Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het drama Ahold

Ijdelheid en hebzucht aan de top

Paperback Nederlands 2009 9789460032264
1
Voormalig Nr. 1Totaal 20 dagen
Evergreen516 dagen in de Top 100
Verkooppositie 1719Hoogste positie: 1
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Februari 2003: het Ahold-imperium stort met een donderend geraas in elkaar. Fraude, mismanagement, misleiding, slecht toezicht: op basis van een kleine honderd gesprekken met direct betrokkenen maakte Jeroen Smit een reconstructie van Het drama Ahold. Dit is het indringende verslag over de mensen en de emoties achter de cijfers. Het is tevens het verhaal van twee broers, Albert en Gerrit Jan Heijn, die een familiebedrijf uitbouwden tot een begrip in Nederland. Als Gerrit Jan in 1987 wordt ontvoerd en vermoord, komt voor het eerst een niet-familielid aan de top. Is dit het begin van het einde?

Januari 2009 werden voormalige bestuurders van Ahold in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte en misleiding van de accountant.

Specificaties

ISBN13:9789460032264
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:360
Druk:18
Verschijningsdatum:9-9-2016
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (3)

Peter Vermeulen | 26 mei 2010
'Het drama Ahold' van Jeroen Smit leest als een thriller. Rijp om verfilmd te worden. De gekozen schrijfwijze van Smit zorgt ervoor dat u het boek maar moeilijk weg kunt leggen. Je wilt eenvoudigweg weten hoe het verder verloopt. Dat is op zijn minst bewonderenswaardig te noemen, aangezien menig lezer weet hoe deze 'who done it' afloopt.Lees verder
Remko van der Honing | 3 mei 2006
De fraude bij Ahold, de vervanging van topmanagers en de bijbehorende koersval van het aandeel heeft al veel aandacht gehad. Voegt een boek hierover nog waarde toe? Na het lezen van het boek 'Het drama Ahold' kan die vraag met een volmondig JA worden beantwoord.Lees verder
Jaap Peters | 8 maart 2005
Dit boek leest als een spannend jongensboek. Het is echt een jongensboek, meisjes spelen de rol zoals ze die al eeuwen gewend zijn: ze worden vervangen door jongere exemplaren, mannen gaan aan de tweede leg, ze zijn vooral charmant als gastvrouw en als ze al een eigen carrière ontwikkelen is dat in het moderne Nederland als TV Babe.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

4.1 van de 5
32 stemmen
16
6
9
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (7)

column
Ik heb altijd gelijk
Pierre Pieterse 26 november 2019 Eerst was er Het drama Ahold, een reconstructie van wat zou uitgroeien tot een fiasco op wereldschaal. Waar ging het mis? Waarom werd er niet gecorrigeerd toen dat nog kon? Voor de antwoorden op die vragen moeten we zijn bij de mensen en de emoties achter de cijfers.
column
Transparantie
Pierre Pieterse 28 oktober 2014 Dat is dus het huidige adagium. Transparantie. We kunnen tegenwoordig zo ver kijken dat we dichtbij niks meer zien. Een perfecte voedingsbodem voor allerlei ‘spins’, voor ‘virals’, voor ‘guerrilla’, en zelfs voor ouderwetse ‘agitprop’. Als is de waarheid (social media!) nog zo snel, de leugen achterhaalt haar wel. Maar dat is dan weer de perfecte voedingsbodem voor degelijke onderzoeksjournalistiek die op managementterrein resulteert in mooie, informatieve en soms zelfs ronduitspannende boeken.
column
Longlist Managementboek van het Jaar 2014
Pierre Pieterse 25 februari 2014 De longlist die via de shortlist uiteindelijk leidt tot het Managementboek van het Jaar is altijd een weerspiegeling van dat boekenjaar. En die weerspiegeling laat zien dat de crisis het boekenvak niet heeft overgeslagen. De tijd dat gegarandeerde winnaars al in de voorfase over elkaar heen buitelden, ligt even achter ons.
boekenkast
De boekenkast van Jeroen Smit, journalist en performer
Joep Schrijvers 25 april 2012 Hij is in zijn vak de grootste. Tegenwoordig is hij ook hoogleraar in Groningen en leidt hij de jongste generatie op. De top van Nederland koestert hem en vreest hem. Hij onderzoekt, schrijft en staat graag op de bühne. De lat ligt voor hem altijd hoog. Zijn werk moet altijd voldoen aan het optimum van betrouwbaarheid én toegankelijkheid. Hij is de bestsellerauteur van het Het drama Ahold en De prooi. Van dat laatste boek draait nu een theatervoorstelling. Deze keer bij de boekenkast niemand minder dan onderzoeksjournalist Jeroen Smit.
nieuws
M.J. Brusseprijs
Justin van Lopik 4 april 2012 Het wonder van de Noord/Zuidlijn is bekroond met de M.J. Brusseprijs 2012. Bas Soetenhorst deed onderzoek naar de calamiteiten rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn, en legde - aldus de jury - een ‘bestuurlijke beerput’ bloot. De M.J. Brusseprijs bekroont journalistieke boeken en gaat vergezeld van 10.000 euro. Eerdere winnaars waren onder meer Het drama Ahold van Jeroen Smit en De vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel.
nieuws
De Ahold-mannen veroordeeld. Maar tot wat?
Dick Pels 5 februari 2009 ‘I’d like to throw these guys into the brig’, zei vicepresident Joe Biden rechttoe-rechtaan. ‘Brig’ is slang voor de gevangenis: de lik, de bak, de nor. Ook Obama sprak schande van het graaigedrag van de Wall Streetbankiers die vorig jaar meer dan 18 miljard dollar toucheerden terwijl hun banken door de belastingbetaler werden gered. De heren moesten eens wat meer zelfbeheersing en verantwoordelijkheidsgevoel tonen.
nieuws
Heemskerk: ‘Het ontbreekt de bankiers aan zelfkritiek’
Hans van der Klis 31 oktober 2008 Het verwondert Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, dat de bankiers zo stil zijn nu de grote banken met belastinggeld zijn gered. ‘Er lijkt weinig zelfkritiek te bestaan onder bankiers’, zei hij tijdens de presentatie van het boek dat Jeroen Smit schreef over de teloorgang van ABN Amro, De prooi. ‘Het blijft ongelooflijk dat duurbetaalde bankiers met belastinggeld gered moeten worden. Ik snap dat de bakker op de hoek hier pissig op reageert.’

Over Jeroen Smit

Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur. Hij was hoogleraar Journalistieke Vaardigheden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2005 werd Het drama Ahold onderscheiden als Managementboek van het Jaar. Begin 2010 kreeg Smit voor De Prooi de Machiavelliprijs. Het grote gevecht stond op de Shortlist voor het Managementboek van het Jaar 2020.

Andere boeken door Jeroen Smit

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Redding?
2. Familiebedrijf
3. De grens over
4. Jong bloed
5. Machtsstrijd
6. Weeffout
7. Triomftocht
8. Onaantastbaar
9. Overmoed
10. Vlucht vooruit
11. De val
12. Redding???
13. Veroordeeld
14. Finale

Geraadpleegde bronnen
Index op personen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het drama Ahold