager
6.4. Tijd voor zelfreflectie

7. Interventies voor het vergroten van veranderbereidheid
7.1. Van veranderstrategie naar interventie
7.2. De interventiematrix
7.2.1. Willen veranderen
7.2.2. Moeten veranderen
7.2.3. Kunnen veranderen
7.3. Het 8-stappen model en interventies per stap
7.4. Slotbeschouwing

Geraadpleegde literatuur

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Van weerstand naar veranderbereidheid