Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Vanzelforganisatie

Een onbevangen kijk op organisatieontwikkeling

Gebonden Nederlands 2020 9789462762787
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Eerst de lerende organisatie, toen zelfsturende teams en nu ook agile en continu verbeteren. Onze cultuur is doordrongen van het maakbaarheidsgeloof, waardoor we voortdurend organisaties willen veranderen en (re)organiseren. Met – als we niet uitkijken – een wildgroei aan beleid, bazen en bureaucratie tot gevolg.

Zou het kunnen dat dit geloof ons op het verkeerde been heeft gezet?

In 'De Vanzelforganisatie' staat een onconventionele kijk op organisaties en ontwikkeling centraal. Elke organisatie beschikt van nature over (van)zelforganiserend vermogen. Zonder sturing van hogerhand gaan mensen ‘vanzelf’ leren en het samen werken organiseren. Wie dit onderkent, verandert en organiseert niet meer dan nodig. Zo blijft het ‘leven’ erin en blijven organisaties zo eenvoudig als kan.

Iedere organisatie is dus al een Vanzelforganisatie.

Met tientallen praktijkvoorbeelden, theorieën van vakgenoten, werkvormen en ruim honderd illustraties geeft dit boek een stevig fundament voor organisatieontwikkeling. Zo kun je direct aan de slag! Dit keer wél met het vanzelforganiserende vermogen als vertrekpunt. Daar oog voor krijgen begint met onbevangen kijken. Op de eerste plaats naar jezelf, want voor je het weet ben je onbewust precies de hindernis voor datgene wat al vanzelf loopt…

'De Vanzelforganisatie' is geschreven door Simon van der Veer en geïllustreerd door Willem Minderhoud en Lucas Rozenboom. De unieke combinatie van tekst en beeld brengt dit boek echt tot leven. De belangrijkste ideeën, theorieën en instrumenten zijn verbeeld in illustraties, en daardoor kun je je de kernboodschap van het boek snel eigen maken. Ook bevat 'De Vanzelforganisatie' veel inspirerende citaten die je uitdagen om op een andere, onbevangen manier naar organisatieontwikkeling te kijken. Maar bovenal is het boek een aanmoediging om de mouwen op te stropen en te gaan werken aan een organisatie met leven in de brouwerij.

Specificaties

ISBN13:9789462762787
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:504
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:19-8-2020
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (2)

De Vanzelforganisatie - 'Invalshoeken die iedereen herkent en kan hanteren'
Nico Jong | 19 maart 2021
Als tegenwicht voor het veel te ver doorgeschoten maakbaarheidsdenken is er nu De Vanzelforganisatie. Een smaakvol vormgegeven boek over het veranderen van de manier van organiseren. Een soort ‘positieve psychologie' maar dan voor organisatieontwikkeling.
Lees verder
De Vanzelforganisatie - 'Een boeiend en leerzaam boek én naslagwerk'
Sjors van Leeuwen | 16 september 2020
De wereld is minder maakbaar dan vaak wordt gedacht. Dat geldt ook voor organisaties. Gelukkig beschikt elke organisatie over (van)zelforganiserend vermogen. Zonder sturing van bovenaf leren en werken mensen als ‘vanzelf’ samen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
24 stemmen
20
2
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
Simon van der Veer: ‘Veel loopt vanzelf al goed in organisaties’
Hans van der Klis 1 december 2020 Simon van der Veer was nog geen dertig toen hij bij zijn voormalige werkgever Deloitte al de bijnaam ‘Mr. Change' opgeplakt kreeg. Nu heeft hij alle kennis en ervaring die hij in vijftien jaar tijd heeft opgedaan verwerkt in een stevig boek over organisatieontwikkeling, De Vanzelforganisatie. Het is een persoonlijk document geworden. ‘Je neemt altijd jezelf mee in het werk dat je doet.'
preview
De Vanzelforganisatie - Een onbevangen kijk op organisatieontwikkeling
Simon van der Veer 23 november 2020 De Vanzelforganisatie van Simon van der Veer is een aanmoediging om de mouwen op te stropen en te gaan werken aan een organisatie met leven in de brouwerij. In deze preview vertelt Van der Veer wat je van het boek mag verwachten.
interview
Simon van der Veer: ‘Veel loopt vanzelf al goed in organisaties’
Hans van der Klis 21 oktober 2020 In De Vanzelforganisatie heeft Simon van der Veer zijn visie op zijn vak van veranderkundige beschreven. Het is een hommage aan het vak en de talloze vakgenoten. Maar het is ook een ontnuchterend boek geworden, waarin hij de vloer aanveegt met hypes en een lans breekt voor een herwaardering van de hiërarchie, sturing en leidinggeven. Maar het is ook een pleidooi om niet te snel in te grijpen. ‘Mijn belangrijkste advies: kom eerst langszij voor meer leven in de brouwerij.’

Over Simon van der Veer

Simon van der Veer is oprichter en mede-eigenaar van adviesbureau TWST. Vanuit TWST ondersteunt hij bestuurders, managers en leidinggevenden in het oplossen van taaie vraagstukken. Tevens is hij coauteur van het populaire boek 'Animal firm'. Hij heeft een fascinatie voor alles wat werkt om ingesleten patronen die duurzame verbetering van organisaties tegenhouden, te doorbreken. In zijn werk kijkt Van der Veer graag vanuit verschillende perspectieven naar hoe een vraagstuk oplosbaar is. In een succesformule gelooft hij niet, maar wel in een actiegerichte benadering. Niet praten óver, maar werken áán de verandering in de dagelijkse werkomgeving, door actie te ondernemen en daarvan te leren, om te blijven verbeteren.

Andere boeken door Simon van der Veer

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1 kijk het beest in de bek
2 the (he)art and practice of a living organization
3 het proces van organisatieontwikkeling
4 je basishouding om onbalans te verdragen
5 realistisch aan de slag met je ambitie
6 een toegevoegdewaardehiërarchie
7 de leider als bliksemafleider
8 functioneel schoffelen en ruziemaken
9 sturen op wederzijdse aantrekkelijkheid

Nawoord
Over de auteur
Over de illustratoren
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Vanzelforganisatie