Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Hoe word ik een rat?

De kunst van het konkelen en samenzweren

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789463190688
1
Voormalig Nr. 1Totaal 367 dagen
Evergreen1765 dagen in de Top 100
Verkooppositie 1342Hoogste positie: 1
Direct te downloaden

Samenvatting

Konkelen, streken uithalen, samenzweren zijn in een organisatie een alledaagse bezigheid. Wie spant met wie samen? Wie zijn er 'twee handen' op een buik? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe? Mensen die vertrouwen op de formele verhoudingen, op het 'nette' spel, komen bedrogen uit. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten. Nee, het andere spel, het ondergrondse politieke machtsspel, is minstens even belangrijk.

In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om 'politieker' te worden. Welke belangen streven mensen na? Over welke machtsbronnen kun je eenvoudig beschikken? Wat is je eigen niveau van 'rattigheid'? Hoe vind je de psychologische zwakheden van je tegenstrevers? Hoe speel je hoog spel? Op dit soort praktische vragen gaat de auteur in deze negatieve deugdenleer uitvoerig in. Ook opponeert hij tegen de 'verbraving' in organisaties. Veel medewerkers worden met managementtheorieën om de oren geslagen en aangespoord tot ontwikkeling, synergie, bezieling en meesterschap, terwijl hun ervaring daar haaks op staat: de ervaring van graaien, naaien en piepelen.

'Hoe word ik een rat?' is een uitzonderlijk boek, niet alleen door de stellingnamen, de anekdotes, het schaamteloze maar vooral ook door zijn stijl.

Specificaties

ISBN13:9789463190688
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:162
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:3-2-2017
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (3)

Uit de oude doos - Hoe word ik een rat
Elly Stroo Cloeck | 19 februari 2020
Bij de publicatie van het boek Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers in 2002 was er blijkbaar een hoop reuring. ‘Dit is een stuitend boek over hoe mensen ten koste van anderen hun zin kunnen krijgen in een organisatie door rattengedrag', zo vatte het Nederlands Dagblad dit boek bondig samen.Lees verder
Top 100 aller tijden: Old rats never die…
Pierre Pieterse | 25 oktober 2013
Op nummer 28 staat een van de weinige echte internationale megasellers die de Nederlandse managementtaal rijk is: Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers. Een boek dat meteen bij verschijnen in 2002 zowel bewondering als walging opriep. Vooral afkeer overigens.Lees verder
Harold Janssen | 18 december 2002
Minstens zo intrigerend als het boek zelf, is het enorme succes ervan. Van 'Hoe word ik een rat?' - veelal kozend 'De Rat' genoemd - zijn in binnen een half jaar ruim 25000 exemplaren over de toonbank gegaan. En daarmee is het nog niet klaar; als je mensen vraagt of ze De Rat al gelezen hebben, zeggen ze vaak met een samenzweerderige glimlach: Nog niet.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

3.5 van de 5
109 stemmen
24
38
21
18
8

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (12)

column
Stop de diversiteitsdogmatiek!
Joep Schrijvers 23 juni 2021 De Nederlandse Spoorwegen verordonneerde ‘correct' taalgebruik. De gemeente Amsterdam stuurt medewerkers ‘vrijwillig' naar een cursus ‘white privilege'. De faculteit politicologie van de Universiteit van Amsterdam wil met enquêtes medewerkers in hokjes plaatsen: die van huidskleur, gender, seksuele geaardheid, religie, etniciteit en sociaaleconomische afkomst van de ouders. Alles voor de inclusieve zaak.
column
Redactioneel - Boeken van het Jaar
Pierre Pieterse 16 maart 2021 De shortlist. Zoals elk jaar een paar boeken die je wist dat op de lijst zou komen, naast de witte raaf, en de gedoodverfde winnaar (die het vaak niet wordt). Laten wij voor de verandering eens terug kijken en de toekomst ongewis laten.
interview
25 jaar management(boek) - De ontwikkeling van leiderschap met Joep Schrijvers
Hans van der Klis 27 januari 2020 Joep Schrijvers, schrijver van de bestseller Hoe word ik een rat?, is al zeven jaar bezig met een alomvattende studie naar hoe wij in de westerse wereld aankijken tegen leiderschap. In de achtentwintig eeuwen die sinds Homerus verstreken zijn, hebben de opvattingen uit de Klassieke Oudheid weinig aan waarde ingeboet. De literatuur van de laatste 25 jaar staat in een lange, rijke traditie.
column
Hollandse degelijkheid
Pierre Pieterse 24 april 2017 Inmiddels is het boek van jaar bekend (Het innovatiedoolhof), maar daarmee is mijn redactioneel commentaar voorafgaand aan deze definitieve keuze geen ‘oud nieuws’ omdat ik aandacht heb voor boeken en onderwerpen die het niet hebben gehaald. Alsof ik het voorvoelde, hoewel dat nu juist wel typisch een opmerking met de kennis van nu is.
nieuws
Een blauwe oceaan - Of: Hoe (het) managementboek volwassen werd
Justin van Lopik 30 december 2014 We staan aan de vooravond van 2015, het jaar waarin Managementboek haar 20-jarig bestaan viert. Waar komen we vandaan? En, belangrijker, waar gaan we naartoe? Een korte geschiedenis en vooruitblik.
nieuws
Het gedistribueerde model van leiderschap
Ger Post 13 augustus 2014 Bestsellerauteur Joep Schrijvers (Hoe word ik een rat?) werkt momenteel aan een ideeëngeschiedenis van leiderschap in de westerse wereld. Hij deed onlangs alvast een vingeroefening bij De Correspondent en analyseerde het leiderschap van Nederlandse politici na de vliegramp in de Oekraïne.
nieuws
Van de jurytafel (V)
Bertrand Weegenaar 28 februari 2014 Sinds de publicatie van de Longlist 2014 gaat de discussie rond over de kans dat nu eindelijk een vrouw deze verkiezing eens wint. De afgelopen tien jaar (dus alle verkiezingen) zouden zijn gewonnen door mannen. Dat is dus niet correct. In 2004 won Susanne Piët met het boek De emotiemarkt. En inmiddels zijn er elf lauwerkransen uitgereikt, Joep Schrijvers was met Hoe word ik een rat? de eerste.
top-100
Top 100 aller tijden: Old rats never die…
Pierre Pieterse 25 oktober 2013 Op nummer 28 staat een van de weinige echte internationale megasellers die de Nederlandse managementtaal rijk is: Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers. Een boek dat meteen bij verschijnen in 2002 zowel bewondering als walging opriep. Vooral afkeer overigens. ‘Dit is een stuitend boek over hoe mensen ten koste van anderen hun zin kunnen krijgen in een organisatie door rattengedrag’, zo vatte het Nederlands Dagblad dit boek bondig samen. En verwoordde daarmee de mening van heel veel mensen, waaronder die van schrijver dezes.
interview
Tien jaar Managementboekengala
Ronald Buitenhuis 27 maart 2013 Teleurstelling en blijdschap over het al dan niet halen van de longlist en shortlist. Een boekenbal dat geen bal mag heten. De jaarlijkse discussie over de winnaar. Jury’s die ter discussie staan. Een prijs waar ‘als ware het Gouden Kalveren’ in de zaal mee wordt gedold: ‘Wil dan niemand dit beeldje?’. Als er zoveel reuring is rond een prijs, dan moet die wel serieus genomen worden. En dat wordt hij dan ook! ‘De impact is groot.’
podcast
Joep Schrijvers over geluk
Pierre Pieterse 6 april 2008 Joep Schrijvers, auteur van het bekende boek Hoe word ik een rat?, het cartooneske Het maandagmorgengevoel en het uiterst serieuze Het wilde vlees: de tomtomisering van de passionele mens is op dit moment bezig aan alweer een nieuw boek: 'De geluksweigeraar'. Boekcover vroeg Schrijvers naar het moment waarop hij zich het allergelukkigst voelde en waardoor mensen in het algemeen gelukkig worden. Zijn devies: ga op tijd naar de tandarts!
column
Welkom nieuwe arbeidsmarkt
Joep Schrijvers 21 maart 2008 De arbeidsmarkt van morgen is inmiddels begonnen. De afgelopen jaren is er veel gesproken over vergrijzing en ontgroening die eraan zat te komen. Hij is er. Nu! We leven de komende dertig jaar in een senioreneconomie, die tot ongeveer 2038 zal duren. Daarna begint de periode van ‘ontgrijzing’.
achtergrond
Hoe word ik een rat - De kunst van het konkelen en samenzweren
Joep Schrijvers 30 april 2003

Over Joep Schrijvers

Joep Schrijvers studeerde Andragologie (veranderkunde) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan in de automatisering en promoveerde in 1993 op een proefschrift over computer ondersteunde cursusontwikkeling. Hij was als trainer verbonden aan the Vision Web en de Baak. In 2002 schreef hij de wereldwijde bestseller ‘Hoe word ik een rat?’. Daarna verschenen van zijn hand ‘Het maandagmorgengevoel’ en ‘Het wilde vlees’. Joep Schrijvers put uit een twintigjarige praktijkervaring als adviseur, manager en wetenschapper op het gebied van organisatieverandering en leerprocessen in profit- en nonprofitorganisaties. Hij houdt zich bezig met kwaadaardige, irrationele en toevallige processen in organisaties. Sinds vijf jaar is hij schrijver en columnist van succesvolle, kritische boeken en artikelen over management, mens en maatschappij. Joep is daarnaast bezig met een langjarig, breed, historisch onderzoek naar het thema ‘Leiderschap’.

Andere boeken door Joep Schrijvers

Inhoudsopgave

1. Welkom in het riool
2. De auditie
3. In de arena
4. Bronnen van macht
5. Streken en zetten
6. Het grote spel
7. Surfen naar de traditie
8. Epiloog

Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hoe word ik een rat?