Ja, ze herhaalt soms essenties uit vorige boeken, maar ze komt ook met nieuwe inzichten die meer dan de moeite waard zijn om te lezen en toe te passen. Een sterk boek waarbij de conceptuele thema’s: moed, feedback, schaamte, empathie, waarden en vertrouwen centraal staan.
Het concept moed blijft een terugkerend thema bij Brown. Ze stelt de lezer de vraag: ‘Welke moed heb je om jezelf te blijven?’ Meestal lees ik dan rustig door, omdat ik met dit soort vragen niet zoveel kan. Maar even later schrijft ze dat moed ‘vasthouden aan je waarden’ is. Dat zet mij in de denkstand: dit is toch waar organisaties het vaak over hebben: waarden? Vaak blijft het dan bij wat geestelijke rek- en strekoefeningen en gaat iedereen daarna weer over tot de orde van de dag. Hebben wij de moed om vast te houden aan onze waarden? Die waarden zul je dus moeten kennen. Brown geeft een overzichtsblad met waarden en vraagt de lezer na te denken over zijn waarden. Maar, je mag er slechts twee selecteren. Brown vertelt veel over zichzelf. De boodschap is steeds, ik ben niet perfect, ik maak ook fouten en maak vaak te veel uren. Maar we lezen ook dat ze inmiddels de moed heeft gevonden om aan haar waarden vast te houden. En ja, soms wat Amerikaans, maar nergens storend, vooral illustrerend.
Moedig leiderschap gaat dus over jezelf leren kennen, daar voor staan en tegelijkertijd verbinding zoeken met de ander. Moedig zijn is voor Brown niet dat je zegt: ‘Ik ben bereid het risico te nemen dat het mislukt’. Moedig zijn is voor haar zeggen: ‘Ik weet dat ik ook een keer zal falen en toch ga ik er helemaal voor.’ Een fraai inzicht waar iedereen -organisaties, politieke partijen- maar in feite alle individuen een wijze les uit kunnen halen: doorzetten wanneer het moeilijk wordt. Op dit punt zien we dat de auteur geïnspireerd is door de grote mytholoog Joseph Campbell. Zijn beroemde quote wordt ook door Brown aangehaald: ‘De grot die je niet in durft binnen te gaan, bevat de schat die je zoekt’.
Een ander concept waar Brown interessante beschouwingen over heeft, gaat over feedback. Ik heb altijd een dubbel gevoel bij dit onderwerp: het is o zo belangrijk maar we ontwikkelen ons nauwelijks op dit terrein. Het blijft m.i. een terugkerend onderwerp in menig organisatie. Wie kent het niet de wanhoopskreet van menig manager: We spreken elkaar niet aan. Brené Brown heeft zo haar eigen opvattingen hierover die je niet terug zult vinden in het basisboek over communicatie. Zo stelt ze dat als de feedbackgever zelf niet af en toe onder vuur ligt de ander niet geïnteresseerd zal zijn in de feedback. Een interessant perspectief. Wie kritiek levert vanaf een veilige plek waarin je jezelf niet bloot geeft, zorgt zo voor een pantser bij de ander. We weten allemaal dat geen feedback ontvangen gelijk staat aan stilstand van de groei. Maar verkeerde feedback kan ook de nodige schade berokkenen, evenals goede feedback door de verkeerde personen. Zo heeft Brown een eigen opvatting over onderwerpen waar al veel over geschreven is. Die opvatting is niet alleen authentiek maar ook consistent met opvattingen uit haar eerdere werk. Doordat ze onderzoek blijft doen, worden haar inzichten alleen maar scherper en dieper.
Kortom: Durf te leiden is een boeiend boek voor mensen die met deze onderwerpen te maken hebben, of je nu HR specialist bent of manager van een afdeling, iedereen herkent de onderwerpen waar Brown over schrijft. Of we de moed hebben om de inzichten toe te passen, is een ander verhaal.
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.