Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Met een andere mindset 2022 in

De laatste dagen van het jaar zijn traditioneel de dagen van goede voornemens en nieuwe doelen. En constateren dat je je dit al heel vaak hebt voorgenomen, die kilo’s er nog niet af zijn (maar het zijn de feestdagen) en dat proefschrift nog niet klaar is (nu even tijd voor mezelf en de familie)…

Bertrand Weegenaar | 4 januari 2022 | 3-5 minuten leestijd

Het is niet makkelijk om positief te blijven als negatief de norm is. Wat kan helpen is je te realiseren dat het behalen van doelen of het veranderen van je levensstijl iets is wat je zelf in de hand hebt. Je hebt alleen de goede Mindset nodig. En daar zijn dit jaar genoeg boeken over verschenen.

Oerboek

Het oerboek over Mindset is van psychologe Carol Dweck. Haar focus ligt op het veranderen van een statische (fixed) mindset naar een groei (growth) mindset. In de eerste mindset heb je jezelf vastgezet in redenaties waarom iets niet lukt, dat je het toch niet kan, het ‘dubbeltje geboren wordt nooit een kwartje’-verhaal. En met die statische mindset is het erg moeilijk om te veranderen. En hoe oud je ook bent, onze hersenen blijven tot zeer oude leeftijd flexibel genoeg om te veranderen. Zie het als een spier die getraind kan worden. In dit boek legt Dweck uit dat een groeimindset gaat over proberen, falen, en nog een keer proberen. Veranderen is een langzaam proces, maar vaak willen we te snel. En dan zoeken we een argument. Dat proces moet je doorbreken. Er zijn weinig capaciteiten in je leven die je niet kunt verbeteren, latten kunnen hoger en dingen kunnen anders. Zet je mind aan het werk, groei. Het boek is nog niet zo oud, maar denken in termen als mindset is populair geworden.

Stoa

Oud-schaatser Mark Tuitert zat in zijn carrière regelmatig vast. Hij trok zich uit zijn eigen moeras door zich te verdiepen in de werken van Secena en Epictetus, klassieke filosofen van de leer van het Stoïcisme. Als kerngedachte geldt binnen de Stoa de opsplitsing van alle zaken en gebeurtenissen in het leven en de wereld in een scherpe tweedeling: namelijk enerzijds het individu en zijn bijhorende emoties, gevoelens en handelingen, die hij ook volledig onder controle heeft, en anderzijds al de rest dat buiten de wil en het kunnen van het individu valt (zoals het weer, de mening van een ander, de oneerlijkheid van het leven). Volgens de Stoa dient men zich niet negatief te laten veranderen door het tweede: men moet en zelfs mag zich niet slecht voelen over zaken die men niet direct kan veranderen, maar men dient ze te accepteren en zelfs te waarderen.’ (Wikipedia). Kortweg: leer je druk te maken om de dingen die je zelf in de hand hebt, en laat je niet beïnvloeden door andere zaken.  De implementeren van deze filosofie in zijn leven bracht hem succesvol terug op de schaats, en een gouden Olympische medaille op de 1.500 meter in 2010. Tuitert heeft zijn ervaring met het stoïcisme opgeschreven in Drive: Train je Stoïcijnse Mindset. Een op het eerste gezicht simpel boek (daar trapte ik toch mooi in), maar het kweken van een andere mindset gaat in simpele stappen (als slagen als je wilt), en doen en volhouden is de training.

Maanlanding

Groeien in je werk, beter in je creatieve en innovatieve kracht komen, ook dat is trainbaar. Richard Wiseman beschrijft in Iedereen kan landen op de maan de Apollo Mindset in 8 stappen. Het NASA Apollo ruimteprogramma bracht in de jaren’60 van de vorige eeuw succesvolle reizen naar de maan met als hoogtepunt de wandeling van twee astronauten. Eigenlijk was het Apollo-programma één groot R&D traject waarin met proberen, crashes en veel druk succes gevierd kon worden. Ook een lekker praktisch boek met veel anekdotes over groot denken en kleine stappen.

Verkennersmindset

Als laatste noem ik Julia Galefs De Verkennersmindset Helder denken in een complexe wereld.  We zitten vol met aannames (biases) en richten daar ons denken en handelen mee in. Galef pleit er in haar boek voor om te zorgen voor veerkracht in je denken door de verkennersmindset aan te leren. Dat vraagt veel reflectie, onderzoeken, opvattingen herzien en afstand leren bewaren. Belangrijke kenmerken voor de verkenner: leer een plan maken om met je meningen om te gaan, hou jezelf voor wat je al bereikt hebt én wees dankbaar dat de situatie niet erger is.

Succes met de doelen en voornemens. Keuze te over. En je komt er niet met een boekje lezen, je mindset veranderen is een langdurig traject. Vier kleine succesjes en kijk naar het grote geheel.
En als je niet alles wilt mindsetten, trainen, voorbereiden en uitzoeken, vertrouw dan op het toeval. Ook dat is een mindset, The Serendipity Mindset.

Succes in 2022!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden