Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De digitale kooi

(On)behoorlijk bestuur door informatiearchitectuur of: hoe we de burger weer centraal zetten in een digitaliserende overheid (PDF-Download)

E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2018 9789462748057
Direct te downloaden

Samenvatting

In de Digitale Kooi volgen we Saskia, Pieter en Esther, die elk getroffen lijken te worden door het noodlot. Ze komen terecht in een ongelooflijke, maar waargebeurde Kafkaëske strijd met een anonieme overheid. Saskia moet haar gestolen auto APK laten keuren. Omdat ze dat niet kan wordt ze meer dan tien jaar achtervolgd met boetes en raakt in de schulden. En als modelburger Esther teveel voor haar werk in het buitenland is, verliest ze vrijwel alles. Van haar parkeervergunning en stemrecht tot de mogelijkheid om een factuur te sturen voor haar bedrijf. Als in een Kafka-roman ontdekken we eerst dat niemand echt begrijpt hoe de automatisering van de overheid werkt en iedereen denkt er niets aan te kunnen doen. Langzaam ontdekken we hoe registraties en gegevensuitwisseling geen neutrale spelers zijn in de handen van meer of minder goedwillende ambtenaren, maar dat met onwetendheid en achteloosheid een digitale kooi is gebouwd die een steeds grotere groep mensen onzichtbaar gevangen houdt.

Informatiedeling is de ruggengraat van overheidsdienstverlening geworden, maar we zijn de controle over deze informatie kwijtgeraakt. We weten niet wie er gebruik maakt van onze persoonsgegevens, we weten veelal niet wie er informatie over ons verzamelt, en we hebben geen idee over de gevolgen die een foute registratie kan hebben. Ook de overheid zelf is het overzicht volledig kwijtgeraakt.

In dit boek laten we zien dat informatiearchitectuur de overheid blind heeft gemaakt voor de problemen van burgers en onmachtig heeft gemaakt om fouten te herstellen en maatwerk te leveren. Zowel burger als overheid zijn gevangen in een digitale kooi. Om hieraan te ontsnappen formuleren we ´algemene beginselen van behoorlijke ICT’ die de burger weer een stem en een centrale plaats geven in de digitale overheid.

Specificaties

ISBN13:9789462748057
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:150
Druk:1
Verschijningsdatum:9-2-2018
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Arjan Widlak

Arjan Widlak is directeur en onderzoeker bij Stichting Kafkabrigade, een organisatie die actie-onderzoek doet gericht op het opsporen en oplossen van onnodige en disfunctionele bureaucratie. Arjan publiceert regelmatig over de impact van informatie technologie op het openbaar bestuur en doceert in diverse programma's en masterclasses over ongetemde problemen, standaardisatie, onderhandeling, ICT en de transformatie van het openbaar bestuur.

Andere boeken door Arjan Widlak

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
door Herman Tjeenk Willink

1. Inleiding 11
2. De gestolen auto 27
3. Bureaucratie en de studie van haar disfuncties 35
4. Onverwacht uitgeschreven 63
5. Informatiearchitectuur en administratieve uitsluiting 71
6. Onwetend onverzekerd 89
7. De digitale kooi 93
8. Algemene beginselen van behoorlijke ICT 105
9. Op weg naar een oplossing 127

Literatuur 137
Over de auteurs 149

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De digitale kooi