Begin jaren negentig gaf hij televisienetwerk ABC de tip om de domeinnaam ABC.com te registreren. En hij mocht met Stephen Spielberg brainstormen over het script van de film Minority report. En hij heeft zich al die jaren verwonderd over de mogelijkheden van digitale technologie.
In The Inevitable neemt hij een meta-perspectief. Hij erkent dat we in allerlei opzichten niet weten hoe de toekomst eruit gaat zien, en illustreert dat heel aardig aan de hand van oude voorbeelden over zijn eigen onwetendheid. Maar, is zijn stelling, op technologisch vlak spelen er nu grote drijvende krachten die absoluut de toekomst gaan bepalen.
Het boek is opgebouwd in twaalf hoofdstukken die deze drijvende krachten illustreren. Het meest interessante vind ik dat Kelly niet te zeer alleen naar de technologie kijkt, maar vooral ook naar wat het doet met de samenleving. Zo gaat het eerste hoofdstuk in op de constante dynamiek van verandering. Ook hoe hij beschrijft wat het gebruik van beeldschermen doet met ons denken vond ik heel verfrissend. Zijn perspectief op Google en de andere tech-reuzen die allemaal transformeren richting AI-bedrijf is boeiend. Zijn systematische analyse van deze twaalf krachten van verandering haken op een interessante manier op elkaar in, zonder te veel overlap. Kelly is gelukkig niet in de valkuil gestapt om steeds weer dezelfde sleetse voorbeelden te benoemen. Over zijn eigen ervaring kan hij leuk vertellen, zonder al te pocherig over te komen.
Voor mij was dit een van de meest interessante boeken over de transformatie naar een digitaal tijdperk dat ik de laatste tijd heb gelezen. Kelly is absoluut een tech-enthousiast, maar niet op een eenzijdige of naïeve manier. Zijn invalshoek op verandering vond ik bruikbaar bij mijn werk als toekomstverkenner. In de overvloed aan boeken over de impact van digitalisering en robotisering zou ik deze aanraden.
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.