Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Powerswitch naar een vitale samenleving

Afscheid van een dikke overheid en dikke markt

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789463382632
Direct te downloaden

Samenvatting

De overheid en de markt hebben de afgelopen decennia veel ruimte ingenomen ten koste van de gemeenschap. Dat is pijnlijk want de gemeenschap is de plek waar burgerschap gekweekt wordt, waar burgers hun gedeeld eigen belang behartigen. Door de gekortwiekte gemeenschap verloren burgers het vertrouwen in de overheid en de markt. Verwezing en populisme zijn het gevolg.

Het kán anders! Burgers kunnen het heft in handen nemen en met elkaar de gemeenschap vitaal maken. In 'Powerswitch' schetst Jeroen den Uyl hoe dat kan. Na een historische schets geeft dit boek een hoopvol handvat met vele concrete voorbeelden hoe burgers in de samenleving weer invloed krijgen op hun eigen leven. Hij schetst ook welke ideologie hiervoor beschikbaar is en hoe organisaties hieraan kunnen bijdragen. En hij schetst hoe leiders, politici en managers hier zelf verantwoordelijkheid in kunnen nemen. Powerswitch is daarmee een aanstekelijk en origineel program van een nieuwe politieke beweging.

'Er schuilt in Jeroen den Uyl een bescheiden revolutionair. Hij verzet zich tegen de uitholling van de menselijke gemeenschap door staatsbureaucratie en marktwerking. Maar hij laat ook zien hoe we burgerschap en broederschap kunnen versterken. Dat doet hij op een aansprekende manier, gebruik makend van zijn jarenlange ervaring als organisatieadviseur. Ik hoop dat vele lezers zijn boodschap zullen omarmen.' - Gabriël van den Brink, hoogleraar wijsbegeerte bij Centrum Ethos aan de Vrije Universiteit en emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde bij Tilburg University

'Jeroen den Uyl is een bevlogen kantelaar en idealist die de burger wil bevrijden. Verlossen uit het niemandsland tussen een dikke overheid en een dikke markt. Hij houdt een passievol pleidooi voor gedeeld burgerschap en contact tussen mensen op basis van gedeelde normen. Hij doet innovatieve voorstellen voor kleinere regelkringen op lokaal niveau. Ondernemers houden voortaan in samenwerking (echt) iedereen in een stad aan de slag. In ruil voor belastingverlaging. Iedere beleidsmaker en politicus zou de lessen uit dit boek ter harte moeten nemen. Zij kunnen een aantal voorstellen nu al oppakken en invulling geven aan gedeeld burgerschap. Een inspirerend boek.' - Fleur Spijker, gemeenteraadslid in Leiden en als advocaat actief in het domein tussen overheid, markt en gemeenschap

Specificaties

ISBN13:9789463382632
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:244
Druk:1
Verschijningsdatum:17-5-2017
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Powerswitch naar een vitale samenleving
Dave van Ooijen | 29 juni 2017
Op het moment dat er wordt gesproken over de 'dikke overheid', dan ben ik altijd een beetje waakzaam. Want het is bijna altijd wel iemand aan de rechterkant van het politieke spectrum die deze woorden gebruikt.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
2 stemmen
1
1
0
0
0

Over Jeroen Den Uyl

Jeroen den Uyl, 10 jaar partner bij Twynstra Gudde, 21 jaar in overheidsland, 4 jaar in de politiek. Hij werkt vanuit organisatieadviesbureau Twynstra Gudde aan netwerken en allianties die maatschappelijke vraagstukken aan de orde stellen en aanpakken. Jeroen werkt aan wijkvernieuwing zonder nieuw geld, aan schuldenvrije wijken, en arme steden die uit de as herrijzen. Ook werkt hij aan een nieuwe ideologie voor de politiek, gebaseerd op broederschap. Als netwerker puur sang verbindt hij politiek, ambtenarij, zakenwereld en actieve burgers. In 2016 richtte hij met anderen de groep Daaromdoenwijdit op. Dit is een groep van maatschappelijke politici die het belang erkennen dat de politieke cultuur verschuiven moet van debat naar dialoog, zodat politici moeten kunnen leren van fouten. Sinds 2016 is Jeroen ‘vibemanager’ van een team van Sociaal Ondernemende adviseurs, procesleiders, kunstenaars en social designers bij Twynstra Gudde, die sociaal ondernemen centraal stellen en daarmee de overheid, markt en gemeenschap vernieuwen. Hij verbindt leiders in de publieke sector met wetenschap en inspirerende sprekers. Hij agendeert thema’s die voor deze leiders prangend zijn, zoals de disruptie en onderstromen van technologie, de geëmancipeerde maar ook versplinterde burger, de kanteling en machtsverschuiving die gaande is. In de 30 jaar dat Jeroen hier mee bezig is ontwerpt hij gaandeweg steeds meer bouwstenen voor een Reset van de samenleving, een waarin een nieuwe ideologie geboren wordt, nieuwe ontwerpen bedacht worden hoe organisaties hierop in spelen, en ook wat dit betekent voor leiders, aan de top en aan de onderkant van organisaties.

Andere boeken door Jeroen Den Uyl

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

Deel 1:
Het land van Thorbecke en Kuypers
De groeiende overheid
De drie sferen van de samenleving
De opkomst van burgerschapswaarden
Hoe ziet het er nu uit?
Bekentenis
De uitgedunde gemeenschap
De transformatie van de drie sferen
Gelijkheid
Kuypers revisited
De regelkring
Een slag dieper
De volkstuin
De ultieme matrix
Tussen macht en autoriteit
Leiderschap

Deel 2:
Waarom berusten we?
Powershift naar een vitale samenleving
De bouw van Kathedraal
Powershift: vergemeenschappelijking
Samen bouwen aan de Kathedraal

Deel 3:
Ideologie
Partijpolitieke werkelijkheden

Deel 4:
Een regelkring ten voeten uit
Ontwerp: alle sociale taken bij de bedrijven
Rol van de overheid
Rol van de markt

Deel 5:
Powerswitch van organisaties
Powerswitch door innovatie en routine
Noodzakelijke ondersteuning van organisaties

Deel 6:
Leiderschap
Geblokkeerd door je passie
Creatiekracht
Macht
Routine versus innovatie
Politieke leiders
Afstand houden en empathie tonen
Van debat naar dialoog
Powerswitch en competenties

Deel 7:
Afsluiting

Bronnen
Noten
Literatuurlijst
Personenregister
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Powerswitch naar een vitale samenleving